Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A csongrádi ifjúsági házra még legalább 14 millió Ft kell

Csongrád - Lemondhat az ifjúsági ház felújításáról a csongrádi önkormányzat, ha mai rendkívüli ülésén nem biztosít az eddigi forrásokon túl legalább 14 millió forintot a modernizációra. A városvezetők szerint izzadságszagú lesz a döntés, de vállalni kell a többletkiadásokat, különben egy időre megint függőben maradhat az épület korszerűsítése.
Biztos, hogy nem nyitja meg kapuit jövő év elején a felújított ifjúsági ház Csongrádon. Hogy mikortól fogadhatja a helybelieket, nem tudni, a kérdés egyelőre sokkal inkább az, korszerűsítik-e egyáltalán az évek óta kihasználatlanul álló épületet. Tudniillik mai, 17 órakor kezdődő rendkívüli ülésén arról fog határozni a képviselő-testület, hogy 14, illetve 33 millió forint közötti nagyságrendben biztosít-e pluszforrásokat ahhoz a modernizációhoz, amire már 2006-ban elnyerte a város az 54 milliós támogatást. Az eredeti elképzelés szerint 76 millió forintból valósult volna meg a beruházás, de az már ez év elején látható volt, hogy ebből az összegből képtelenség megoldani a feladatot. Ezért is döntött úgy a városvezetés, hogy magáncégnek adja ki az üzemeltetést, amely pedig vállalta, hogy saját forrásból 31 millió forintot költ a létesítmény belső fejlesztésére. Mint a napokban kiderült, a magántőke bevonása sem orvosolta a helyzetet. A beérkezett kivitelezési árajánlatok ugyanis jócskán meghaladták a rendelkezésre álló pénzt.

Késik a nyitás

Nekünk nem ezt ígérték, amikor megkötöttük a szerződést – mondta az új fejleményekről a leendő üzemeltető cég, az Allegro-Molto Kft. képviseletében Busa Tamás. A várossal tavasszal megállapodást kötött társaság vezetője szerint remény sincs arra, hogy februártól működtessék a létesítményt, holott ők ezzel számoltak, amikor az önkormányzat júniusi munkakezdést emlegetett a szerződéskötés előtt.

A döntés pikantériája, hogy ha nem nyúl mélyen a zsebébe a szűkös költségvetési helyzetben lévő csongrádi önkormányzat, lemondhat az elnyert pénzről és az abból tervezett felújításról, hiszen sem új közbeszerzési eljárásra, sem a korszerűsítés befejezési határidejének módosítására nincs már lehetősége. Korábban azt mondták lapunknak, 2007 végéig le kell tudni a munkákat, most úgy értesültünk, legkésőbb 2008. június 30-áig kell elszámolnia a városnak az elnyert pénzekkel. Az idő így is, úgy is szorít, hiszen hozzáértők többször jelezték, feszített tempóban is 8-10 hónapig eltarthat az épület szerkezeti felújítása.

A kialakult kényszerhelyzet kapcsán meg szerettük volna tudni a pénzügyi bizottság előzetes véleményét, de ők csak ma délután tanácskoznak, a grémium elnöke, Tarr Ágnes pedig nem kívánt az ülés előtt nyilatkozni. A bizottság szocialista tagja, Kiss Péter ugyanakkor elmondta, szívja a fogát, hiszen izzadságszagú döntést kell hozni egy olyan ügyben, amelynek jó lenne már a végére érni. A képviselő szerint ár-érték arányát tekintve a legjobb ajánlatot kell elfogadni. A Fidesz véleményére is kíváncsiak voltunk, de lapzártánkig nem ért véget az a frakcióülés, ahol a helyi szervezet közös álláspontját megfogalmazta.

Bedő Tamás polgármester azt nyilatkozta lapunknak, hogy mindenképpen be kell vállalni a többletkiadásokat, különben olyan lehetőségtől esik el a város, amire régóta várt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitázó állatvédőknek nem jár adománytáp

Csongrád - Döntött a Masterfoods: nem támogatja több táppal a csongrádi állatvédő egyesületet a vita… Tovább olvasom