Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

A balkezességről nyílik kiállítás Csongrádon

Csongrád - Balkezesek egy jobbkezes világban címmel nyílik kiállítás február 21-én, csütörtökön 15 órakor a csongrádi Tari László László Múzeumban. A tárlat június közepéig tekinthető meg.
A rendező, Kresák Eszter néprajzkutató maga is balkezes, így a tárlat előkészítése egyben személyes ügye is volt. A kutató nem tud róla, hogy valaha bárhol Magyarországon e témában kiállítást rendeztek volna.

A kiállítás apropóját a mindennapi élet tárgykészletében fellelhető hiányosságok, illetve azoknak a jobb kézre való tervezése, bal kézzel való használhatatlansága adta. A tárlaton közel ötven olyan tárgyat mutatnak be, amely tipikusan jobb- vagy éppen balkezes használati eszköz.

Találkozhatunk igazi "balos" ollóval, vonalzóval, hegyezővel, füzettel, de kiállításra kerül csak jobbkezesek által használható szekerce, mobiltelefon, hámozó, toll. A tárlatra érkező látogatók különböző tesztek segítségével maguk is kipróbálhatják, melyik a domináns agyféltekéjük: a jobb vagy a bal. Az egyik teszt lényege a következő: a képen látható egy nyúl és egy kacsa is; a balkezesek többnyire először inkább a nyulat, míg a "jobbosok" főként a kacsát veszik észre.

Egy csakis jobbkezesek által használható bögre.

A kiállítást megtekintők azt is megtudhatják, hogy a világon összesen egy-kétszáz millió balkezes ember él. Az összlakossághoz viszonyított arányuk 10 és 20 % között mozog. A balkezesség nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat. A balkezesek életében az egyik legcudarabb időszak az első tanév, amikor írni, olvasni tanulnak. A ma is létező primitív természeti népek tagjai között lényegesen több a balkezes, mint a kultúrnépeknél. Számos kutató szerint az ősembereknél a balkezesek aránya messze nagyobb volt, mint a ma élő emberek esetén. Minél messzebb megyünk vissza az emberiség történetében, annál gyakoribb a balkezesség. Úgy tűnik, hogy a fegyverek használata tette szükségessé a kezek munkamegosztását. Az egyik kéz kizárólag a támadást szolgálta, a másik pedig a szív oldalának védelmét. A bronzkor óta már a jobbkezesség fölénye igazolódik.

Híres balkezesek

Számos neves huszadik századi gitárosról tudunk, aki speciálisan készített balkezes hangszeren játszik - például Paul McCartney, Jimi Hendrix, Bob Geldof és Kurt Cobain. A hangszerboltokban azonban csak elvétve kapható balkezes gitár. A megyei múzeum csongrádi kiállítóhelyén közszemlére kerül egy speciális balkezes hangszer is.
A híres balkezesek között tartják számon többek között Macedóniai Nagy Sándort, Julius Caesart, Napóleont, Charlie Chaplint, Tom Cruise-t, Greta Garbo-t, Marylin Monroe-t, Bruce Willist, Brad Pittet, Angelina Jolie-t, Demi Moore-t, Franz Kaffkát, Mark Twaint, Beethovent, Mozartot, Paganinit, Raffaello-t, Durert, Picasso-t, Rubenst, Einsteint, Petőfit, Leonardo Da Vincit, Bill Gatest, Winston Churchillt, Puskás Ferencet és Pelét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogtúra a csongrádi Nagyrétbe

Csongrád - Felpezsdítené a nagyréti életet a csongrádi önkormányzat: gyalogtúra útvonalat építenének ki az egyre elhagyatottabb Tiszán túli területen. Tovább olvasom