Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

17 milliót költhetnek az Ellés-parti monostorra

Csongrád - Rendeződhet végre a csongrádi Ellés-monostor állapota. Gyalogutat építenek, megszépítik a környezetet. A történelmi emlék a pályázatot koordináló egyesület szerint vonzza majd a turistákat.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Hosszú évek vajúdása után most úgy tűnik, végre tényleg méltó, látogatható állapotba kerülhet a csongrádi Ellés-monostorrom. Lapunk többször írt arról: a város szeretné, hogy a XI. századi bencés templom maradványainak turisztikai jelentősége legyen, de pénz eddig nem volt a terv megvalósítására. A feltárás a múlt század utolsó éveiben ért véget, a rom állagának azonban a további munkák hiánya és a nehezen megközelíthető helyszín sem kedvezett.

Az Összefogás Csongrádért Egyesület 17 millió forintot nyert egy Leader-pályázaton. A projekt lépéseit az egyesület elnöke, Murányi László sajtótájékoztatón ismertette. A város szépítése, gazdagabbá tétele már gyermekkori álmai között is szerepelt – vezette be mondandóját a személyes élménnyel. – Csongrád ritka kincs tulajdonosa, szeretném, ha ez mindenkié lenne, a jelenlegi állapotában azonban nem szabad mutogatni. Az oda vezető út csapadékos időben szinte járhatatlan, a monostor területe és környezete elhanyagolt – tárta fel a helyzetet.

17 milliót költhetnek az Ellés-parti monostorra. Fotó: DM/DV
17 milliót költhetnek az Ellés-parti monostorra.
Fotó: DM/DV

A megnyert pénzből a Tisza-gát és a rom közötti 300 méteres gyalogutat bazaltkővel borítják, az ehhez való anyagot az ígéretek szerint a város adja, tudatta. Elhelyeznek 10 interaktív táblát, amelyen az építmény történetét, örökségvédelmi jelentőségét, a természeti értékeket mutatják be. A munkát hamarosan elkezdik, és a monostor a tervek szerint jövő nyárra méltó körülmények között fogadja a turistákat. A projekttől az egyesület azt reméli, hogy az építmény új attrakcióként bekapcsolódik a térség idegenforgalmi kínálatába.

Regényt is írtak róla

A hozzávetőleg 100 négyzetméteres monostor a fahídon túl, az átkelőtől 3 kilométerre fekszik, az első írásos emlék róla 1306-ból származik. Körülötte több mint 300 sírt tártak fel, az oda vezető út mellett valaha egy kis kápolna állt. A múlt század 70-es éveiben egy földmunkagép hatalmas kárt tett a leletekben. A monostorról és lakóiról Sebestyén István írt történelmi regényt Prédálnak a réti farkasok címmel.

Olvasóink írták

 • 2. natessek 2013. augusztus 16. 17:17
  „1. Balotelli 2013.08.15. 22:06

  Na és ha az interaktív táblák darabja egymillióba kerül? Mert mégiscsak interaktív. És a bazaltkövet is bonyolult művelet oda szállítani, kilóját akár ezer forintért is vihetik. Mert mégiscsak kő. Így még kevés is az a pénz!

  Emlékeim szerint épült egy másik, hasonlóan jól tervezett költségvetésű nagyréti "ösvény" is, még az előző politikai garnitúra uralkodása idején. Akkor negyvenmilliót költöttek el sikeresen.

  Érdemes lenne még valamire pályázni a Nagyrétbe. További, akár pár száz milliót is különösebb gondolkodás nélkül el lehetne még ott szórni.”
 • 1. Balotelli 2013. augusztus 15. 22:06
  „"A megnyert pénzből a Tisza-gát és a rom közötti 300 méteres gyalogutat bazaltkővel borítják, az ehhez való anyagot az ígéretek szerint a város adja, tudatta. Elhelyeznek 10 interaktív táblát, amelyen az építmény történetét, örökségvédelmi jelentőségét, a természeti értékeket mutatják be. A munkát hamarosan elkezdik"
  És kinek megy a maradék 15 millió!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a borfesztivál

Csongrád - Szombaton 14 órától nyitja meg kapuit a 16. Borfesztivál és Kenyérünnep. Tovább olvasom