Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

50 éves kor alatt ma már nem szokás kapálni

Csongrád - Kertészkedj, művelődj, barátkozz: a kertbarátkörök jelmondatának első felével áll leginkább hadilábon az aktív korosztály ma Magyarországon. Miközben az ennivalót egyre jobban drágálljuk, a másfél millió kiskert harmada műveletlen. Ötven alattiakat nem lehet látni a csongrádi szőlőkben kapával.
Kertészkedj, művelődj, barátkozz, védd a természetet, vásárolj magyar árut!" Az intelmek az önellátó kis közösségeket vizionáló divatos párt kommünikéjében is állhatnának. Pedig a makói Bruder János Kertbarátkör alapszabályában olvashatók a neten. A kertbarát mozgalom még él, a másfél millió magyar kiskert harmada azonban már műveletlen. Nehéz megérteni, miért, hisz közben sokaknak ennivalóra sem telik.

– Ötven alatti embert nem lehet errefelé látni karasolóval – mutat a csongrádi szőlőkben lévő kiskertjük előtti útra a csongrádi Vallyon Aladár, a helyi kertbarátkör tagja. A parasztcsaládba született, Pro Urbe Csongrád díjas, 81 éves pedagógus 1974-től 1990-ig igazgatta a Batsányi János Gimnáziumot. Reggel háromnegyed 8-tól este hatig foglalkozott az emberpalánták dolgaival, így szinte csak a vasárnapja, hétvégéje maradt szabad. 1970-ben mégis megvette az első parcellát, aztán a többit. Több százezren tettek így akkor az országban. – A csongrádi Szőlőhegy régen olyan embereké volt, akik nem nyolc órát dolgoztak. Kubikusoknak voltak itt kertjeik, amíg a férj odavolt, a feleség művelte, ami zöldségféle megtermett, azzal élt a család. A bort megitták. Ez a kultúra a téeszek világában is életképes volt, a háztáji, a hobbikert virágzott. Tíz ló kapacitását lekötötte a szőlő nyitása és takarása, működött három átvevő is. Ma három lovas gazda foglalkozik szántással, takarással, várni kell egy hónapot, mire sorra kerül az ember földje, átvevő pedig nincs. A szőlőt, bort nehéz eladni. Aki úgy próbál a kiskertből élni, mint rég, hajnali 3-kor kel, hogy frissen szedett gyümölccsel menjen a piacra, mégsem tud versenyezni a szupermarket áraival. Elfuvarozza a termést Dorozsmára, de akár Miskolcra is. Benzin, idő. Nem éri meg – ezt a fiatalok azonnal fölmérik, és ezért nem is fognak bele. Bizonytalanért nem dolgoznak szabadidejükben.

Vallyon Aladár és felesége, Erzsébet a kiskertben. A munka gyümölcsét a család élvezi. Fotó: Tésik Attila
Vallyon Aladár és felesége, Erzsébet a kiskertben. A munka gyümölcsét a család élvezi.
Fotó: Tésik Attila

A szőlőhegyi kertek fele parlagon hever. Sok eladó. Akinek van megtakarított pénze, az többnyire nem ide fekteti be, akinek van szabad ideje, nem itt akarja eltölteni. Biztos akadna azért vevő – vannak családok, amelyek szeretnék ellátni magukat –, de nekik nincs elég pénzük. – Ezért a 360 négyszögöles, épülettel ellátott, szőlővel, gyümölcsfákkal beültetett darabért másfél millió forintot kínáltak. Ennél sokkal többet ér nekünk – mondja Vallyon Aladár.
A pedagógus házaspár nem jár piacra, szinte mindent megtermelnek, amire szüksége van a családnak. Amikor megérkeznek a kertbe, a férfi tizenhárom zárat, lakatot nyit ki – védekezni kell a „látogatók" ellen – előveszik a kapát, karasolnak. Miért? Egyre többen mosolyognak az ilyen válaszon: – Szeretetből.

Bálint gazda: Talán még nem késő

Értékek mennek veszendőbe, lassú pusztulással, de talán még nem késő visszafordítani ezt a folyamatot – nyilatkozta nemrég a magyar kiskertekről Bálint György a Népszabadságban. Bálint gazda szerint a kert szociológiai szempontból is fontos tényező volt nálunk, a kerítés nem elválasztotta, hanem összekötötte az embereket. Az ország bortermésé- nek negyede ma is ezekből a családi szőlőkből kerül ki.

Olvasóink írták

 • 4. AN 2009. július 23. 10:48
  „A mi régi kertünk sincs művelve, néha lekaszáljuk. Édesapám már nem él, anyukám nem birja, mi meg messze lakunk ahhoz, hogy műveljük. Meg amúgy is lelopják, ha naponta ki nem jár (vagy nem lakik kint) valaki.
  Ami szomorúbb: megpróbáltuk művelére kiadni, meghirdettük, hogy 1 kosár gyümölcs és egy zsák krumli fejében használatba adjuk a kertet, amin kis faház is van, és a víz meg a villany is be van vezetve, szóval nyáron akár ott is lehet lakni, mondjuk szerényebb körülmények között.
  EGY JELENTKEZŐ SEM VOLT!”
 • 3. triniti 2009. július 22. 08:05
  „Mi már évek óta nem járunk ki az öregszőlöbe. A tőkéket felszedtük, évente fizetünk a kaszálásért. Még a gyümölcsökért sem megyünk ki, mert azt is lelopták.
  Amiért pedig nem megyünk ki annak az az oka, hogy krumpliszedés előtt 2 nappal az összeset feszedte valaki. A kiskarácsonyfánkat ellpoták, a föld felett 30 cm-el kivágták. Az eper ágyást úgy széttaposták, hogy arról többet szedni nem lehetett. A gyümölcsöket folyamatosan lelopják, a kis házat feltörték többször is, de még a kapcsolókat is elvitték, a kapáról kaszáról, amit ott hagytak az első 2 betörés után, azt is meglovasították a végén. Minden ami mozdítható volt. Pedig mi folyamatosan jártuk ki.(pont ezért, mert művelt volt)Úgyhogy ameddig nem változik ez a dolog mi is csak a gazt írtjuk róla. A polgárőrség hiába járt ki, több lett a lopás és a kár mint volt...
  Sajnos ez elszomorító...”
 • 2. Renátó 2009. július 21. 17:15
  „Sajnos, a Maros-parti kiskertek is nagyon elhanyagoltak.Sokan elhalnak,a család nem müveli.A mezőőrnek eszébe sem jut felszólítani a gazdáját,pedig a városnak így lenne még több bevétele.Ez évente biztos bevétel, a gazda, meg ha nem akar állandóan bírságot fizetni,majd csak kapál vagy eladja.A szomszédok sem mérgelődnének az átnövő gaz miatt.Makón ez állandó téma ilyenkor nyáron ,mikor a parlagfü virágzik.Pedig az egyik tulajnak az anyukája a Bruder János Kertbarátkör kezdeményezésére szedte a parlagfüvet a Maros-parton tavaly.”
 • 1. Renátó 2009. július 21. 17:15
  „Sajnos, a Maros-parti kiskertek is nagyon elhanyagoltak.Sokan elhalnak,a család nem müveli.A mezőőrnek eszébe sem jut felszólítani a gazdáját,pedig a városnak így lenne még több bevétele.Ez évente biztos bevétel, a gazda, meg ha nem akar állandóan bírságot fizetni,majd csak kapál vagy eladja.A szomszédok sem mérgelődnének az átnövő gaz miatt.Makón ez állandó téma ilyenkor nyáron ,mikor a parlagfü virágzik.Pedig az egyik tulajnak az anyukája a Bruder János Kertbarátkör kezdeményezésére szedte a parlagfüvet a Maros-parton tavaly.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átkutatták Csongrádot a szülők

Csongrád - A csongrádi Piroska presszó előtt, július 2-án látták utoljára a 30 éves Gergely Istvánt, aki epilepsziás, és azóta nagyon rosszul lehet. Tovább olvasom