Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Szeged borfesztivál 2012: eső után fröccsöket

Szeged - Eddig megúszták a borászok a rossz időt, ma azonban egészen este fél 8-ig esett Szegeden. Így nem úszott el kedden sem a borfesztivál, az emberek lassan szivárognak vissza a Széchenyi térre. A Klauzál téren koncert is van.
Szeged borfesztivál 2012: eső után fröccsöket. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Esőfesztek

Akinek él még emlékezetében a 2008-as borfesztivál, annak nem kell mondani: a május 20–25. közötti fesztiválon mindössze egy napon nem esett. Az akkor mért 20–27 fokos melegben így könnyedén elázhattunk, csakúgy mint 2010-ben. 2009-ben az időjárás megemberelte magát, aktívan hozzájárult a szegediek mennyiségi borfogyasztásához. A május 16–24. közötti időszakban mindössze egy zivatar zavarta meg a poharazgatókat, a hőmérséklet is átlagon felüli, 25 és 29 fok közötti volt. Még éjszaka sem fáztak a fűben alvók – mindössze 16 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. Tavaly mindössze 1-2 napot esett, a borászok bíznak benne, hogy az idei eső a maiban ki is merült.

- Délután 4-kor nyitottunk ki, azóta 4 vendég jött - meséli a pultoslány az egyik borászat standjánál. Az egész napos eső miatt délutánig körülbelül 10 bódét számoltunk, ami várta a vendégeket a XVIII. Szegedi Borfesztiválon. Sajnos idén sem marad így el az eső, de mindenki bízik benne, hogy a 2008-as fesztivál nem ismétlődik meg, akkor nem csak a finom borok miatt áztak el a vendégek.

Az idei borfesztivál 5. napját tehát kinevezhetjük esőnapnak, de este fél 8-tól, miután elállt a zivatar, rögtön kezdtek szivárogni az emberek.

- Olyan, mintha az ablakból figyelnék, hogy mikor áll el, utána rögtön indulnak rohamra. Eső után nem köpönyeget, hanem fröccsöket vesznek- nevetett egy másik borászat pultosa, aki bevallotta: bizony, mivel dél óta kint van, és egyetlen emberrel sem találkozott, kénytelen egymaga megízlelni az idei kínálatot. Ezután elnézést kért az igen gyenge poénért, majd melléöntötte a rozénkat.

Csak a fedett asztaloknál ültek vendégek a borutca elején, ahol a legtöbb ételes stand van. A sátras pultok alá is beálltak néhányan, ahogy a "nagyszínpadot" is megszállták, mivel az is fedett, így nem lett vizes. Nyolc órára a bódék fele kinyitott, a Klauzál tér is feléledt, egy koncert is elkezdődött. Hajrá jó idő!

Szeged borfesztivál 2012: eső után fröccsöket. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyen a szegedi borfesztivál nedűi

A megmérettetésre 130 mintát küldtek a borászok. A legtöbb pontot Günzer Tamás 2011-es Villányi Chardonnay-je kapta. Tovább olvasom