Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A 22-es csapdájában Csanytelek: utakat építene az önkormányzat

Csanytelek - Ami egykoron Csanytelek előnyét jelentette, az most hátrány. Forgó Henrik polgármester elmondása szerint a falu a 22-es csapdájába került – már ami az útépítéseket illeti.
A dombokat összekötő, egymástól viszonylag nagy távolságra lévő utak mentén sortanyák alakultak ki, majd az idők folyamán ezek összeépültek, sajátos – helyi védelem alatt álló – településszerkezetet alkotva. A Csongrádról Szeged felé haladó főúthoz csatlakoznak a falu „csápjai", azaz a sortanyák lakosságát összegyűjtő utak, amelyek mentén kisebb a népsűrűség, s maguk az utcák is keskenyebbek.

– A 22-es csapdájában vagyunk, ha pályázni szeretnénk útépítésre, ugyanis a Dél-alföldi Operatív Programban legutóbb kiírt két pályázat gyűjtőutakra vonatkozott, feltételként szabva a 22 méternyi keresztszelvényt. Csakhogy a mi gyűjtőútjaink ennél sokkal keskenyebbek – mutatott rá az egyik legnagyobb problémára Forgó Henrik polgármester. – Márpedig a helyi keskeny utcák mégiscsak gyűjtőutak. Olyan anomália ez, amelyet lehetne kezelni, sőt új pályázatot sem kellene rá kiírni, csupán a helyi sajátosságot, településszerkezetet figyelembe véve méltányosságot gyakorolni. Ezek ugyanis soha nem lesznek szélesebbek. Az önkormányzat 2007- ben három ilyen utca szilárd burkolatúvá tételére pályázott, amely utak mentén 308 ember, a lakosság 10 százaléka lakik – a pályázatot nem nyerték meg. Két évvel később már csak két utcára pályáztak – sikertelenül, pedig 3 millió forintot fordítottak terveztetésre, engedélyeztetésre, pályázatírásra – mondta a polgármester.

Még száraz időben is sáros a József Attila utca. A szerző felvétele
Még száraz időben is sáros a József Attila utca.
A szerző felvétele

– Nem álmodunk arról, hogy az összes földutunkat aszfaltburkolattal tudjuk ellátni. A helyi viszonyok szerint sűrűn lakottnak minősülő utcákat azonban mindenképpen szeretnénk pormentesíteni, a többit legalább zúzottkővel burkolni, hiszen az ott élőknek is joguk van sürgősségi ellátáshoz, a közszolgáltatások eléréséhez. Márpedig a mentőt itt sokszor traktorral húzzák el a beteghez. Véleményem szerint az alkotmány – amelyben szerepel az egészségügyi ellátásokhoz való egyenlő hozzáférés joga – a földutak mentén élőkre is vonatkozik, még ha ezt nem is vette észre a vidékfejlesztés az utóbbi évek gyakorlatában. Térburkoló kőből „hegyeket" építettek már be a Dél-Alföld politikailag „helyzetben lévő" településein, ugyanakkor a csekély érdekérvényesítő képességű kistelepüléseken a megfelelő utak hiányában folyamatosan emberi életek vannak veszélyben, amelyen saját erőből képtelen változtatni az önkormányzat – sorolta a helyzet jellemzőit Forgó Henrik.

Olvasóink írták

  • 1. Norbi56 2010. május 16. 08:09
    „Úgy tünik számomra nem kelleően bulvár a csanytelki útépítés témája. Pedig van olyan fontos mint egy két itt szereplő írás, sőt azt gondolom három és félezer csanytelki számára sokkal fomntosabb, de fontosabb kellene hogy legyen mások számra is. Annyit foglakoztak azzal Hogy Vince képviselő úr mennyit iszik vagy nem iszik és azzal is, hogy lesz e buli a Körös-torokban vagy nem lesz vagy kinél lesz az első...stb. Na mindegy . Legalább a kistérségi politokusok foglakozhatnának a témával és meg is oldhatnák. Van ésszerű megoldás. Sok sikert Polgármester úr!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vincze László átvette mandátumát

Ünnepélyes keretek között átvette kedden a csongrádi városházán megbízólevelét Vincze László, a térség országgyűlési képviselője. Tovább olvasom