Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

A csongrádi fahíd csak gyalogosan járható

Csongrád - Fél futballpálya kiterjedésű és négy méter vastag uszadéktömb feszül a csongrádi fahídnak: az egyik pontont meg is emelte, úgy néz ki a híd, mint egy motoros-ugratópálya.

A révészek attól tartanak, kilyukad a légtartály. Leghamarabb is csak a hét második felétől lehet járművekkel átkelni a túlsó oldalra.

Akár raftingolni is lehetne a csongrádi révnél, olyan sebesen ömlik át a víz a Tisza két partját összekötő hídszerkezet pontonjai között. A vízügy szerint ez annak tudható be, hogy alacsony a Duna szintje, nincs visszaduzzasztó hatás, így akadálytalanul zúdulhat a torkolat felé az áradat. De a „csongrádi vadvíz" feltehetően annak is köszönhető, hogy a mederben egy szeméthalom állja útját a vízoszlopnak.

Olyan erővel nyomul az uszadék a hídnak, hogy nem mernek hozzányúlni a szerkezethez a révészek Fotó: Bíró Dániel

A szőke folyó néhány nap leforgása alatt közel öt métert áradt, de tegnap még nem érte el azt a 600 centiméteres szintet, aminél a révészeknek kötelező félreállítaniuk a fahíd középső részét. Ugyanakkor az árhullám óriási mennyiségű uszadékot sodort magával, s ennek nagy része – fél futballpályányi területen – az átkelőhely bal parti részén torlódott fel. A fa- és szemétkupac vastagsága a pontonoknál már elérheti a négy métert. Az egyik légtartályt – és a rá nehezedő tíztonnás terhet – fél méter magasan emelte ki az uszadéksziget, amely egyre terebélyesedik. A híd most úgy néz ki, mint egy motorosugrató, amin azonban még jó pár napig csak gyalogosan lehet közlekedni.

Csak gyalog lehet átmenni, komp, dereglye se járhat.
Fotó: Bíró Dániel

– Olyan gyors a sodrás, és olyan erővel nyomul az uszadék a hídnak, hogy egyelőre nem merünk hozzányúlni. Várni kell néhány napot, hogy csillapodjon a folyó. Most úgy zúdul lefelé a Tisza, hogy szerencsétlen esetben egy farönk ki is lyukaszthatja a pontont – mondta lapunknak Varga Dénes, az átkelőt üzemeltető Deviskomp Kft. ügyvezetője. A monstrumot a tulajdonos közútkezelő szakemberei is megnézték, és együttesen hozták azt a döntést, hogy csak a hét második felében lehet kimozdítani a szerkezetet. A helyzet „fokozódhat", hiszen – még ha el is áll az eső északon – még fél métert emelkedhet a vízszint, és a révészek szerint az uszadéknak is van utánpótlása Kiskörénél. Amíg pedig az uszadék a fahídnál vesztegel, a komp és a dereglye sem jár a csongrádi révnél.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

 • 3. jdinnyes 2008. március 12. 05:36
  „Tegnap délután én azt tapasztaltam,hogy már nincs uszadék,remélem nem lesz semmi gond,vagy rongálódás.”
 • 2. tiszai 2008. március 11. 07:30
  „Jó ez! A Duna ugyanis alacsony vízállásnál nem duzzasztja vissza a Tiszát KIsköréig. Ha viszont magas a Duna szintje, Titeltől, azaz a torkolattól visszanyomja a Tisza vizét, azaz jelentősen lelassítja a folyását.”
 • 1. koller andor 2008. március 11. 07:26
  „t a víz a Tisza két partját összekötő hídszerkezet pontonjai között. A vízügy szerint ez annak tudható be, hogy alacsony a Duna szintje, n

  Nem kéne ezt kijavítani?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizes mérnöki teória az egykori csongrádi várakról

Csongrád - Újabb teóriával rukkolt elő az egykori csongrádi várakkal kapcsolatban Hajdú Dezső. Az 1964 óta Csongrádon élő mérnök szerint nem kell azt a régi mendemondát dédelgetni, hogy a vár nagy részét elmosta a Tisza. Tovább olvasom