Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

22 mázsányi platánból faragta Szent Kristófot

Tömörkény - A tömörkényi fafaragó, Losonczi János keze munkáját dicséri sok köztéri alkotás. Most egy 2 méter magas Szent Kristóf-szobrot készített, amely a kiskunmajsai fürdőt díszíti majd.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

– Nem is tudom, mikor kezdtem a faragást, szerintem mindig is ezzel foglalkoztam. Gyerekkoromban tanyán éltünk, magunknak farigcsáltunk nádsípot, fűzfa sípot, cirokhegedűt, játékokat, ez volt a szórakozásunk. A tanult szakmám kőműves, 1996-ban tértem vissza a kezdetekhez – emlékezett vissza a tömörkényi fafaragó, Losonczi János. Az alkotásairól többször adtunk már hírt, a keze munkáját dicséri a szegedi Vértónál a székely himnusz emlékműve, a bokrosi kopjafa. Most fejezte be legújabb, több mint 2 méter magas, Szent Kristófot ábrázoló művét. Az úton járók patrónusa a gyermek Jézust tartja a vállán, megrendelésre készítette, a kiskunmajsai fürdőt díszíti majd.

– A platántörzs, amelyből megalkottam, 22 mázsát nyomott. A munka és az otthoni teendők mellett másfél hónap alatt készültem el vele. A napokban eljöttek megnézni a majsaiak, nagyon elégedettek voltak, hamarosan elszállítják – mondta. A fürdőjéről híres városban már van egy alkotása, egy kunsági Madonna. Eddig 4-500 kiállításon szerepelt, decemberben pedig elérte, amire mindig is vágyott: a sok színvonalas, zsűrizett munkája eredményeként megkapta a népi iparművész címet. Mára már olyan nevet szerzett, hogy a szobrászkodásból is meg tudna élni, de szereti a munkáját – fegyveres őr egy cégnél –, nincs szíve otthagyni.

Losonczi János az utolsó simításokat végzi az alkotáson. Hamarosan elszállítják Kiskunmajsára. Fotó: Králik Emese
Losonczi János az utolsó simításokat végzi az alkotáson. Hamarosan elszállítják Kiskunmajsára. Fotó: Králik Emese

– Nem szeretem eladni az alkotásaimat, olyanok, mintha családtagok lennének. Elajándékozni az más, azt jó szívvel teszem, de például ha megrendelésre készítek valamit, és jön érte a vevő, én inkább elmegyek itthonról, a feleségemre bízom a dolgot. Nekem nem az jelenti az örömet, ha pénzzé lesz egy szobor, hanem az, ha gyönyörködteti az embereket. Amikor egy kisgyerek álmélkodva elé guggol, és nézi, az csodálatos – árulta el.

Szinte minden művéhez a régi falusi életből merít ihletet, azt mondja, azért ábrázolja a korabeli jeleneteket, hogy az emberek ne felejtsék el a múltjukat. Mert az olyan, mintha az apánkat felejtenénk el, magyarázta. A falubeli gyerekek nemrég arra kérték: faragjon szívet az édesanyjuknak anyák napjára. Mivel tartoznak? – kérdezték, amikor elkészült. A mester azt mondta nekik: semmivel, csak annyit kér cserébe, hogy köszönjenek a faluban minden felnőttnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legyen a társasház gondja az útjavítás

Nagyon rossz állapotban van az az út, amely az OTP mögött halad, és a művelődési központ nagykapujához visz – interpellált a legutóbbi csongrádi testületi ülésen Máté Attila képviselő. Tovább olvasom