Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

200 juh jár át a csanyi úton

Csanytelek - Negyven esztendeje tenyészt juhokat Sipka Ferenc, aki annak idején 20–30 jószággal kezdte. Ma már 200 magyar merinóból áll a nyája.
Hozzászoktak már a járművezetők, hogy napjában kétszer is népes juhnyáj kel át Csanytelek közelében a szegedi úton. A 200 merinói juhból álló nyáj tulajdonosa, Sipka Ferenc ugyanis 40 éve dolgozik saját, út menti területén.

– 1970-ben költöztünk ide, és mivel a 10 holdnyi szikes területen legfeljebb fű terem, megvettem az első 20–30 juhomat. A magyar merinói fajtából álló nyájam mára 200 darabosra bővült – árulta el a gazda. Sipka Ferenc nemcsak az út egyik oldalán lévő lekerített területen legeltet, de naponta áttereli a nyájat az út másik oldalára.

Sipka Ferenc nyájával. Az úton is átkelnek. A szerző felvétele
Sipka Ferenc nyájával. Az úton is átkelnek.
A szerző felvétele

– Csongrád felé vagy egy kilométerre lehet látni, hogy jön-e az úton valaki, míg Csanytelek felé is van néhány száz méteres látótávolság. Ha nem jön senki, kinyitom a kerítésajtót, feltett kézzel kiállok az úttest közepére. A birkák erre nekiindulnak, és a kos nyomában gyorsan átballagnak az úttesten. Már tudják a járást, s azt, hogy érdemes átfutni a túloldali mezőre – mondta. Nem használ kutyát az állatok tereléséhez, azt mondja, csak megijesztené a nyájat.

– Tavasszal nyírják a juhokat egyszerre öten-hatan is. Egy állatot 220 forintért forgatnak ki a bundájából, de a gyapjúnak nincs ára. Egyedül csak a bárányon lehet keresni, amit Olaszországba szállítanak. De a felvásárlók nem csinálnak egymásnak konkurenciát, kilónként csak 5–10 forinttal kínálnak többet egymásnál – tette hozzá a gazda.

Sipka Ferenc elárulta azt is, hogy időnként ugyan a családja is eszik bárányhúst, de az számukra nem olyan különlegesség, mint másoknak.

Olvasóink írták

  • 1. Norman_Bates 2010. október 22. 07:04
    „kész van már ez a nyamvadt elkerülő?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

22 éve tanácselnökként kezdte Felgyő első embere

Felgyő - 1988 óta vezeti Felgyőt a mostani választásokon ismét polgármesterré választott Ábel… Tovább olvasom