Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

'56-os emlékművet avattak Csongrádon

Méltósággal avatták fel a hét végén Csongrádon a Szentháromság téren az 1956-os emlékművet. Az avatóbeszédet Pintér Lajos költő, a város díszpolgára mondta.
Gazdagodott a főtéri szoborkoszorú. Fotó: Bálint Gyula György
A közakarat hívta életre a csongrádi 1956-os emlékművet, amelyet szombaton avattak fel. A város hárommillió forintot nyert pályázaton az alkotásra, melynek létrejöttét magánszemélyek és intézmények is segítették adományaikkal.

Bedő Tamás polgármester az avatóünnepségen elmondta: az önkormányzat által életre hívott 56-os emlékbizottság tervbe vette, hogy méltó emléket állít a forradalom és szabadságharc áldozatainak és hőseinek. Eddig a városháza falán lévő emléktáblánál, valamint a Sághy Mihály szakközépiskolában lévő Mansfeld Péter emlékműnél rendeztek ünnepségeket. Elhangzott: mostantól a város szívében felállított, helyi szobrászművészek – Lantos Györgyi, Máté István, Tóth Béla és Ungor Csaba – által alkotott mű lesz majd igazi zarándokhely.

– Ma egy új emlékművel gazdagodik a csongrádi főtéri szoborkoszorú. A Kossuth-szobortól a második világháborús emlékműig nemcsak a város főterét és főutcáját sétálhatjuk végig, hanem képzeletben az ország történelmét is – kezdte avatóbeszédét Pintér Lajos költő. A város díszpolgára saját családját állította középpontba, amikor a közelmúlt történelméről beszélt. Elmondta: földművelő családjának tagjai sosem tartoztak a történelem alakítói közé, mégis bekerültek az 1848-as, az első és második világháború áldozatai, elszenvedői közé.

Pintér Lajos megszólította az ünneplők között virággal várakozó fiatalokat: „Kívánok nektek alkotó történelmi csöndet, teremtő békét!" Majd annak a reményének adott hangot, hogy egy angyal óvón borítja majd szárnyait országunk fölé.

Az emlékművet Veréb László, a Nagyboldogasszony-templom plébánosa szentelte fel. Majd a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége csongrádi szervezete nevében Gál Pál elnök mondott köszöntet a négy csongrádi szobrászművésznek, s azoknak a polgároknak, akik pénzadományaikkal hozzájárultak az emlékmű felállításához.

Elsőként az önkormányzat, majd Vincze László országgyűlési képviselő koszorúzott. Őt követték sorban a pártok és különböző szervezetek képviselői, végül magánszemélyek helyezték a megemlékezés virágait az emlékművön. Többen mécsest gyújtottak a szobornál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kútba esett csatornaügy Csongrádon

Hat idős ember keresi igazát az ereszcsatornát építő Rostás 2000 Bt.-vel szemben. Egyelőre… Tovább olvasom