Bulvár, celeb

2015.06.14. 15:31

50 év után először sugárzott műsort amerikai rádió Kubában

Joe Madison műsorvezető az adás kezdetén mélyen meghatónak és történelmi pillanatnak nevezte a közvetlen kubai adás lehetőségét.

Washington és Havanna közeledésének jeleként 50 év után először sugárzott műsort amerikai rádió Havannában.

A washingtoni székhelyű SiriusXM rádió szombaton a havannai Radio Taino stúdiójából sugározta műsorát. Joe Madison műsorvezető az adás kezdetén mélyen meghatónak és történelmi pillanatnak nevezte a közvetlen kubai adás lehetőségét.

Az 1990-ben Washingtonban alapított rádió elsősorban szórakoztató programokat közvetít, zenét, sporteseményeket és híreket. Madison havannai műsorába meghívott akadémikusokat, kulturális szakembereket szórakoztatóipari személyiségeket és újságírókat, köztük DeWayne Wickham veterán amerikai újságírót.

Madison és csapata hét napon át marad Kubában, és az adásidőn kívül találkozni fog kubai illetékesekkel, felkeresnek történelmi városokat és turisztikai nevezetességeket - adta hírül a Cubadebate honlap.

Eközben a héten Havannában tárgyalt az amerikai republikánus párt háromtagú küldöttsége, amelynek tagjait szombaton fogadta Miguel Diaz-Canel kubai alelnök.

Jeff Flake arizonai, Susan Collins maine-i és Patrick Robert kansasi szenátorok tárgyalásainak középpontjában a két ország közeledésének kérdései, köztük az embargó feloldása, valamint a kubai gazdasági és társadalmi reformok álltak helyi rádióadások szerint.

Kuba és az Egyesült Államok decemberben jelentette be a diplomácia kapcsolatok rendezését, újrafelvételét azok 1961-es befagyasztása óta. Azóta számos amerikai kongresszusi küldöttség kereste fel Kubát.

Az Egyesült Államok május végén levette Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról. A döntést a republikánus vezetők bírálták. A kommunista vezetésű szigetország 1982-ben került fel a feketelistára, a hasonló politikai irányultságú afrikai és latin-amerikai gerillák kiképzése és felfegyverzése miatt. A karibi szigetország elleni gazdasági embargó teljes körű feloldása azonban még várat magára, a kérdés az ellenzéki, republikánus többségű kongresszus hatáskörébe tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!