Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

5 év alatt eltűnt a középiskolások harmada Csongrádon

Csongrád - 500 középiskolással kevesebb van ma Csongrádon, mint 2010-ben. Általában is csökken a népesség, átalakult az oktatási rendszer, a központosított körülmények között a csongrádiaknak végig kell nézniük, hogy az őket érintő ügyek máshol dőlnek el.
500 középiskolás korú, életvitelszerűen Csongrádon tartózkodó fiatal tűnt el 5 év alatt a városból – derült ki nemrég. Míg 2010-ben 1620-an voltak, tavaly már csak 1133-an. Figyelemre méltó számok ezek, főleg abban a tekintetben, hogy ugyanezen idő alatt a legkisebbek és az általános iskolás korúak létszáma – külön-külön – legfeljebb 150 fővel csökkent.

Megállítható-e a folyamat?

Fábián György helyi önkormányzati képviselő szerint, aki egykor maga is gimnáziumigazgató volt, utána kellene járni, mi az oka ennek, és lehet-e valamit tenni a folyamat megállításáért. Akik most járnak középiskolába, a rendszerváltás utáni „bizonytalan években" születtek. Csongrádon most érte el a középiskolákat az a hullámvölgy, amely miatt annak idején még egy általános iskolát is bezártak a városban. A mai tapasztalatok szerint a szülők a helyi vagy legközelebbi középiskolákat preferálják, hiszen minél távolabb tanul a gyermek, annál költségesebb. A kérdés összetett, ezt a szakemberek is elismerték. Nem volt köztük egyetértés abban, hogy az oktatási intézményekből vagy a településről fogytak-e el a gyerekek. Feltehetőleg – ha figyelembe vesszük, mit ért az oktatási törvény „életvitelszerű tartózkodáson" – előbbiről van szó. Ekkor azonban nemcsak a természetes népességfogyás okozta lélekszámcsökkenésről kell beszélnünk, hanem arról, hogy valamiért sokkal kevesebben választják a csongrádi középiskolákat. Ennek pedig egyik kulcseleme lehet az időközben teljesen átalakított oktatási rendszer.

A Bársonyban nem csökkent a létszám

A legszerencsésebb a közelmúltban a Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelete alá került Bársony-középiskola, ahol például erdésznek, vadásznak lehet tanulni, és országos beiskolázású. Itt nem tapasztaltak létszámcsökkenést – közölte Vári László igazgató. Kifejezetten jól jártak a fenntartóváltással – hallottuk csongrádi pedagóguskörökben. Információink szerint a tanulók közel fele kollégista, akár a Nyírségből is érkeznek fiatalok, olyan képzésekkel vonzzák a diákokat, amelyeket a környéken más középiskola nem hirdet, így akár növelhetik is a létszámukat.

Gyakorlaton a Bársony diákjai. Jól jártak a fenntartóváltással, akár növelhetik is a létszámukat. Fotó: Králik Emese
Gyakorlaton a Bársony diákjai. Jól jártak a fenntartóváltással, akár növelhetik is a létszámukat.
Fotó: Králik Emese

47-en a 230 férőhelyes kollégiumban

Az állami fenntartású Batsányi-gimnáziummal és tagintézményével, a Sághy-szakközéppel más a helyzet. Beszédes szám, hogy a közös, 230 férőhelyes kollégiumban 47-en vannak. A Sághy ipari szakmákban képez szakembereket, az iskola a helyi vállalkozásokat is megkérdezi, milyen téren tudnának képzési helyet, később állást adni, mégis nehéz meggyőzni a 8. osztályos tanulókat és szüleiket, hogy érdemes szakiskolába jelentkezni. A kevesebb megszületett gyermekből kevesebb a tehetséges, jól tanuló diák is, kevesebben mennek gimnáziumba – írta le a helyzetet Kiss Attila igazgató. De az is kiderült: olyan szabályzók kötik meg az iskolák kezét, amik ellen semmit nem tehetnek.

– Az aktuális munkaerő-piaci igényre hivatkozva az évekkel ezelőtt felállított regionális-megyei fejlesztési és képzési bizottság határozza meg, hogy az illetékességi területén milyen képzések indulhatnak. A korlátozás nálunk drasztikus létszámcsökkenést okozott – emlékeztetett Kiss Attila. Ezért például az a furcsa helyzet is kialakult, hogy a gimnázium nem képezhetett 13. évfolyamon gyermek- és ifjúságvédelmi, pedagógiai asszisztenseket, valamint idegenforgalmi protokoll- és utazás-ügyintézőket, ugyanakkor egy alapítványi magániskola a gimnázium épületében, az ő tanáraikat alkalmazva oktatta ugyanezekre a náluk érettségizett fiatalokat, mert a törvények nekik kedveztek. – A 9-12. évfolyamos pedagógiai képzésünk megszűnt, tavaly elballagott az utolsó osztály, az idegenforgalmi osztályunkat pedig átalakítottuk gimnáziumi képzésre a profiltisztítás jegyében – foglalta össze az igazgató. Mára mintha megállt volna a születések számának csökkenése – tette hozzá Kiss Attila. Azt a 14 évet, mire ezek a kicsik középiskolába kerülnek, valahogy megpróbálják átvészelni az intézmények.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 év alatt eltűnt a középiskolások harmada Csongrádról

Tehet-e valamit Csongrád városa azért, hogy több legyen a településen a tizenéves? – vetette… Tovább olvasom