Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

2010-re lesz Csongrádnak elkerülő útja

Csongrád - Csak 2010 nyarára lesz elkerülő útja Csongrádnak. Az építési munkák kezdése azért csúszik, mert a nyomvonal által érintett területek kisajátítása továbbra sem zárult le, két régészeti lelőhelyre csak tavasszal vonulhatnak fel a leletmentők.
Amíg a régészek nem végeznek a leletmentéssel, addig nem kezdődhet meg a csongrádi elkerülő út építése. Még szeptemberben is 2009 végére ígérte a projektgazda Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a 451-es főút Csongrádot elkerülő szakaszának átadását, mostanra azonban változtatott álláspontján.

Lapunk 50 nappal ezelőtt már beszámolt arról, hogy a nyomvonalon folytatott régészeti feltárás ütemtervét nem tudják tartani a múzeumi szakemberek. A csúszást az okozta, hogy – mivel az ingatlantulajdonosok nem járultak hozzá – a még ki nem sajátított parcellákra nem vonulhattak fel a leletmentők, pedig lenne dolguk, hiszen az előzetesen becsült egyhektárnyi föld helyett háromszor akkora területet kell átvizsgálniuk a nyomvonal mentén.

A mostani ütemterv szerint jövő nyáron vonulnának fel a munkagépek. Fotó: Tésik Attila
A mostani ütemterv szerint jövő nyáron vonulnának fel a munkagépek.
Fotó: Tésik Attila

Öt lelőhelyen már elvégezték a feltárást, de még kettő hátra van. A területvásárlások és kisajátítások nyáron kezdődtek, de egyelőre csak a szükséges földek nem egész 60 százalékát sikerült megszerezni. A NIF Zrt. csongrádi városházára eljuttatott tájékoztatója szerint a társaság most úgy tervezi, hogy 2009 májusára zárulhatnak le a területszerzések, s addigra az ásatások is befejeződnek.

A négymilliárdos fejlesztés révén naponta több mint 1000 tehergépkocsi kerülné el Csongrádnál a 451-es belterületi szakaszát. A várost nyugatról elkerülő új út 4528 méter hosszú lesz, 3,5 méter szélesek lesznek a forgalmi sávok, az útpályát pedig 11,5 tonnás tengelyterhelésre méretezték. Négy körforgalmi csomópontot alakítanak ki rajta. A szegedi és a kiskunfélegyházi úton közvilágítást is kapnak a csomópontok. Utóbbi helyszínen ötágú körforgalom épül a bontóval szemközti területre tervezett áruházépítés miatt.

A projekt további ütemterve szerint még ebben az évben kiírják a kivitelező kiválasztására a közbeszerzési eljárást, a nyertes pályázóval márciusig kötne szerződést a NIF Zrt. Az útépítés 2009 nyarán kezdődhetne meg, az új útszakaszt pedig 2010 júniusának végén adnák át a forgalomnak. 

Olvasóink írták

 • 7. cicvarek 2008. október 29. 16:38
  „A cik nekem arról szól, hogy késve,de végre elindul/elindult a kivitelezés. Meg arról, hogy van egy csapat ember, akik gondolom büszke csongrádinak mondja magát, és tudják, hogy az érintett földtulajdonuk előbb-utóbb vásárlás vagy kisajátítás útján az építkezéshez kerül mindenképpen, de ők addig juszt se engedik a régészeket a földjükre.Na nehogymá´ ott áskálódjanak!
  Hogy emiatt fél évet csúszik a munka? Hogy emiatt fél évvel tovább dübörögnek a kamionk a városan? Kit érdekel!”
 • 6. Nemzet 2008. október 28. 22:55
  „Hogy miért nem haladnak a régészek? El ne képzeljétek már, hogy majd Ők fognak talicskázni! A földmunka java része elvégeztethető a hallgatókkal gyakorlati időben, avagy diákmunkával, nevetséges órabérért. És erre mikor van lehetőség? Hát a nyári szünet szűk két hónapja alatt.”
 • 5. Kuci 2008. október 28. 20:27
  „T. Kolompár !

  Hát fórumozik , úgy mint ön . Nem dolgozom a NAGYKÖZSÉG vezetésében , s nincs is szándékom . Egyik pártnaksem vagyok tagaja . S a képviselő testületben nem hallani kritikát ( biztos azért mert onnan kapják a költségtérítésüket a honoráriumukat ) , s ön sem ír semmit . Csak velem van elfoglalva . Közben nem veszi észre mennyivel kevesebb ez a község az évek múlásával . S egy fecske nem csinál nyarat , de bízom nem vagyok egyedül ! Internet hozzá férése még nem mindenkinek van ! Viszont vannak olyan cikkek amire ömlenek az észrevételek , igaz ezeket sem veszi senki komolyan . Majd választások előtt aktíválodnak az érdekeltek !”
 • 4. Kolompár 2008. október 28. 18:37
  „Kuci!

  Ön esetleg dolgozott (dolgozik) a város vezetésével kapcsolatos ügyekben? Már csak azért, hogy így tudja, hogy így város, meg úgy város, meg így vezetőség meg úgy... de ugyan mit tehet egy "Kuci" a városért?”
 • 3. Kuci 2008. október 28. 17:34
  „T. Kolompár I. !

  Minek öről ! Ez nem fejlődés ! Magyaráza azoknak akik eddig ebből a forgalomból éltek , s helyi adót fizetek . Most ebből sem lessz bevétele a FALU-nak . Vagy őn fizeti a kieső bevételt ?! Munka helyet nem hozz az elkerülő , de most már mindenki el kerülhet minket .! De lehet őn máskép látja . ( Örülök használja a fórumott , mégha arra is engem szólítson meg . Köszönöm )”
 • 2. Kolompár I. 2008. október 28. 15:03
  „Kuci!

  Írjon már valamit ide is. Csak kérem ne valami rosszat, lássa már be a dolgok jó oldalát is!
  Hajrá így tovább lehet, hogy késik DE LESZ!”
 • 1. Duda Gyuri 2008. október 28. 07:19
  „Mit szól ehhez a Tesco?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dűlőre vitt népszavazás lesz Bokroson

Bokros - A Bacsa-dűlőn is dűlőre kell vinni a bokrosi önállósodás ügyét: ez a szőlőhegyet átszelő földút volt és lehet Csongrád és Bokros közigazgatási határa. Tovább olvasom