Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

70 kilométert utazik a csanyi szemét

Három helyett hetvenhárom kilométer távolságra kell majd szállítani a csanytelekiek szemetét, mivel a község önkormányzata idő előtt kilépett a felgyői lerakót építő hulladékgazdalkodási társulásból. A most folyó tárgyalások szerint 2007-től Orosházára kerülhet a falu hulladéka. A régi telepre semmiképp: azt ugyanis bezárták.
Nem a kukákkal, sokkal inkább a régi teleppel van gond Csanyteleken. Fotó: Tésik Attila
Amíg a szomszédos településeken munkahelyeket, infrastruktúra-fejlesztést és környezetkímélő hulladékgazdálkodást remélnek a felgyői lerakó megépülésétől, addig a csanyiak szívhatják a fogukat, amiért választott vezetőik az ezredfordulón kiléptek a 83 önkormányzatot tömörítő homokhátsági konzorciumból. Az anyagi megfontolásból hozott döntés produkált ugyan egyszeri bevételt a községnek, de a kiválás következményeivel – vélhetőleg – nem számoltak az előző ciklus vezetői.

– A csanytelekiek azt gondolták, hogy el nem végzett szolgáltatásért nem kell fizetniük, ami így igaz, kivéve a kötelező közszolgáltatást, s ide tartozik a kommunális hulladékgyűjtés és -szállítás is – mondta lapunknak Forgó Henrik polgármester. – Ebben az esetben ugyanis már a rendelkezésre állás is teljesített szolgáltatásnak minősül, amelyért a szolgáltató jogosult a szolgáltatás díját beszedni. A nem fizetésnek máig ható következménye az egyébként is szégyenletesen alacsony nyugdíjakból történő letiltás. Az önkormányzat mára többet fizet a hulladék elszállításáért, mint amennyit kommunális adóként beszed – tette hozzá a község vezetője, aki szerint a kimagaslóan magas kommunális adó csökkentése azonban azért sem lehetséges, mert a forráshiány pótlására beadott pályázat értékelésekor megkövetelik, hogy az önkormányzat saját bevételei néhány százalékkal növekedjenek.

A másik nehéz feladat a megtelt csanyteleki szeméttelep rekultivációja, amire uniós forrás híján más keretből kell pénzt találni, és nem is keveset: 62 millió forintot. A hatástanulmány elkészítésére már nyújtott be pályázatot az önkormányzat, a pénzügyi keret kimerülése miatt viszont a csanyi igény várakozó listára került.

Csanyteleknek alkalmazkodnia kell a kialakult helyzethez, ezért – mivel közelebbi nem volt – az orosházi programhoz készülnek csatlakozni. A Békés megyei városban hulladéklerakó, -hasznosító és -égető is épül, és várhatóan 2007-ben meg is kezdi működését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondban úsznak Csongrádon

Számolnak és meditálnak Csongrádon: lesz-e a városnak elegendő pénze a következő tizenöt évben arra,… Tovább olvasom