Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A csongrádi Kert utcai bűzére nincs orvosság

Csongrád - Hozzá kell szokniuk az utcasarki aknából áradó bűzhöz a csongrádi Kert utca lakóinak, a gravitáció elvén alapuló városi szennyvízhálózatba ugyanis nem kerül annyi víz, hogy magával sodorja a rothadó üledéket. A közműszolgáltató vezetője szerint ameddig ilyen alacsony marad a vízfogyasztás, csak eseti átmosatással tudják orvosolni a problémát.
Hozzá kell szokniuk az utcasarki aknából áradó bűzhöz a csongrádi Kert utca lakóinak, a gravitáció elvén alapuló városi szennyvízhálózatba ugyanis nem kerül annyi víz, hogy magával sodorja a rothadó üledéket. A közműszolgáltató vezetője szerint ameddig ilyen alacsony marad a vízfogyasztás, csak eseti átmosatással tudják orvosolni a problémát. A környékben élők szerint nemcsak a mindennapi életet keseríti meg a kellemetlen szag, az ingatlanok értéke is csökken a bűz miatt.

Nincs szerencséjük a csongrádi Kert és Bethlen Gábor utca sarkán élőknek, ugyanis épp oda épült meg néhány éve az a főgyűjtő átemelő, amelyen keresztül a szennyvíztisztító telepre áramlik a bokrosi városrészben és Csongrád nyugati felén keletkezett szennyvíz. Már ha áramlik. Tudniillik épp az a gondjuk a környék lakóinak, hogy a közeli rendszerben felszaporodik a rothadó maradék, az orrfacsaró bűz ellen pedig tehetetlenek. Két éve is ezekben az utcákban volt hasonló probléma, de akkor a szennyvízhálózat nem megfelelő használata miatt kellett a Víz és Kommunális Kft.-nek beavatkoznia.

Halmai Lászlóné, az átemelő akna szomszédságában élő asszony szerint szinte mindennapossá vált az elviselhetetlen szag. A többi megkérdezett helybeli közül egyesek a csapadékos időben, mások a kánikulai melegben érezték úgy, hogy felerősödik a bűz, de abban egyetértenek, hogy annak idején máshová – ritkábban lakott területre – is telepíthették volna ezt az átemelőt, és akkor házuk értéke sem csökkenne a szag miatt.

– A problémát az okozza, hogy nem kerül elegendő víz a gravitációs elven alapuló szennyvízhálózatba – mondta lapunknak Balogh Pál. A Víz és Kommunális Kft. ügyvezetője kifejtette, a magas árak miatt kevés vízzel öblítenek az emberek, és a teljes vízfogyasztás ugyancsak elmarad az előre becsülttől. Így nincs, ami elmossa a fekáliát, a csövekben sokkal könnyebben ülepednek le a szilárdabb anyagok, ezek dugulásokat okoznak, és rothadni kezdenek. Ezeket az eltömődéseket csak átmosatással tudják felszámolni.

Bár a szolgáltató levegőztető csövet is beépített a város alatti csatornaszakaszra, és vegyszert is adagolnak a rendszerbe, hogy enyhítsék a bűzt, a szakember szerint mindaddig, amíg a lakossági szokások nem változnak, a kellemetlen szag megmarad a Kert utca környékén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kombájnnal szüreteltek Bokroson

Csongrád - Úttörő módon, kombájnnal szüreteltek a csongrádi hegyközségben. Hétfőn csak négy hektáron… Tovább olvasom