Csongrád és környéke

2013.02.25. 22:00

Fűtőanyag lesz Felgyőn a hulladékból

Csongrád, Felgyő - A napokban indult az új felgyői pelletálóüzem, ahol saját célra és eladásra is termel a csongrádi kommunális szolgáltató cég. Okos célra használják a zöldhulladékot.

Králik Emese

– Jelentős fejlesztés a cég életében, évente 1000 tonna pelletet gyártunk saját célra és eladásra – számolt be a Csongrádi Víz- és Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezetője, [namelink name="Puskás Jenő"]. Arról az új üzemcsarnokról beszélt, amely a napokban kezdett termelni a cég felgyői telepén. Az ötlet már évekkel ezelőtt felvetődött: a városban és a környéken jelentős a mezőgazdasági termelés, ennek mellékterméke is akad, ezt valahogy hasznosítani kellene. Először a társaság Bercsényi utcai telephelyére álmodták meg az üzemet, de kiderült, hogy a gyártás hangos folyamat.

A pelletálás során zöldhulladékból nagy nyomáson apró rudakat préselnek, amelyet fűtésre használnak. Fotó: Kárpáti Lajos

A pelletálás során zöldhulladékból nagy nyomáson apró rudakat préselnek, amelyet fűtésre használnak. Fotó: Kárpáti Lajos

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

 – Így átgondoltuk, és a felgyői hulladékkezelő központ területén valósult meg a terv. Bő két évvel ezelőtt sikerrel indultunk a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ pályázatán, így belevágtunk a több mint 87 milliós projektbe, amelynek a kétharmadát kellett saját zsebből fedezni – árulta el a cégvezető. A pelletálás olyan folyamat, amikor zöldhulladékból nagy nyomáson apró rudakat préselnek, amelyeket az erre alkalmas kazánokban fűtőanyagként elhasználják. Ezzel csökken a keletkezett hulladék mennyisége, így tulajdonképpen értékes anyaggá alakul át az, ami egyébként veszendőbe menne, nem utolsósorban pedig kiváltható a fosszilis tüzelőanyag egy része.

– A csongrádi irodánk fűtésére kiválóan alkalmas lesz a pellet, sok gázt takarítunk meg az új technológiával. A fölösleges mennyiséget pedig eladjuk – részletezte a terveket Puskás Jenő. A begyűjtött növényi származék 70 százalékát már ma is feldolgozzák, ezt az arányt tovább szeretnék növelni. A projektnek köszönhetően 3, de akár 5 új munkatársat is alkalmazhatnak a felgyői telepen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!