Csongrád és környéke

2016.05.17. 14:10

Vasárnapi piacot kérnek

Csongrád - Jól működött a Petőfi utcai piac, kár volt csütörtökre módosítani a nyitvatartást, mondják a csongrádi vásárlók és termelők. A körzet képviselője is a régi rendet szeretné visszaállítani.

Králik Emese

– Ennél sokkal többen eddig sem voltak – mutatott körbe a két árus a csongrádi Petőfi utcai kispiacon. A téli leállás után a múlt héten nyitott ki először a termelői elárusítóhely. Régen ez volt a „nagypiac", sok év kihagyás után novemberben nyitott ki újra, akkor még vasárnaponként. A zöldséges  például gyönyörű, friss retket kínált 80 forintért, vele szemben a fiatalasszony a házi tejet 150 forintért mérte. A kínálat csábító, a kereslet azonban gyenge. Az eladók és a vevők is egyetértettek az okokban. Szerintük kár volt a vasárnapi piacozást csütörtökre áttenni.


– A belvárosi kispiac vasárnap tart nyitva, úgy hallottuk, azt szerették volna, hogy ne ütközzön a kettő. De miért ütközne? Nem konkurenciája egymásnak a két hely, hiszen nagy köztük a távolság – hallottuk az eladóktól. Az első alkalommal még többen kirakták az árujukat, de látták a pangást, és a héten már nem jöttek, mondták. A helypénz nem sok, egy egész asztal 420 forintba kerül egy alkalomra, de ez is fölösleges kiadás, ha alig van bevétel. Egy vásárló, [namelink name="Soós Mária"] nagyon örült a Petőfi utcai standoknak, de a nap szerinte is problémás.

 

A város honlapja szerint 7-től 10-ig tart nyitva. Fél 9-kor két standot és egy vevőt láttunk. Fotó: Králik Emese

A város honlapja szerint 7-től 10-ig tart nyitva. Fél 9-kor két standot és egy vevőt láttunk.

Fotó: Králik Emese

– Vasárnap a temetőbe menet, vagy a családi ebédhez való miatt jobban kiszaladnak a lakosok. Hét közben nem is biztos, hogy főznek otthon – tette hozzá.


– A helyiek ősszel megszerették a kispiacot. Lehetett eső, hideg, egyszerre húsz termelő is kipakolt – emlékeztetett a körzet képviselője, Gyovai Zsolt.  – Hogy idén a vasárnapból hogy lett csütörtök, arra eddig nem kaptam megnyugtató magyarázatot, de látszik, hogy nem működik a dolog. Ha nem változik a helyzet, aláírásokat fogok gyűjteni a környéken – jelentette ki.


[namelink name="Bedő Tamás"] polgármester szerint pedig jó, ahogy most van, nem kívánnak rajta változtatni. – Így legalább csütörtökön is van Csongrádon piac. Egyszerre a Petőfi utcait és a belvárosit nem is tudnánk üzemeltetni. Azonosak az eladók, és két helyen kellene például takarítani – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!