Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

3,8 milliárdos költségvetést fogadott el a csongrádi testület

Csongrád - Nem marad el önként vállalt feladat sem, de mindenkinek kevesebb pénzzel kell beérni az idén. A csongrádi képviselő-testület tegnap megszavazta az idei költségvetést.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

 
– Az államtól a kötelező feladatokra 647 milliót kapunk, a helyi adókból 625, ezen belül az iparűzési adóból 525 millióra számítunk, ebből több mint 50 milliót tart vissza az állam. A költségvetés főösszege mintegy 3,8 milliárd forint – sorolta a számokat Kőrösi Tibor (Fidesz) polgármester tegnap a csongrádi testületi ülésen. Az idei büdzséről döntöttek a városatyák, 9 igen, 2 nem, 1 tartózkodás mellett elfogadták. A polgármester szerint egészen új látásmódot igényelt a tervezés. Az, hogy az önkormányzatok ebben az évben már nem számolhatnak működési hiánnyal, illetve hogy megjelölt feladatokra kapják a pénzt, valamint a gyakran változó jogszabályok átalakították a gondolkodást – fogalmazott. Csongrádon mintegy 140 milliós lyuk mutatkozott a költségvetésen, ezt felhalmozási hitelként „könyvelték".

3,8 milliárdos költségvetést fogadott el a csongrádi testület. Archív fotó.
3,8 milliárdos költségvetést fogadott el a csongrádi testület. Archív fotó.

Héjja István (Fidesz) pozitívumként értékelte, hogy a települések nem vehetnek fel működési hitelt, ezzel elejét lehet venni a tartozások továbbgörgetésének – mondta. Az intézményekben idén különösen szigorú takarékosságra lesz szükség, de a lehetőségekhez képest jó költségvetést sikerült alkotni – fogalmazott Bartókné Vincze Zsuzsanna (Fidesz). – A nem kötelező feladatokat sem nulláztuk ki. Ha csökkentett összeggel is, de megmaradnak – jelentette ki.

Kiss Péter (MSZP) nem volt ilyen optimista. Elmondta, hogy bár szokatlan módon a büdzsé kapcsán sok kérdésben egyetért a polgármesterrel, nem hagyhatja szó nélkül: látszik, hogy megindult az önkormányzatok „kivéreztetése". A helyhatóságok idén hozzávetőleg feleannyit kapnak az államtól, mint tavaly, a saját iskoláik dolgába nem szólhatnak bele, ennek ellenére Csongrádon évente 240 milliót kell az intézmények után befizetni – érvelt. Havasi Jánosné (MSZP) szerint ahhoz, hogy kialakuljon a költségvetési egyensúly, a bevételeket – bár ezt a független Gyovai Zsolt cáfolta – fölültervezték.

Pap Gabriella (Fidesz) alpolgármester arra kérte képviselőtársait: ne ilyen sötéten lássák a büdzsét. Kőrösi Tibor is a pozitívumokat emelte ki: a város folyószámlahitele 50 millió forinttal csökkent, az adósságkonszolidáció pedig párját ritkítóan nagy segítség a településeknek. Csongrád 50 százalékos átvállalásról kapott ígéretet, ezt kissé följebb szeretné srófolni a város vezetése.

Olvasóink írták

 • 9. palfisz 2013. február 23. 17:13
  „Elégedetlenek vagyunk?!! Kezdeményezzük a vezetők "visszahívását"! Bár várhatunk még csodára is!”
 • 8. keletaru 2013. február 23. 13:16
  „Ezért érdekes az alpolgármester nyilatkozata ! Hát nem érdekes ? Sosem törekedtek arra bevételből gazdálkodjanak állítása szerint , hisz SZOKÁS volt hitelt felvenni ha nem volt elég . S most meg nem értik hogy ezt vissza is kell fizetni !! Akkor hogy is kezelték a rájuk bízott vagyont ??? Na ezért NINCS itt meg a HÍRES elszámoltatás ! Csak ciklus végén a + jutalmazás DE mire ? Most meg mutogatnak a polgármesterre oldja meg ! MINŐSÍTI őket e viselkedés , viszont csak rájuk szavazunk hisz ŐK értik csak a politikát .......érdemeljük sorsunkat hisz mi szavaztuk meg eme köpönyeg forgatókat . Üdv Kuci”
 • 7. daffy 2013. február 22. 19:57
  „Remélem lehetőség fog rá adódni a közvilágítási lámpatestek általam beadott energia hatékonyabb üzemeltetése elektronikus teljesítmény csökkentéssel,LED(!!!!!!!!!!!!!!!!)-ek nélkül,mert ezzel a konstrukcióval(led) hatalmas pofára esések lesznek tízen év múlva e konstrukciót válaló önkormányzatok részéről.”
 • 6. Turul2 2013. február 22. 16:07
  „Elkéstek,mert most látom,hogy mind a ketten lent ülnek :-)”
 • 5. Turul2 2013. február 22. 15:55
  „Nem szűnnek meg a helyek,csak elkésett és a tanár úr nem engedte fel.Büntetés :-)”
 • 4. nádtető 2013. február 22. 12:58
  „A képet látva kezdtem már meglepődni,hogy végre a testületen belül is megkezdődött a költség csökkentés.Kezdtem azt hinni ,hogy megszűntek az alpolgár helyek.Lehet,hogy van aki tud már valamit?”
 • 3. magor63 2013. február 22. 09:58
  „"Mindenkinek kevesebb pénzzel kell beérni az idén"-kivéve a gyevi bírót, ill. a mai megfelelőjét és sleppjét.
  Egyszer látnám már ,hogy önmagukon is képesek erőt venni és önkorlátozni magukat és nemcsak a harács
  és a habzsi-dőzsi érdekelné őket valójában. Nem szívesen mondom, de abban Kiss-nek van igaza, hogy az önkormányzatok szívós bedarálása elkezdődött. Lehet aggódni a Fehér Házban , hogy kik és hogyan kapják meg a
  selyemzsinórt. A főideológus ma délután elkezdi hegyezni a zabszemet, és el fogja magyarázni , hogy milyen jót tett
  ő,és a narancs brigád ezzel az országgal és a népével. A kivezényelt birkák pedig lelkesen bégetnek és éljeneznek
  a vezérkos szavai hallatán. Értem én , hogy gőzmozdony, meg előre az orbáni úton.....de vajon tudja azt valaki
  hogy hová vezetnek ezek a légbe rakott sínpárok? A beavatottak nyilván...... A kiskanászt dróton rángatóknak
  volt,van és lesz elég idejük kivárni a nemzet agóniáját,amikor az ölükbe hullik azegész Kárpát-medence. Hacsak...
  egy huszár, vagy kuruc vágással meg nem lepjük őket. Na ez lesz a nagy titok......”
 • 2. csucsu2 2013. február 22. 09:05
  „Idézet egy meséből:
  "Minden állat egyenlő, de a disznók a legegyenlőbbek!"”
 • 1. Turul2 2013. február 22. 07:24
  „"mindenkinek kevesebb pénzzel kell beérni az idén"
  Gondolom ez a vezetőinkre nem vonatkozik!!!!!!!??????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A testvérvárosért lobog a zászló Csongrádon

Gyergyószentmiklós a legújabb testvérvárosa Csongrádnak. Az erről szóló döntést ma hozta meg a képviselő-testület. Tovább olvasom