Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

300 ezer új munkahely a szőlőben

Csongrád - A megígért 1 millió új munkahelyből közel 300 ezer megteremne a szőlészetekben, ha a kormány véget tudna vetni az olasz bor féllegális behozatalának – mondja a Csongrádi Hegyközség újraválasztott elnöke.
Kevesen mondhatják el azt, hogy sikeres évet zárnak idén, Ungerbauer György közéjük tartozik. Cége, az Ungervitis Kft., a Dél-Alföld meghatározó szőlőiskolája, tíz ember állandó foglalkoztatója, jelentős mennyiségű gyökeres vesszőt adott el országszerte. Egyéni vállalkozóként szőlőt művel, és pincét tart fenn. Az utóbbi 11 mintából, amelyet borversenyekre elküldött, 8 arany, 3 ezüst minősítést kapott. Idén Ungerbauer György Csongrádi Cabernet Sauvignonja lett az év bora a megyében. Az elismerést december 3-án kapta meg, ugyanezen a napon, a budapesti Művészetek Palotájában Demján Sándor kezéből Az Év Vállalkozója kitüntetést vette át. Újraválasztották a borvidék legnagyobb hegyközségének elnöki posztján is.

– A hegyközség egyrészt a tagok érdekeit képviseli, másrészt viszont hatósági, vagyis állami feladatokat is ellát, ez nem egyszerű, nem is egyszemélyes feladat. Azt hiszem, jól osztottuk el a tennivalókat a választmányban velem együtt munkát vállaló kollégákkal, a maga területén mindenki helytállt – mondja Ungerbauer György.

Ungerbauer György és az év Csongrád megyei bora, a Cabernet Sauvignon. A szerző felvétele
Ungerbauer György és az év Csongrád megyei bora, a Cabernet Sauvignon.
A szerző felvétele

– Teljesítettük, amit vállaltunk: szőlész-borász képzést szerveztünk, emberi léptékű gazdaságokat, pincészeteket látogattak végig a tagjaink, és sikerült elérnem, hogy a Csongrádi Borvidék központja, ahogy illik, Csongrád legyen, ne Mórahalom. Fontosnak tartjuk, hogy a szőlőkataszteren belül ne nőjön az erdősített terület, ebben az erdészeti felügyelőség jó partner. Ez azért fontos, mert ha a szőlőültetvények aránya egy határ alá csökken, a hegyközség tagjai nem forgalmazhatnak minőségi bort a törvény szerint – mondja Ungerbauer György.

Nyilván azért fogy a szőlő, mert nem éri meg művelni. Miközben a pálinkafőzés szabályai enyhülnek, a szőlősgazdáknak egyelőre nem lett könnyebb a dolguk. A Csongrádon ebben a rossz évben megtermett 11 ezer 500 mázsányi szőlőből a helyi pincészetek 4500-at dolgoztak föl. A többit el kellett vitetni 30–60 kilométerre, mert a gazdáknak a mostani jogszabályi környezetben nem érdemes elszűrniük a saját borukat. A szőlősgazda kiszolgáltatottsága ugyanakkor hasznos a piac néhány szereplőjének. Az Olaszországból tartálykocsival olcsón behozott olasz borhoz így olcsón beszerzett magyar szőlőből való nedűt lehet keverni, és ennek palackjára már rá lehet írni, hogy az Európai Unióból származik.

Méretre vágják a vesszőt az iskola dolgozói. A vállalkozásnál abban bíznak, ismét megéri szőlőt telepíteni. A szerző felvétele
Méretre vágják a vesszőt az iskola dolgozói. A vállalkozásnál abban bíznak, ismét megéri szőlőt telepíteni.
A szerző felvétele

– A háború előtt Magyarországon szőlősgazdák voltak, akik borral is foglalkoztak, azután jöttek létre a nagygazdaságok – mondja az elnök –, amelyek pincészetként alakultak meg; utóbb felismerték, hogy akkor boldogulnak, ha szőlőterületük is van. Később pályázati támogatásból létesültek olyan pincék, amelyek építtetőjétől nem kérdezte senki, hogy – szerződéssel vagy máshogyan – mekkora szőlőterület áll mögöttük. Az önmagában nem volna gond, hogy a szőlőtermelők és a pincészetek érdekei nem esnek egybe, de az baj, hogy a törvények nem biztosítanak esélyt arra, hogy a termelők jövője is kiszámítható legyen. Pedig a szőlészetek embereket foglalkoztatnak, akik adót, járulékot fizetnek; a műveléshez üzemanyagot, növényvédő szert, gépet vesznek, ami után áfabevétele van az államnak. A megígért 1 millió munkahelyből 3-400 ezret adhatnának a szőlők, és ehhez nem is kellene tíz év, hiszen mi nem tudunk olyan arányban gépesíteni, ahogyan a munka nagysága megkívánná. Szóval, ha az olasz bor legális és féllegális behozatalát ki lehetne védeni, a szőlőből sokkal többen megélnének Magyarországon. Mi lehet a megoldás? Ausztriába például tartálykocsiban nem lehet bort bevinni, csak palackozva és pontos eredetmegjelöléssel. Az áruk szabad áramlásának uniós elve nem sérül ezzel. Azzal sem lenne gond, ha csak egy átkelőn lehetne behozni a bort az országba, ahol labor ellenőrizné az importáru minőségét. Bízom abban, hogy a szüretet helikopterről figyelő munkaügyi kommandók ideje lejárt, az új kormány segíteni fog, mert ez az érdeke.

A szőlősgazdák kiszolgáltatott helyzete azzal is enyhülne, ha 100 hektoliterig mindenki elszűrhetné saját borát, és csak az ennél nagyobb mennyiségre lennének érvényesek az adóraktári szabályok. – Ami a pincészetekkel való korrekt együttműködést illeti, nem kell messzire menni a jó példáért: a balatonboglári üzem évről évre megállapodik a gazdákkal. Szerződést kötnek, védőárat határoznak meg együtt, és ez a rendszer jól működik. Miért ne lehetne ezt általánosan bevezetni; miért ne védhetné egy ország a saját érdekeit?

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. kékfrankos 2010. december 30. 08:09
  „bakosandras egyetlen jó szava: igyunk minél több csongrádi bort! támogatom a gondolatot is, és azt is, hogy kuci tényleg ne írjon cikket, bár valóban színfolt az oldalon.”
 • 55. magor63 2010. december 29. 11:16
  „Üdv mindenkinek!
  Élvezetes olvasgatni a kommenteket,hiszen mindenki a saját vérmérséklete , az élményei, és társadalmi pozíciója alapján foglal állást a vitában. Szinte mindenkinek van igaza , de csak részben.
  A 300 ezer munkahely a szőlőtermesztésben egyrészt utópia, másrészt felelőtlen csapkodás a számokkal.
  Nemcsak a behozott csigerrel van gond, hanem a többi szemétnek minősíthető élelmiszerrel is , amelyet még
  ma is vagonszámra hordanak be, arra hivatkozva , hogy a magyar csak ezt tudja megfizetni.
  A magyarokat az "angol" disznóval, a sok cukorral, és a "jó" minőségű dobozos tejekkel lehet lehamarabb
  a sírba ereszteni. Sajnos ehhez a rengeteg szénhidrát és a vacak, felfújt,többszörösen adalékolt kenyerek
  is hozzájárulnak. Amíg nem történik a fejekben is nagytakarítás , addig bármit megetethetnek ill. megitathatnak velünk. Én is szeretem a jó bort, de előtte szeretnék egészséges tápláló magyar élelmiszert
  fogyasztani”
 • 54. Hidegen 2010. december 27. 22:25
  „Kuci azért Te cikket ne írjál.:) Néha igen-igen megerőszakolod a magyarnyelvet.:D KÜlönben meg kommenteljél minél többet, üde színfolt vagy ezen a palettán. Boldog Új Évet Neked és a családodnak is!”
 • 53. keletaru 2010. december 27. 17:14
  „bakosandras: Hát igen egyeseknek aki kommentál csak acsarkodás !!! Sületlen hozzá nem értőnek számít !!! Igaz pár szóban írnak nem harminc oldalas regényeket , de ne mondja már senki nem lehet a "sorok" mögé látni ??? S az már acsarkodás ha la írjuk amit gondolunk ?! Nevetséges ezért ennyi iskolát végezni , más képekkel újság cikket írni . ( lásd.: egészségügyi központ ) Sajna felső felelős vezetőink eddig bírtak minket süllyeszteni ! Miben jelentős szerepe van a médiának,sajtónak értelmiségieknek , hisz ők formáljak fiatalságunk tudatát !!! Rendszer váltáskor működő gazdaságunk adták tálcán kínálva fillérekért át ! Csakis értünk ugye ?? Üdv Kuci”
 • 52. bakosandras 2010. december 27. 09:50
  „51 hozzászólás, ez már valami. Köszönöm az érdeklődést. Vacilláltam egy ideig azon, hogy a nézettség, illetve, a kattintottság érdekében bevállaljam, igen, rokona vagyok Ungerbauer Györgynek, vagy esküvői tanúja voltam (Szia, Mignon! :) ), azért írok róla, de hát nem.
  A kedves hozzászólóknak azt kívánom, a következő évben feleennyit acsarkodjanak egymással, és igyanak minél több csongrádi bort, persze mértékkel.
  (Ez első pillantásra ellentmondás, de nem az.)
  Üdv:
  egy megszállott kommentolvasó”
 • 51. hank 2010. december 26. 13:09
  „"300 ezer munkahely csak a szőlőben egy megyében?" ---> a cikk nem erről szól, hanem országosan nézve.
  Egyébként igaza van, mert kicsit el vagyunk nyomva borügyileg...

  Pár éve az unió pénzt fizetett a szőlőtők kivágásáért vagyis kiírtásáért.
  A "módszer" a következő volt: a gazdának bizonyítani kellett, hogy rendezett, jól gondozott a területe. Ekkor az unió még a szüret előtt gondoskodott a kiírtásról és ezért pénzt kapott a gazda.
  Egyik ismerősömmel beszéltem és mondta, hogy hatalmas szőlőfürtöket taroltak le és nem voltak hajlandóak várni pár hetet esetleg 1 hónapot, hogy leszöreteljék.

  Az unió felszámolta a konkurenciát mi pedig rövidtávon gondolkodtunk.
  A konkurencia ilyesfajta felszámolása nem ismeretlen kisvárosunkban.
  Gondoljunk csak bele az egykori Fűtőber helyzetébe.
  A Panol (francia) konkurenciája volt, mert olcsóbban adta ugyanazt.
  Ezért megvette a cég majd elvitte innen a munkát.

  Nem tudom eldönteni, hogy 300 ezer fő reális-e. De szerintem ez idénymunka. Nem hiszem, hogy pl. télen lehetne ennyi főt foglalkoztatni, de amikor van munka földeken, akkor több emberre lehet szükség. Persze azt is látni kell, hogy az olasz és egyéb bekerült borokat jó eséllyel nem kézzi munkával állítják elő, hanem gépeket használnak, mert az olcsóbb (a termelő gazdának) - szerintem.

  Hank
  Hank”
 • 50. costa 2010. december 26. 11:41
  „Tisztelt 42 es hozzászollas

  Ezekszerint nem lehet ugy tisztességesen müködtetni vállalkozást ha nem veszek igénybe állami segitséget és galád módul tisztes bért fizetek az alkalmazottaknak? Ugygondolom az ilyen szemléletekkel van a probléma ma MAGYARORSZÁGON. Nincs meg az élni és élnihagyni mentalitás. Nekem minden de szó szerint mindenem legyen meg a másik meg dögöljön éhen ha kell. Ezen kellene változtatni . Méghozzá az olyanoknak akik valamilyen vezetö beosztásba vannak nekik kell példát mutatni és"utattörni". Létezik még a mezögazdaságon kivül nagyon sok vállalkozási forma ma de ott nem osztogatják ugy de lehet sehogyse a támogatásokat mégis megélnek léteznek. Talán a cikben emlitett mintavállalkozo az egyik igen rossz példa öt pont elrettentésképpen kellene megemliteni.”
 • 49. keletaru 2010. december 26. 10:52
  „Hidegen: Azt ne feledjük ezek a apeh kommandók kiket is ellenőriztek ? Inkább a megfélemlítés volt a céljuk mint a tisztítás ,,,,,,,,remekül be is jött. Az ,hogy átmentünk a szomszédnak segíteni ,s annak ezért fizetni kellet volna az államnak (elvileg), hát igen Mátyás királyunk sem merte bevezetetni . De itt a gombnyomkodók azt is megszavazták , persze értünk miattunk . S lám bent ülnek megint gőgösen, sapka nélkül . Semmitől sem tartva !! A támogatásokat meg tudjuk kik kapják a mezőgazdaságban is , ritka az ami a termelőhöz eljut , meg az is amit meg kap . Addig amíg kénye kedvükre fütyültetik fent a Rigót , itt nem lesz rend . Nincs semmi elméletem , számomra az az érdekes senki nem veszi észre már 20éve mi történik itt , s most a sajtó is csak a saját túlélésért küzd ! Érdekes mikor szét hordták az országot nem írt senki semmit csak e-mailban terjedtek a nagyszerű hírek . Lásd magán nyugdíj pénztár itt is csak fél-érvek vannak , teljes nincs ...li írva s sorolhatnám . Vajon ki csinálta meg a Lengyel országba álmodott éttermet , és hogy ??? De hát ezek csak szél fújta legendák !Üdv Kuci”
 • 48. ferdzso 2010. december 26. 07:45
  „Ej-ej, "öreg"!! Sokat ittál,tudod Te mennyi a "harmad millió"??? Ennyi kapás, szüretelő, és szőlő kötöző, vagy borász, hogy élne meg akkora területből??! Tényleg a "nap vicce"!(Ezért tart itt a gazdaság, mert ilyen "h.-éket" választanak vezetőnek.) Nem beszélve, hogy az uniót is meg kéne kérdezni, hogy mi is legyen, a legális bor kereskedelmével. Egyenlőre "örüljünk", hogy nem zártak ki, más dolgaink miatt....”
 • 47. járókelő 2010. december 26. 07:26
  „harmincezer vagy háromszázezer... teccikéteni?
  A nap vicce!”
 • 46. N.P. 2010. december 26. 06:55
  „Mignon 2010.12.26. 02:25

  Kara válogatja. Ha az orvosin végeztél, biológus vagy fizikus vagy - azonnal alkalmaznak!!!!!”
 • 45. Mignon 2010. december 26. 02:25
  „44.

  Mar megint hülye vagy.

  "...ket diplomaval..."

  Tudod, a Vilagon mi szamit maegyaltalan diplomanak...?

  -Oxford,
  -Yale,
  -Sorbonne,
  -Heidelberg es Göttingen.

  Ha Te a Szegedi Tudomanyegyetemen vegeztel, (elismerik, OK), de
  ugy neznek rad, mintha

  Vietnamban, Hanoiban a Ho Shi Minh Egyetemen vegeztel volna....

  Bocsanat, de igy van.”
 • 44. flexsnake*** 2010. december 26. 00:27
  „2diplomával majd szőlzik a magyar.... lofaszt, kivágni és felégetni. minden mezőgazdasági adócsaló rabszolgahajcsár.”
 • 43. Mignon 2010. december 26. 00:07
  „Akik a "partvonalrol kiabalnak " be a jatekba,akkor lehet hogy ök

  jobban "atlatjak a palyat kintröl", mint aki
  ott helyben, a mezön focizik...”
 • 42. Hidegen 2010. december 25. 23:10
  „Piszokul útálom azokat az embereket akik a "partvonalon kívűlről" bírálják a mezőgazdaságot, meg a támogatásokat! Az a helyzet hogy nem beleugatni és írígykedni kell, hanem belevágni és megmutatni hogy milyen "<moderálva..gyerek>" vagyok, 7-800 forintot fizetek a napszámosaimnak, és még támogatások nélkül is milyen nagyon nyereséges vagyok. Szóval sok a süket duma, meg az írígység. Mindig azok dumálnak akik életükben nem dolgoztak végig egy tisztességes munkás napot egy kertészetben, vagy netán éppen szőlőben. Ennyi...
  A 300ezer fő az egy másik klrdés, de ott sem a statisztikai adatokkal kellene példálózni mert az bizony nagyon sántít. Aki az APEH kommandót védi, annak meg igen csúnyát tudnék mondani, kívánni, mert valószínűleg soha nem látott még olyat mit is csináltak azok a gyurcsány érában! Olyan példákat tudnék leírní, amilyeneket annó150 évvel ezelőtt a "kakastollasok" sem csináltak volna meg úgy hogy szembe ne köpték volna magukat”
 • 41. Mignon 2010. december 25. 22:17
  „Szentesen, igy telidötajban valamikor kb. 40-eve voltam egy

  "Illes-koncerten".

  Megismerkedtem egy lannyal, aki abban az uj epületekben, a Petöfivel szemben lakott, szüleinel.

  Szerettük egymast.
  De, rövid volt a szerelem.

  6 honap mulva disszidalt...

  Eva.”
 • 40. Turulka 2010. december 25. 22:10
  „Csongrádon lesz megtartva a Szentesen betiltott Radical Hungary koncert 26-án, azaz holnap , 19 órakor a moziban.
  Boldog karácsonyt és szebb jövőt mindenkinek!”
 • 39. 620829 2010. december 25. 22:06
  „Naiv vagy buta???????

  1986-1991-ig dolgoztam-mint borászmérnők....utána szétverte az mdf az orosz kapcsolatot és megállt az export.......a cigok nag része ott dolgozott az állami gazdaságok kertészeteiben..........dehogy ennyi munkahely lenne....matekból nagykaró jár a számításért!”
 • 38. Mignon 2010. december 25. 20:45
  „En lennek a vilag egyik legboldogabb embere, ha nekem
  egy magyar borszakertö lenne a haverom vagy rokonom!

  Mi mindent ki nem vizsgalnak mi...!

  :))))”
 • 37. Mignon 2010. december 25. 20:43
  „:)))”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sürgős célok Csanyteleken

Csanytelek - Nemrégiben fogadta el a csanyteleki képviselő-testület a falu rövid, közép- és hosszú… Tovább olvasom