Csongrád és környéke

2017.12.11. 07:30

Már az átadás előtt beszélték, hogy baj van - zsebbe kell nyúlni a csongrádi városházán

Laikusok is úgy látták négy éve, hogy szakszerűtlenül építenek egy csongrádi bicikliutat. Igazuk lett: egy év múlva már repedezett. Kijavítani az önkormányzatnak kell. A szükséges 40 millió forintot megpróbálják visszaperelni a kivitelezőtől.

Králik Emese

– Ha meglesz az igazságügyi szakértői vélemény, onnantól három hónapja lesz a csongrádi önkormányzatnak arra, hogy rendbe hozza az érintett szakaszt a 451-es főút melletti kerékpárúton – mutatott rá a város polgármestere, Bedő Tamás. 

– Egy fél kilométeres szakaszt kell teljesen újjáépíteni. A jövő évi költségvetésben ezért a többsoros fejlesztési tervek helyett mindössze egyetlen sor szerepel majd: a kerékpárút. Ez 40 millió forintunkba kerül – mondta a polgármester.

 

Arról, hogy a kerékpársáv minőségével baj van, már a 2013. augusztusi átadás előtt beszéltek a városban, lapunk is többször írt a témáról. Az első, nagyobb repedéseket ábrázoló fotók már a következő évben felkerültek az internetre. A bicikliút pályázati pénzből épült.

A támogató szervezet egy éve szétnézett, hogy sikerült a fejlesztés, és úgy tapasztalták: nem jó anyagból készült az alapja. Egyébként ugyanezt hangoztatták négy éve azok a helyiek is, akik naponta szemtanúi voltak az építkezésnek.

 

Ennek következtében a padka több helyen leszakadt, az aszfalt néhol tenyérnyi szélességben szétrepedt, és bár megpróbálták kijavítani, maga a javítás is tovább repedt.

Annak idején a támogatóval az akkori városvezetés kötött szerződést, nem pedig a kivitelező kisteleki vállalkozás. Így tehát a fenntartó is a helyhatóság. A támogató kötelezettségszegési eljárást indított, a pénzt a jogszabályok értelmében csak az önkormányzaton hajthatják be.


A város a kivitelezőtől peres úton próbálja meg visszaszerezni a pénzt, a csongrádiak leghamarabb májusi bírósági ítéletre számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!