Csongrád és környéke

2016.07.08. 16:30

3 név akadt fenn a MTA rostáján: egyelőre nem tarthatnak utcakeresztelőt Csongrádon

Hámán Kató, Rózsa Ferenc személye, illetve az úttörőmozgalom a kommunizmushoz köthető. A Magyar Tudományos Akadémia szerint ezért három csongrádi utca nevét érdemes lenne megváltoztatni. Az önkormányzat kivárja, míg ezt hivatalosan kezdeményezi valaki.

Králik Emese

– Tizenéve vettem a házat, ezt mindig Úttörő utcának hívták. Tudom, hogy kötődik a név a kommunizmushoz, de engem nem zavar – közölte [namelink name="Hegedűs Katalin"].  A csongrád-bokrosi fiatalasszonyt arról faggattuk: mi a véleménye arról, hogy az Akadémia állásfoglalása szerint nem javasolják, hogy a városban ezentúl is a Hámán Kató, az Úttörő és a Rózsa Ferenc neveket viselje három utca. Előbbiek Bokroson vannak, utóbbi a csongrádi Szőlőhegyi utcából nyílik.


– Bokroson élek, amióta az eszemet tudom. Engem egyáltalán nem zavarnak ezek a nevek, megszokták a helyiek, nincs velük bajunk – közölte [namelink name="Kovács István"].  – A névváltoztatás szerintem a lényeges dolgokról tereli el a figyelmet. Teljesen mindegy, mi a neve egy utcának, a fő, hogy élni tudjanak benne az emberek – foglalt állást egy középkorú nő a Rózsa Ferenc utcában, amelyet emlékei szerint már a születésekor is így hívtak.


Az elnevezésekről a júniusi képviselő-testületi ülésen volt szó. Egy törvény szerint a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tiltottak, intézményt, közterületet nem szabad így hívni. Csongrádon három utcanév érintett: a Hámán Kató a nem javasolt, a másik kettő a nem használható kategóriába került.


– Történész nem vagyok, az Akadémia néhány magyarázatát nem is értem pontosan. Ha a törvény kötelez rá minket, megváltoztatjuk a neveket – szögezte le egy képviselő, [namelink name="Somogyi Árpád"].  Viszont egy másik városatya, [namelink name="Laczkó Zsolt"] szerint már évekkel ezelőtt meg kellett volna lépni a cserét. – Természetesen van kifogásom a kommunizmushoz köthető nevek ellen. Nagy hiba volt már az előző ciklusokban is, hogy a városvezetés nem tett lépéseket – fejtette ki az álláspontját.


Az Akadémia állásfoglalása nem kötelező jellegű, egyelőre levették a kérdést napirendről, mondta Juhász László jegyző. – A következő lépést esetleg akkor tesszük meg, ha valaki hivatalosan kifogást emel a nevek ellen

– közölte.

Párttag, titkár, alapító


Hámán Kató (1884–1936) kommunista mozgalmi vezető volt, a Kommunisták Magyarországi Pártjának tagja, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének titkára, a Magyarországi Szocialista Munkáspárt egyik alapítója, dolgozott a Magyarországi Vörös Segély titkáraként is. Kétszer ítélték börtönbüntetésre.


Meghalt a börtönben


Rózsa Ferenc (1906–1942) építészmérnök, újságíró. Az illegális kommunista mozgalom egyik központi szervezője. 1942 júniusában letartóztatták, a börtönben halt meg.


Ez az úttörő nem újító


 Az Akadémia szerint az úttörő kifejezés a Magyar Úttörők Szövetségének egykori tagjára vonatkozik, ennek pedig legfontosabb feladata az iskolás gyermekek kommunista ideológia szerinti nevelése, illetve a Kommunista Ifjúsági Szövetség tagságára való felkészítés volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!