Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

200 millióval emelik a csongrádi hitelkeretet

Csongrád - A korábbi esztendőkről átnyúló 400 milliós folyószámlahitelét hosszabbítja meg és emeli a tervezett nagyberuházások miatt újabb 200 millióval a csongrádi önkormányzat. A testület csütörtöki ülésén mondja ki a végső szót.
Még áprilisi ülésén tárgyalta a csongrádi testület a korábbi esztendőkből áthúzódó, hitellel kapcsolatos előterjesztést, amelynek során jóváhagyták a folyószámlahitel meghosszabbítására és 600 millió forintra emelésére vonatkozó indítványt. A város – olvasható a csütörtökön képviselők elé kerülő anyagban – a döntés alapján tárgyalásos közbeszerzési eljárást kezdett. A testület arra számít, hogy az újabb hitel biztosítását a folyósító pénzintézet az eddiginél szigorúbb feltételekhez köti. A számlavezető OTP-vel történt előzetes egyeztetés szerint a bank továbbra is biztosítaná a városnak a 400 millió forint szabadon felhasználható (jelenleg teljes egészében kihasznált) hitelkeretet, valamint 200 millió forint támogatás-megelőlegező hitelkeretet a nagyberuházásokhoz kapcsolódó támogatások finanszírozására.

Az önkormányzat fizetőképességének biztosításához – olvasható Kőrösi Tibor polgármester előterjesztésében – elengedhetetlen a folyószámlahitel és az összeg megemelése.

A város cserébe jelzálogot ajánl fedezetként: így a Fő utca 54. alatti két, a Fő utca 2–4. alatti öt, a Fő utca 11–17. alatti két, a Bercsényi utca 37 és 37/a. alatti egy-egy, a Fő utca 26. alatti emeleti, földszinti és udvari ingatlant, valamint a Dózsa György utcai posta épületét.

Napireden a közbiztonság

Csütörtökön 9 órakor a városházán kezdődik a testületi ülés, amelynek fő napirendi pontjai között a város közrendjének, köz- és közlekedésbiztonságának helyzetéről, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkájáról, a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület tevékenységéről szóló tájékoztatók, valamint a közművelődési intézkedési terv megvalósulásáról szóló beszámoló szerepel. A képviselők zárt ülésen döntenek arról, kinek ítéljék oda a Pedagógia-díjat.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Öszintenő 2011. május 21. 15:43
  „........... Na Tibikém felvesztek még 200 millát a meglévőhöz, és majd küldünk vállalkozókat is ,építsetek valamit... a többit a vadászteremben megbeszéljük.”
 • 26. Turulka 2011. május 19. 20:18
  „,,A Képviselő-testület a 600.000.000 Ft folyószámla-hitelkeret igénybevételéhez, a határozat mellékletében megjelölt ingatlanok vonatkozásában, azok hitelfedezeti biztosítékként történő felajánlásához hozzájárul és felhatalmazza a polgármestert a hitel biztosítékául szolgáló keretbiztosítéki jelzálogszerződés aláírására. "
  Ennyi :-(”
 • 25. Norbi56 2011. május 19. 19:20
  „Kedves bambuska !
  http://www.csongrad.hu/fooldal/index.php?option=com_content&view=article&id=212:2011-majus-19&catid=34:2011&Itemid=147
  ezen az oldalon olvassa el a
  Pénzügyi, Jogi, Gazdasági és Fejlesztési Bizottság anyagai közül az elsőt

  Száma: 10-6011-1/2011.
  Témafelelős: Forgó M.
  Tisztelettel”
 • 24. timoboll2 2011. május 19. 18:49
  „Az alattam szólók egytől egyig a feltételezhető igazság egy szeletét mutatják be - szerintem. De látnunk kell, hogy makroszinten hogy állnak a dolgok, és hogy milyen kitörési lehetőségek lennének. Oly régóta beszélünk már ugyanarról, mozogva ugyanabban a mókuskerékben, amiben ugyanakkor elbeszélhetetlen a lényeg. Egyre többen tudják, hogy a folyamatos hitelfelvétel valójában az új gazdasági mechanizmus bedöglése (vagy halva született?) után szükségszerűen kialakuló adósságspirál "centrifugális erőterének" kibővítése, vagyis tudatosan, előre megfontolt szándékkal elkövetett nemzetellenes bűncselekmény. A másik: a döntéshozók kényszerhelyzetben vannak mind helyi, mind országos szinten, ugyanis a Lisszaboni Szerződés és az európai integráció alapfeltétele a nemzeti hatáskörből kiengedett pénzkibocsátási monopólium átruházása a nemzetközi pénzkartell Frankfurtban székelő Rotschild-magánbankjának. S mivel a munkahelyteremtéshez magyar munka-fedezettel ellátott nem csak a nevében magyar és nemzeti Bank által kibocsátott forint vagy akárminek is nevezzük kellene, ennek hiányában minden munkahelyteremtő program érdemi áttörést nem fog tudni elérni. Pénzügyi gyarmatként nem lehet. A hír kapcsán azt látom veszélyesnek, hogy a pénzhatalmi logika által diktált "fejlesszünk aránytalanul sok pénzből" a város meglévő szerényke vagyontömegének értékét kínálja fedezetül, s ez már a klinikai halál állapota egy közösségnek. Ha csak ilyen feltételek mellett kapunk hitelt, az már biza´ régen rossz... A városvezetés teljesen koncepciótlan, gyakorlatilag általunk az országos népszerűség ültette be őket oda, ráadásul általános tapasztalata mindnyájunknak, hogy színvonaltalan is (ld. testületi ülések), s miközben megy a matek (várat építeni a nihilből), előbb-utóbb rájönnek, hogy az egész "munkájuknak" semmi értelme nem volt, hiszen az ország, s így benne Csongrád is a tudatos eladósítás miatt adott esetben kártyavárként dőlhet össze.”
 • 23. bambuska 2011. május 19. 18:22
  „Ha igaz amit Norbi56 ír akkor Pistának valamelyikről le kellene mondania, vagy a föld vásárlásáról vagy a bizottsági tagságról...mondja a vejem...hm´..elgondolkoztató. mert így bizony ez nagyon etikátlan...”
 • 22. izek 2011. május 18. 21:02
  „Norbi56 kedvet ébresztett, hogy megnézzem mi a helyzet a dokumentumok között...
  Ez rosszabb, mint gondoltam. Egyes interpellációkat rettentően kicsinyesnek érzek. Mintha több ember csak papíron tudna kommunikálni a Testület többi tagjával. Egy nyavalyás lyuk befoltozása mennyi időt és papírt igényel... mint egy falu. Na meg az a TDM... hű. Na ne... A titkos mellékletekről meg már nem is szólok... nonszensz, ahogy a hitelállomány növelése.”
 • 21. keletaru 2011. május 18. 15:35
  „Norbi56 :-( Hiába a nyilvánosság nem hat meg itt senkit "bent"nyugodtak , Hisz tudjuk csakis miattunk s nekünk s értünk : Adnak el , fesznek fel mindent !!!! Hogy lehet a bank nekem nem ad úgy hitelt unokám fogja vissza fizetni itt megszámolatlanúl történik minden ..... ???? S úgy tünik minél nagyobb nyomort csinál valaki annál nagyobb f..gyerek . Lám még vissza is akar/-nak jönni úgy közben egyesek véresre tapsolják kezüket .,itt ez a normális . Nem szégyen ...Üdv Kuci”
 • 20. Norbi56 2011. május 18. 11:05
  „Kis ismerettel és érdeklődéssel rendkívül érdekes dolgokat lehet találni a testületi anyagok között:
  pl.

  A Csongrád Város Önkormányzata tulajdonát képező csongrádi 0589/6 hrsz-ú és 0678/7 hrsz-ú ingatlanokra vételi szándékát jelentette be P. István, 6640 Csongrád, .... szám alatti lakos.
  A Pénzügyi bizottság földet ad el saját hatáskörben , saját tagjának...ejnye-ejnye!
  határidő május 31
  felelős K.T. Pm.

  Aztán a város cégei közül nem található meg illetve jelszóval védett
  a Hulladékos cég beszámolója és üzleti terve,(Agatics/Gyovai)
  a Csotherm Kft üzleti teve (Gyovai)
  A Városkép KFt üzleti terve(Szabóné Csépe Erzsébet)
  Ezek valószínűleg olyan "üzleti" titkok lehetnek amiket mi nem ismerhetünk! (Lehet hogy ezek"nemzetbiztonsági adatok)
  Ejnye-ejnye !
  Ez azért érdekes mert a többi cég adatai és beszámolói és üzleti tervei fent vannak!”
 • 19. Norbi56 2011. május 18. 10:16
  „Ide kopizok egy részletet a város költségvetési rendeletéből.
  Megjegyzem minden újabb kötelezettségvállalásnak, - amit tartalmaz a rendelet - hitel a fedezete !
  " 2.§
  A rendelet 4. § /1/ bekezdése helyébe az alábbi lép:
  1) Az 1.§ (1) bekezdésben megállapított hiány összegéből működési 639.332eFt, felhalmozási 1.351.910 eFt. A működési hiány fedezete: pótlólagos állami támogatás, ennek hiányában, illetve kiegészítésére hitel felvétele (kötvény-kibocsátás). A felhalmozási hiány fedezete hitel felvétele, vagy kötvény-kibocsátás, illetve felhalmozásra átvett pénzeszköz. "”
 • 18. Norbi56 2011. május 18. 10:06
  „17. én12 2011.05.18. 09:46
  Köszönöm az információt, a régi honlapról( könyvjelzőbe, kedvencnek az volt eltéve) én nem tudtam ide lépni, (de lehet, hogy ez az én hibám)”
 • 17. én12 2011. május 18. 09:46
  „Tisztelt Norbi56! A város honlapján - amit megújítottak:) - olvasható a május 19-i testületi ülés anyaga. Legalább valami megújult.............. További szép napot!”
 • 16. Norbi56 2011. május 18. 08:56
  „Amikor ilyen helyzetbe kerül egy település( egy önkormányzat) (lásd: Heves Megye "csődeljárás") akkor nem a legcélszerűbb további hitelek felvételével növelni a pénzügyi nehézségeket, hanem a szigorú , takarékos és racionális gazdálkodással a vagyon, és a nem működést szolgáló bevételek felhasználásával csökkenteni kell a pénzügyi"nyomást"
  Egyébiránt tulajdonképpen egy rossz döntésnek köszönheti Csongrád a jelenlegi pénzügyi helyzetét, nem számolt időben a demográfiai hatásokkal, és azzal, hogy a 8 osztályos gimnázium létrehozása felerősíti ezt a hatást. Azzal a döntéssel egy időben be kellett volna zárni egy iskolát és azóta még egyet, mert amennyiben fenntartja a jelenlegi állapotot, akkor további 400-500 millió költségvetési hiányt halmoz fel. A gimnázium 20 év alatt 400 gyereket vont ki a rendszerből és finanszírozhatatlanná tette azt, úgy , hogy ez alatt a 20 év alatt majdnem megfelelődött a születések száma a városban.
  A Széchényi úti iskola további fenntartása évente 50 millió Ft többlet költséggel jár. Ha nem változik a rendszer( reményeim szerint igen( államosítják az oktatás finanszírozást) akkor az elkövetkező évek ugyan csökkenő mértékben , de összesen legalább 200-250 millió forinttal terhelik a város költségvetését, növelve a hiányt. És akkor még nem beszéltünk a feleslegesen létrehozott bölcsődei férőhelyekről, a feleslegessé váló óvodai helyekről és sok egyébről.
  Ilyenkor ráadásul át kell gondolni a fejlesztések ütemezését( esetleg leállítását).Az semmiesetre sem célravezető, hogy a fejlesztésekhez(díjakban, árbevételben nem megtérülő) szükséges önerő alapját hitelből tervezzük meg.
  És így tovább....”
 • 15. azénéletem 2011. május 18. 08:49
  „Érdemben én sem tudok hozzászólni - nem is tisztem. Nem vállaltam a város anyagi helyzetének rendbetételét.
  Én már megint csak aggódok. Ki fogja visszafizetni és ami még ennél is félelmetesebb - miből?
  A városban megszűnő munkahelyek, többségében szánalmas fizetések. Ha szorul a hurok azt gondolom simán be fogják vezetni a bevezethető /abból lesz bőven / újabb adónemeket, amit már nem valószínű, hogy elbir a lakosság. Ezért aggódok!”
 • 14. lforgo 2011. május 18. 08:13
  „Hát nem tudom ehhez a cikkhez hány ember tud érdemben hozzá szólni, én se tartozok azok közé és így aztán könnyen lehet dobálózni az így úgy rossz a hitellel, de milyen más alternatíva lenne egyik pillanatról a másikra
  egy súlyos gondokkal küzdő kisvárosnak, aminek a vezetését évekkel ezelőtt elrontották de nagyon...”
 • 13. kispipin 2011. május 18. 07:24
  „5. violin 2011.05.17. 18:42
  Maga szerint a kialakult helyzetben ( ami nem pár hónapja alakult) jókedvből kényszerülnek ilyen lépésekre?

  Csak halkan kérdezem meg, kik ülnek évek óta a testületben? Nem ugyanazok véletlenül? Akkor meg miről is beszélünk?”
 • 12. kékfrankos 2011. május 18. 07:19
  „ha jól emlékszem, a posta egy téren van csongrádon - tán dózsa gy. tér?”
 • 11. hank 2011. május 17. 23:27
  „A fele annyi idő az ott gond, hogy a kormány le akarja csökkenteni az éves szabadságot 20 napra. Na akkor tényleg nem lesz otthon idő a Családra. E mellett heti 44 órás munkahét is lehet. Hogyan lehet egy nyári szünet alatt egy gyerekkel otthon lenni 2 hónapot ha pl az anyuka egyedül neveli a gyereket?
  Táppénz. A szülő elgondolkodik majd, hogy ha a gyerek beteg, akkor táppénzre megy, vagy szabadságot vesz ki.

  Az iskola sorsa, csak a jéghegy csúcsa...”
 • 10. mortál 2011. május 17. 22:22
  „violin:
  A Széchenyibe annyi történik, hogy 11 gyerek nem ott kezdi az első osztályt, ahová beíratkozott!
  Mortál:
  Szerintem ennek egyenes következménye az iskola pár év alatti bezárása.
  violin:
  Szóval nézzünk már át a saját önös kis érdekeinken kérem....
  Mortál: Még kb.168 gyerek szüleinek érdekeiről beszélek. Majd ne sopánkodjatok ha az itt lévő gyerekek megnövelik a többi suli létszámát, és fele annyi idő se marad majd gyermekeinkre mint eddig.
  Szerinted ez hogyan befolyásolja taníttatásukat?”
 • 9. Turulka 2011. május 17. 21:24
  „keletaru
  Szerintem ezt nem ide akartad írni :-)”
 • 8. keletaru 2011. május 17. 21:22
  „jóízlés : Gyengébek kedviért ! Ilyen kategoriájúúúúúú szálások már vannak, lásd középiskoláink kolégiumai , nyáron mind szabadok sőt még konyhával is bííííírnak! kb 300-400 főt eltárolni eme körűlmények közt! Tehát innentől kezdev csak népámítás az egész Erzsébetesdi . S azok akik ezt nem látják ......nem is kommentelek semmit az "IQ"-ról . Ebből is látszik mennyire vigyáznak drága vezetőink a közösre ugye lapszemle ?? Üdv Kuci”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendezik a Körös-torokot

Csongrád - Rendezettebbé teszik a Körös-toroki üdülőterületet – hangzott el a hétvégén a… Tovább olvasom