Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

90 éve született a csongrádi fürdő tervezője

Csongrád - Az ’50-es évek végén bukkantak Csongrádon arra a hévíz-forrásra, ami arra inspirálta az akkori városvezetést, hogy 1962-ben egy tisztasági-, majd 1966-ban egy gyógyfürdőt alakítsanak ki a városközpontban. A Városi Gyógy- és Strandfürdő tervezője, Snopper Tibor idén lenne 90 éves. A tervező kalandos életéről lányával, a belsőépítész Snopper Zsuzsával beszélgettünk.
„Édesapámat ’44-ben Lengyelországba vitték, onnan sikerült télen átszökniük Németországba, majd onnan Dániába, ahol 1945 és ’47 között dolgozott és tanult is, ott ismerkedett meg a modern európai építészettel."

Miután visszatért Magyarországra, a Szegedi Tervezővállalatnál dolgozott, mint építész-tervező, a térség több épülete is viseli keze nyomát. Snopper Tibor tervezte többek között az újszegedi Móra Kollégiumot, és dolgozott a kiskunfélegyházi Hattyúház és a szegedi Tisza Szálló rekonstrukcióján is.

90 éve született a fürdő tervezője.
90 éve született a fürdő tervezője.

A csongrádi fürdő tervezésénél is nagy hangsúlyt kapott a modern európai gondolkodás, amit a római fürdők kritériumaival ötvözött, ennek köszönhető, hogy a fürdőben a mai napig nincs páralecsapódás.

„Szerette ezt a fürdőt, járt is itt, miután elkészült. A munkák során igyekezett az anyagi lehetőségekhez képest a legjobb minőséget megvalósítani. Példa erre a tört burkolat használata az előtérben, ami a felső világítással kellemes érzetet kelt." – mondta el lapunknak lánya. „Tervezzük, hogy február környékén rendezünk emlékére egy kiállítást itt, Csongrádon tervrajzaiból, fényképeiből és szabadkézi rajzaiból. Nagyon szerette a szakmáját, szolgálatnak tekintette az építészetet."

A belsőépítész azt is elárulta, szívesen közreműködne a fürdő rekonstrukciójában is. „Szeretnénk a fürdő eredeti arculatát újra megjelenítni." – hangsúlyozta Márton Mária, a Csongrádi Fürdő vezetője. „Ha nyer a pályázatunk, akkor természetesen egyeztetünk Zsuzsával is a lehetséges együttműködésről."

Olvasóink írták

  • 1. R.Péter 2012. december 07. 15:28
    „http://hvg.hu/kkv/20121206_Uresen_konganak_a_termalfurdok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középkorúak is jelentkezhetnek termálvizes gyógykezelésre

A termálvíz gyógyhatását orvosi kutatás elvégzésével kell bizonyítani, ehhez pedig minél több önkéntes pácienst kell bevonni a vizsgálatokba. Tovább olvasom