Csongrád és környéke

2014.10.20. 22:32

Bedőt segítik a függetlenek

Csongrád - Bal- és jobboldali indíttatású független képviselők támogatják Bedő Tamás polgármestert, aki szocialista múlttal, de szintén függetlenként győzött Csongrádon. A Fidesz–KDNP a jelek szerint ellenzékben lesz, de ez a hagyományok alapján nem jelent olyan éles szembenállást, mint másutt.

Bakos András

[namelink name="Bedő Tamás"] polgármester mellett három független, egy civilszervezet által támogatott, négy Fidesz–KDNP-s, két MSZP-s és egy jobbikos politikus alkotja Csongrád új képviselő-testületét. Bedő 2002-től 2010-ig már vezette a várost, akkor úgy, hogy nem volt automatikusan őt támogató többség az önkormányzatban. Jobboldali alpolgármester volt, és a tisztségeket, a munkát megosztotta a fideszes, a civil és a baloldali csapat. Az elmúlt ciklusban a fideszes [namelink name="Kőrösi Tibor"] polgármesternek megvolt a többsége. A jelek szerint most Bedőnek is meglesz, a függetlenek révén, pedig ők nem mindnyájan ugyanonnan indultak.

A polgármester MSZP-s volt. Azt mondta, azért vetette le a szocialista mezt, mert a polgári oldalról is kapacitálták az indulásra. Az azért egyértelmű, hogy a két szocialista, [namelink name="Havasi Jánosné"] és [namelink name="Fábián György"] támogatására számíthat. [namelink name="Somogyi Árpád"] háziorvos, aki az 1. választókerületben győzött, korábban szintén szocialista volt.

Bedő Tamás régi-új szerepben. Az egyik képviselő szerint az elmúlt négyévi „civil élet

Bedő Tamás régi-új szerepben. Az egyik képviselő szerint az elmúlt négyévi „civil élet" jót tett neki. Fotó: Karnok Csaba
Négy éve nem indult, miután addigi körzetét, a Piroskavárost háromfelé szabták. Most azt mondja, nyugodt, békés, építő évekre számít a testületben. [namelink name="Nagypál Sándor"], a polgárőrök vezetője a rendszerváltás óta inkább jobboldali erőkhöz kötődött, négy éve a Fidesz–KDNP támogatta, de aztán összekülönbözött Kőrösi Tibor akkori polgármesterrel, a frakcióból kizárták, leváltották bizottsági posztjáról. Most függetlenként győzött a kettes körzetben. Segíteni fogja Bedőt, aki elfogadta a jobbját. Tiszta munkára, jó együttműködésre számít [namelink name="Murányi László"] is, az Összefogás Csongrádért képviselője.

– Tamás, miután kikapott Kőrösitől, édesapjával együtt gazdálkodott, dolgozott. Az a tapasztalat, amit ezalatt szerzett, hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban vezesse a várost – véli Murányi. Sohasem rejtette véka alá a kritikáját, és nagyon rosszul viselte, hogy emiatt az elmúlt ciklus második felében az önkormányzati fenntartású tévé, rádió, újság az ő munkájáról nem számolhatott be. Ennek ellenére körzetében úgy is győzött, hogy a kampány hajráját a kórházban töltötte, megsérült a combja.

[namelink name="Cseri Gábor"], aki a városi általános iskolák igazgatója volt, s az előző ciklusban egyik pillanatról a másikra leváltották, most független képviselő lett. Ferenc pápának a politikusokhoz intézett szavait idézi: őszintén kell beszélni, alázattal dolgozni, és meghallgatni a másikat. Ő is nyugodt munkára készül.

Bedő őt kérte fel az alpolgármesteri tisztségre. Vállalja, ha a testület is megszavazza. [namelink name="Gyovai Gáspár"] (Fidesz–KDNP), aki korábban Bedő, majd Kőrösi mellett is dolgozott alpolgármesterként, kíváncsi az új testületi munkára, úgy fogalmazott, majd kiforrja ez magát. Bedő vele is egyeztet most, ahogyan mindenkivel. A polgármester a városgazdasági és pénzügyi bizottságba egy helyet a kamarának ajánl föl, és szerinte egy társadalmi megbízatású alpolgármester elég lesz – korábban kettő volt. Az alakuló ülést október 22-én 11 órára tervezi összehívni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!