Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

A csongrádi egészségügyi ellátást nehéz áttekinteni

Csongrád - Három cég is érintett a város és környékének betegellátásában. Nemrég módosult a dolgozók foglalkoztatása, ezzel szinte egy időben 125 milliót nyertek egy átfogó egészségügyi program lebonyolításához. A helyi rendszer áttekintése nem egyszerű.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

A Dr. Szarka Ödön Kistérségi Egészségügyi Szolgáltató Kft. tavaly indult a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatán, amely 25 és 125 millió forint közötti összegekkel kívánt egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramokat támogatni. A csongrádi cég pályamunkájára a bírálók az adható legmagasabb összeget ítélték meg, nemrég a támogatási szerződést is aláírták. A következő esztendőben Csongrádon, Csanyteleken, Felgyőn és Tömörkényen megkezdik a tudatos életmód propagálását. Első lépésként kialakítanak egy egészségfejlesztési irodát, majd – egyaránt megcélozva óvodást és nyugdíjast – állapotfelméréseket, szűréseket, kampányokat szerveznek, klubokat alakítanak ki.

Vita volt a pénz miatt

Korábban megírtuk: Csongrád azt szeretné, ha – bár minden lakos után megkapja az OEP-támogatást – a térség három községe évente fejenként 1000, azaz összesen közel 6 millió forintot beleadna a nem kötelező önkormányzati feladatként működtetett járóbeteg-ellátásba. A falvak álláspontja szerint azonban közpénzt nem tehetnek be egy piaci alapon működő társaságba. A város idén 21 millió forinttal támogatja a Kistérségi Kft. működését. Nem tudni, hogy a most megnyert 125 milliót lehet-e a támogatás további mérséklésére fordítani, mindenesetre azt a nyertes Szarka Ödön Kft. használhatja fel. Természetesen úgy is, hogy esetleg megrendeli a szolgáltatásokat az üzemeltetőtől.

A Tisza-parti város rendelőintézetének bonyolult felállásáról már korábban is írtunk. Az egészségügyi szakellátást a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú Dr. Szarka Ödön Kistérségi Egészségügyi Szolgáltató Kft. nyújtja, 2009-ben jött létre, az ügyvezetője Kapus József. Két évvel később – hogy anyagi tehertől szabaduljon meg a város – kerestek egy üzemeltetőt. Ezt dr. Seres Marianna vezeti, a Csongrádi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Kft. nevet kapta, és negyedét az említett cég, háromnegyedét a Mediteam Szeged Zrt. birtokolja. A város a finanszírozásra az OEP-támogatást a Szarka Ödön Kft.-hez kérte, amely viszont a járóbeteg-ellátást a Kistérségi Kft.-vel végezteti. Az érintettek állítják: a feladatot nem vette át az újabb társaság, a Szarka csak bevont egy közreműködőt a feladat elvégzésébe, amely teljesen megfelel a jogszabályoknak. A Kistérségi Kft.-nél az alkalmazottak száma harminc, illetve közreműködői szerződéssel a szintén önkormányzati Vízmű Kft. is foglalkoztatott reumatológiai dolgozókat. (A fürdő ugyanis, ahol a szakrendelő a gyógyvizes kezeléseket végzi, a vizes cég fennhatósága alatt áll. – a szerk.) A múlt heti képviselő-testületi ülésen terítékre került a csongrádi ellátás, mert 21 dolgozót a két, egészségügyben érintett cég július 1-jétől visszamenőleg változatlan feltételekkel, úgynevezett többes foglalkoztatásban alkalmaz. A döntést azzal indokolták, hogy így tudják biztosítani számukra a kormány által kidolgozott, az életpályamodell szerinti béremelést. A testület által megszavazott határozat kitér többek között arra, hogy minden kifizetéssel szemben prioritást élvez a dolgozók havi bére.

A csongrádi rendelő. A dolgozóknak és az ellátottaknak is előnyösek a változások. Fotó: Králik Emese
A csongrádi rendelő. A dolgozóknak és az ellátottaknak is előnyösek a változások.
Fotó: Králik Emese
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptember végére elkészül a játszótér

Néhány éve még egy romos épület volt azon a telken, ahová a játszóteret megálmodtuk - Forgó Henrik. Tovább olvasom