Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

50 milliós kárpótlás Csongrádnak

Csongrád - Szentessel szemben Csongrád alulmaradt a térségi integrált szakképző központok kiválasztásánál. Kárpótlásul a megye 50 milliós fejlesztést indít a Tisza-parti kisvárosban.
2007-ben még úgy volt, hogy Csongrád lehet a befutó a térségi integrált szakképző központok (tiszk) kiválasztásánál, de a verseny hajrájában alulmaradt Szentessel szemben. Az építőipari szakképzés évtizedes hagyományokkal bír a Tisza-parti városban, ezért magától értetődőnek tűnt, hogy a kőműves, burkoló, festő, tetőfedő, bádogos és magasépítő szakma utánpótlásának biztosítására Csongrád lehet a legmegfelelőbb helyszín. Ehhez képest lapunknak arról számolt be Kőrösi Tibor, a helyi középiskolákat tömörítő Csongrádi Oktatási Központ igazgatója, hogy nem úgy alakult a helyzet, ahogy az a szakmai érvek szerint várható lett volna.

– A háttéralkukból kimaradt Csongrád. Szentes lett az építőipari képzés központja, mi pedig parkolópályára kerültünk – mondta az igazgató. Szerinte a városvezetésnek sokkal több támogatást kellett volna nyújtania szakképző intézményeinek. Mivel a cégek által befizetett szakképzési hozzájárulás is a tiszkeknél köt ki, jelentős forrásról kell lemondaniuk, amivel viszont évről évre fejleszthették volna saját oktatóbázisukat.

Hogy Csongrád hátránya ne legyen behozhatatlan, komoly lobbimunka kezdődött a középiskolákat fenntartó megyei önkormányzatnál. A város fideszes képviselői kijárták a megye fideszes vezetésénél, hogy saját költségvetéséből 50 millió forintot biztosítson a Sághy Mihály Szakképző Iskolának. A „mentőöv" megérkezett az intézmény számlájára, az összegből egy több száz négyzetméter alapterületű, három oktatóteremmel ellátott csarnok épül ősszel a Sághynál. Ha elkészül, falakon belül maradhat az építőipari gyakorlati képzés.

Olvasóink írták

 • 11. keletaru 2009. augusztus 24. 09:21
  „timoboll2 ! CDU ?? Üdv Kuci”
 • 10. timoboll2 2009. augusztus 24. 09:08
  „keletiaru mégis melyik erőre gondolsz? remélem nem arra...”
 • 9. bekoantal 2009. augusztus 22. 02:58
  „Akkor most melyik középiskolába írassam be a serdülő fiamat, hogy előreláthatólag 4 éven belül ott végezhessen? Legyen ingázó tizenévesen, csak mert a költségvetést megszorítják, hogy egyesek még többet lophassanak? Persze, erre könnyen rávághatják, hogy üljön fel egy gyorsjáratra, hiszen ott van a "már megépült elkerülő út".
  Egy aggódó csongrádi.”
 • 8. keletaru 2009. augusztus 17. 13:54
  „timoboll2! Már épül az új választási lehetőség ...........”
 • 7. Power 2009. augusztus 16. 16:57
  „Mit csinált eddig Csongrád szocialista polgármestere? A saját és pártja ügyeivel volt elfoglalva?”
 • 6. timoboll2 2009. augusztus 13. 11:39
  „Barátaim! A választás lehetősége megvan a demokráciában, bár Csongrádon nincs valami bíztató alternatíva egyik politikai oldalon sem....”
 • 5. hank 2009. augusztus 12. 21:56
  „Én csak azt érzem, hogy az a lejtő, amin a város halad lefele egyre különlegesebb. Például az, hogy hány %-os. Mintha az utóbbi időben megnövekedett volna. Lassan szakadákká válik...”
 • 4. keletaru 2009. augusztus 12. 21:03
  „Nekem olybá tűnik mikor választani kell felnőttként kezelnek minket , mikor meg kérdezünk akkor meg gyereknek néznek ! Vagy valami ilyesmi ....Üdv Kuci”
 • 3. timoboll2 2009. augusztus 12. 19:20
  „itt tart az ""Alföld gyöngyszeme, Csongrád""

  egy vicc is eszembe jut: "Elvtársak, szól a szovjet pártgyűlésen a szónok. A szocializmus ma már csodákra lesz képes, hamarosan minden családnak lesz saját repülőgépe. S jön a kérdés: S miért lesz az jó? Ha már mindenkinek lesz repülőgépe, mindenki mehet Kazanyba lekvárért...

  szóval minek egy olyan városba szakképzési centrum, ahol alkoholisták, nyugdíjasok élnek, és amely települést már sikerült a csupa tehetséges emberből álló képviselő-testületnek, nem beszélve a sikerkovács polgármesterekről, meg a csinovnyik köztisztviselőinkről... leépíteni (nota bene: "minden ország olyan kormányt választ magának, amilyet megérdemel..W. Churchill...ez városra is igaz)”
 • 2. lágytojás 2009. augusztus 12. 19:01
  „igazad van!!!!!!!!!”
 • 1. keletaru 2009. augusztus 12. 15:20
  „" A város fideszes képviselői kijárták a megye fideszes vezetésénél, hogy saját költségvetéséből 50 millió forintot biztosítson a Sághy Mihály Szakképző Iskolának. A ,,mentőöv" megérkezett az intézmény számlájára" Most ezt nem értem a fidesz költség vetéséből , vagy a megyeiből ? Kampány van , már... ? Ennek a településnek ezért lett ekkora hátránya mert a rendszerváltás óta csak tugyi mutyiskodnak meg mutogatnak :( Lásd körös torok valaki öt perc alatt többet tett mint ez a bagázs rendszerváltás óta !!! Ja...hogy bizottságosdi nélkül ,értünk ???? Idő szerű lenne részükről biciglire ülni , s körbe tekerni a településen . Látnák mi nem változott rendszerváltás óta ......Ott ahol nincs ipar , hogy lehetne szakmaképzés ?! Gondolom tanult emberek mérlegelték ezt a pályázatot akik látnak , nem csak képzelnek . A lehet-eket meg nem ismerik hisz cselekednek ! Üdv Kuci

  Ui:: meg lehet nézni mennyiszer szerepel a " lehet "a cikkben .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moto meeting Csongrádon

Csongrád - Az élelmesebb csongrádiak sámlikkal és horgászszékkel vonultak ki a város főutcájára szombat délután. Tovább olvasom