Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

A 4. számú körzet (Csongrád–Kistelek) indulói

Az áprilisi országgyűlési választások közeledtével segítséget kívánunk nyújtani olvasóinknak abban, hogy az urnákhoz járulva könnyebben hozhassák meg döntésüket, bemutatjuk a hét Csongrád megyei körzetben induló képviselőjelölteket. Ma a Csongrád megyei 4. számú választókörzetben induló jelölteket mutatjuk be.
Akik megmérettetnek

Csongrád megye 4. számú választókerületéhez tartozó települések: Baks, Balástya, Csanytelek, Csengele, Csongrád, Dóc, Felgyő, Forráskút, Kistelek, Ópusztaszer, Pusztaszer, Sándorfalva, Szatymaz, Tömörkény.
E választókerületben 1990-ben 9, 1994-ben 6, 1998-ban 9, 2002-ben 8, 2006-ban 4 jelölt indult.
A 2006. április 9-i választáson a szavazólapon szereplő négy jelölt:
1. Bedő Tamás (MSZP).
2. Otrosinka Ferenc (SZDSZ),
3. Rabi Mihály (MDF),
4. Vincze László (Fidesz–KDNP). 
Az áprilisi országgyűlési választások közeledtével segítséget kívánunk nyújtani olvasóinknak abban, hogy az urnákhoz járulva könnyebben hozhassák meg döntésüket, bemutatjuk a hét Csongrád megyei körzetben induló képviselőjelölteket. A jelölteknek pedig lehetőséget biztosítunk arra, hogy röviden ismertessék választási programjukat, annak legfontosabb elemeit. A Délmagyarország és a Délvilág a pártatlan tájékoztatás jegyében – melynek elveit etikai kódexben is rögzítettük, egyeztettük a pártokkal azokat – választókörzetenként mutatja be a jelölteket. Azonos terjedelemben szólhatnak saját és pártjuk elképzeléseiről, céljairól. Rövid névjegyet is mellékelünk minden jelölthöz, amelyben ismertetjük eddigi szakmai, politikai pályájukat.

Természetesen csak azok kerülhetnek az összeállításokba, akik március 17-éig összegyűjtötték az induláshoz szükséges minimum 750 érvényes ajánlószelvényt és, akiket a választási bizottság nyilvántartásba vett egyéni képviselőjelöltként. A két választási forduló, április 9. és 23. között a versenyben maradt képviselőjelöltek újra nyilvánosságot kapnak lapjaink hasábjain. Ma a Csongrád megyei 4. számú választókörzetben induló jelölteket mutatjuk be.

Bedő Tamás, MSZP


– Csongrád városba közel 5 milliárd kormányzati és uniós támogatás érkezett az elmúlt 4 évben. Ebből befejeződött a szennyvízcsatornázás, épül a Kisrétben a szociális otthon; utak korszerűsödtek, a Vásárhelyi terv keretében folytatódik a város alatti gát rekonstrukciója; néhány kivétellel aszfaltburkolatot, kaptak Csongrád utcái. Megszépültek tereink, parkjaink, korszerűsödött a Körös-torok, kiépült az ipari park infra-
struktúrája. Ezek garanciául szolgálnak ahhoz, hogy ezt a dinamikus előrehaladást a következő években folytatni tudjuk a választókerülethez tartozó településeken – mondta Bedő Tamás. – Kiemelt feladat a regionális hulladékkezelő központ felgyői lerakójának megépítése, a 451-es út Csongrádot elkerülő szakaszának elkészítése; a termálvízre alapozott turisztikai és rekreációs fejlesztések, a templomok felújítása, valamint a belváros műemlék-helyreállítása. Mindent meg kell tenni a csongrádi vízlépcső megvalósulásáért.

Névjegy

Bedő Tamás 1972-ben született. A csongrádi gimnáziumban 1991-ben érettségizett. 1994-ben növénytermesztő mérnöki oklevelet, 1996-ban településüzemeltető szakmérnöki, 1997-ben szakközgazdász, 1998-ban növényvédő szakmérnöki képesítést szerzett. Nőtlen. 1998–2002 között önkormányzati képviselő, 2002 októberétől Csongrád polgármestere. 1993-ban lépett be az MSZP-be, 1999-től 2002-ig a helyi szervezet elnöke. Tagja a Baloldali Önkormányzati Közösségnek és a helyi Erdélyi Baráti Körnek.

A városi rangot kapott Sándorfalva jogos elvárása a mai igényeket kielégítő művelődési ház fölépítése, és Szatymazzal közösen a csatornázás megkezdése. Forráskúton folytatódjon az útépítés Szeged felé!

Javuljon a Csengelére vezető út állapota! Bakson az óvoda felújítása és a templomépítés, Tömörkényen és Csanyteleken a szennyvízrendszer megvalósulása a cél. Tömörkényt pedig jó út kösse össze Gátérral! Felgyőn fejeződjön be a községikönyvtár-építés! A dóci bekötőutat fel kell újítani.

Kisteleken és Balástyán kedvezőek a feltételek a turisztika fejlesztésekhez, újabb munkahelyek létrejöttéhez. Pusztaszert és Ópusztaszert végre pormentes útnak kellene összekötnie. A szennyvízcsatornázás, az ivóvíz minőségjavításának programja és a munkahelyteremtés a körzet valamennyi településén halaszthatatlan feladat. Legfontosabb céljául a választókerület gyarapítását és az itt élők szolgálatát jelölte meg Bedő Tamás.

Otrosinka Ferenc, SZDSZ


– Azért indulok a választáson, hogy a körülöttem élők problémáit is képviselhessem a következő parlamenti ciklusban – vall indíttatásáról Otrosinka Ferenc. – Miután nem valószínű, hogy a választó ismer engem, ezért bármit is ígérnék, hiteltelennek, a „messziről jött ember" mondanivalójának tűnne. Ettől függetlenül szeretnék megismertetni egy-két olyan témát, ami számomra fontos, érdekes és képviselhető.

– Az SZDSZ az egyetlen olyan parlamenti párt, ahol a számok magukért beszélnek – mondja a jelölt. – A 2002-es választási ígéretében meghirdetett adótábla a 2006-os év hatályos jogszabálya alapján az érvényben lévő adókulcsot tartalmazza. Az ország gazdasága szempontjából egy ilyen fontos területen is el tudta érni, hogy megvalósulhasson ezen választási ígérete, az emberek zsebében hagyja az állam által nem mindig a legjobban felhasznált adóforintokat. 2006-tól ezért is jelöltük ki az új célt ezen a területen: az egykulcsos, jól áttekinthető, mindenki által könnyen kiszámítható, húszszázalékos adókulcsot. Ma Magyarországon az egészségügyben kétféle ember érzi magát rosszul: az ott dolgozó és a beteg.

Névjegy

Otrosinka Ferenc, 1965-ben született. Középiskolai tanulmányait Csongrádon végezte, itt ismerkedett meg feleségével. Három fiúgyermek édesapja. Családját a keresztény értékek szerint vezeti. Építkezési vállalkozó. Az első szakmája folytán élete összeforrt a természettel, hivatásos vadászként is tevékenykedik. A vadászat mellett másik kedvelt időtöltése a horgászat. Az SZDSZ-nek nyolc éve tagja, és fél éve a csongrádi alapszervezet elnöke.

A Szabad Demokraták Szövetsége az egészségpénztár megreformálásával meg kívánja valósítani azt a célt, hogy az adóforintjaink ne egy nagy, áttekinthetetlen, a két nagy párt által szabad prédának tekintett tb-kasszába folyjon, hanem ezek egy része piaci alapon létrejövő és a minél magasabb szolgáltatások nyújtásában érdekelt egészségügyi kasszák létrehozása legyen. Így ugyanannyi pénzből minőségi ellátást kapunk a pénzünkért, és a hálapénz megalázó procedúráját is ki tudjuk iktatni. Helyi szinten fontos lenne a fiatalok megtartása érdekében több támogatást nyújtani sportcélokra, előtérbe helyezni a munkahelyteremtést. Jó volna, ha a csongrádi beruházások nemcsak szociális vagy fogyatékosotthon építését foglalnák magukba, hanem újabb termelőcégek lelnének otthonra a városban és az egész választókerületben.

Rabi Mihály, MDF


– Választókerületem – múltját és jelenét tekintve – erősen kapcsolódik a mezőgazdasághoz – rögzíti kiindulópontját Rabi Mihály. – Ezért támogatni kell a többfunkciós családi gazdaságot (falusi, öko-, bio-, borturizmus) a vidéki munkahelyteremtést, az ökotáj megőrzését, az elvándorlás megállítását. Határozott célom, hogy nemzeti érdekeink érvényesítése mielőbb érje el az Európai Unió régi tagállamainak megfelelő szintjét. Szorgalmazni kell a környezetkímélő energiahordozók használatát. Elő kell segíteni a termálvíz gazdasági célú felhasználását. Ösztönözni kell az energetikai célú növénytermesztés elterjedését. Azonnali intézkedéseket kell megtenni a kis- és középvállalkozások versenyhelyzetének javítása érdekében, amelyek a következők: a hazai piac védelme, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség hatáskörének erősítése. A hazai beszállítók érdekében állami megrendelések esetén protekcionalista szerződések kötése, biztosítva ezzel a magyar beszállítók meghatározott arányú részvételét.

Névjegy

Rabi Mihály 48 éves, nős, három gyermek édesapja. Agrármérnök, adószakértő, könyvelő. A Magyar Demokrata Fórumnak 1990-től tagja és az MDF Forráskúti Szervezetének elnöke. MDF-es képviselőként Forráskút Község Önkormányzatának 1990-től folyamatosan tagja, jelenleg mint a pénzügyi bizottság elnöke vesz részt az önkormányzati munkában.

A pályázati feltételek jelentős egyszerűsítése és a pályázók igényeihez való igazítása. Piacbarát eszközökkel támogatni a vállalkozói akaratot biztosítva az előrejutás lehetőségét. A számvitelről és az adózás rendjéről szóló törvények módosításával csökkenteni a vállalkozók adminisztrációs terheit. Állami garanciaalap létrehozásával támogatni a kis- és középvállalkozások hitelhez jutását. Helyi fejlesztési elképzelések alapján a Nemzeti fejlesztési terv operatív programjai által nyújtott pályázati lehetőségek kihasználásával – többek közt – meg kell valósítani a szennyvízhálózatok kiépítését, felszíni csapadékvíz-hálózatok tisztítását és fejlesztését, belterületi, külterületi utak, járdák és parkolók építését, középületek építését, felújítását és akadálymentesítését.

– A fenti célok megvalósításán túl kötelezettségemnek tekintem az egyéni emberi problémák felkarolását, vállalkozások, civil szervezetek pályázatainak menedzselését – hangsúlyozza a jelölt. – Célom az egymás véleményét tiszteletben tartó, megegyezésre törekvő, az ország érdekeit szem előtt tartó politizálás megteremtése.

Vincze László, Fidesz–KDNP


– Az élet minden területén tapasztalhatjuk: változásra van szükség. A Változás 2006 kormányváltó program elindult – mondta Vincze László. – Fontos számomra a polgári értékrend, az elszegényedés elleni küzdelem, a körzet gazdasági erejének, élhetőbbé válásának képviselete.

– Példaképnek a szüleimet tekintem, akik felneveltek, és nehéz körülmények közt taníttattak. De példaképem gróf Széchenyi István is, akiről iskolámat elnevezték. Széchenyi István, aki a Tisza szabályozása révén nagyon sok embernek munkát, földet, kenyeret adott. Ma is aktuális a Tisza optimális vízszintjének megteremtésével a hajózás, a vízi szállítás, a turizmus fellendítése.

– Miért szavazzanak rám? Azért mert hatékony kapcsolatrendszerrel és tapasztalattal rendelkezem. Mert kellő elszántsággal és következetesen viszem véghez a célok megvalósítását. Képviselni szeretném mindazokat, akik szeretnék, hogy jobban éljünk.

Névjegy

Vincze László 1952-ben születet Csongrádon, nős, két lányuk és három unokájuk van. A Batsányi gimnáziumban érettségizett 1970-ben, szakmai végzettsége: tanító, tanár és atlétikai edző. Szelevényen 1984-ig, Csongrádon 1984-től 1998-ig tanított. 1990-től 1998-ig önkormányzati képviselő. Országgyűlési képviselő 1998-tól, 2002-től az Országgyűlés jegyzője, 1998-tól 2002-ig az FKGP, 2002-től a Fidesz tagja és képviselője. A Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) megyei elnöke.

– Olyan országot szeretnénk, ahol a vidéki élet nem hátrány, ahol az embereknek van munkájuk, ahol a gazdák kezébe kerül a feldolgozás és értékesítés – hangsúlyozza. – Ahol az árak nem emelkednek az inflációnál nagyobb mértékben (gáz, víz, villany, szennyvíz). Ahol az otthonteremtéshez lehetőséget kapnak az emberek. Ahol a kis- és középvállalkozások, a családi gazdaságok több támogatásban részesülnek. Az egészségügy, a közoktatás, a kultúra mindenki számára legyen elérhető.

Szerinte a választókerület településein rendbe kell tenni a belvízelvezető rendszert. Csongrádon megépíteni a várost elkerülő utat, mindenhol javítani az utak állapotát, szilárd burkolattal ellátni földes utcákat, szennyvízcsatornát építeni Sándorfalván, Szatymazon, Kisteleken, és el kell kezdeni a csongrádi vízlépcső építését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődhet a felgyői építkezés is

Felgyőn tegnap átadták azt a területet, ahol a hulladékkezelő központ épülhet. A hét végén… Tovább olvasom