Csongrád és környéke

2017.05.31. 07:10

Hektáronként ezer forintot kér Csongrád a gazdáktól

Az öt hektárnál nagyobb területet művelő csongrádi gazdák ezentúl hozzájárulást fizetnek, hogy rendben legyenek a földutak. Hektáronként évente ezer forintot vagy munkát várnak el.

– A Kisrétben és a Nagyrétben is vannak kisebb-nagyobb darab földjeim. Ha esetleg nekem is hozzá kell majd járulnom a földutak karbantartásához, nem lesz ez ellen kifogásom, az én érdekem is, hogy közlekedni tudjak – foglalta össze Csongrádon [namelink name="Piti László"]. Egy hónapok óta húzódó ügy végére került pont a napokban a képviselő-testületi ülésen. Az önkormányzat azt szerette volna, a nagyobb területet művelő gazdák segítsenek abban, hogy a külterületi dűlőutak mindig járhatók legyenek (2016. december 3.: Van élet a csongrádi dűlőúton túl is). Piti László csak pár hektár birtokon gazdálkodik, hozzá nem járnak akkora gépek, mint a nagyobb területet művelő gazdákhoz. Szerinte észszerű elvárás a város részéről, hogy ne csak élvezzék az út előnyeit, a javításnál is tegyék oda magukat.

Földtulajdonosok, hétvégiház-tulajdonosok járnak erre. Autóval és kerékpárral is járhatónak kell lennie az útnak, mondta Piti László. Fotó: Králik Emese

Földtulajdonosok, hétvégiház-tulajdonosok járnak erre. Autóval és kerékpárral is járhatónak kell lennie az útnak, mondta Piti László. Fotó: Králik Emese

Az elmúlt hónapokban többször hívták egyeztetésre a gazdákat. A kialakult álláspont szerint a legalább 5 hektár földhasználattal bíró gazdáktól évente hektáronként 1000 forintot kérnek. Ez nemcsak pénzzel, hanem tényleges munkával is leróható. – Nem pénzt akarunk, hanem járható utakat, főként a lakott részeken – jelentette ki [namelink name="Bedő Tamás"] polgármester. [namelink name="Fábián György"] képviselő arra hívta fel a figyelmet: ez nem rendelet, kötelezni nem lehet az érintetteket, továbbra is szükség lesz mindenkinek a józan belátására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!