Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

A csongrádi vízlépcső és környezete

Területfejlesztési és turisztikai szempontból jóval több hozadéka lenne a csongrádi vízlépcsőnek, ha ott mederduzzasztás helyett tározói duzzasztást alkalmaznának – véli Bedő Tamás, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is megkereste a témával kapcsolatban.
Bedő Tamás szerint területfejlesztési előnye is lenne a vízlépcsőnek. Fotó: Tésik Attila
Vízügyi kérdésekben jártas küldöttséggel fog ma tárgyalni a csongrádi városvezetés. Az eszmecsere célja, hogy olyan előzetes hatástanulmány készüljön a csongrádi vízlépcsőről, amely nemcsak vízgazdálkodási és hajózhatósági szempontból vizsgálja a százmilliárdos nagyságrendű beruházás következményeit, hanem területfejlesztési és környezetvédelmi oldalról is górcső alá veszi a várható hatásokat. Bedő Tamás szerint erre azért van szükség, mert a hetvenes években elkészült tervekben főképp az előbbiekre fókuszáltak a szakemberek.

– Nincs kétség, kell a duzzasztó – hangsúlyozta a csongrádi polgármester. – A kijelölt területen az alapközművek megvannak hozzá, a politika vízlépcsőkhöz fűződő viszonya is egyre inkább oldódik, a terveket pedig csak aktualizálni kell, ehhez viszont szükség van a lényegi kérdéseket feltáró hatástanulmányra – fogalmazott a Tisza-parti város első embere, aki úgy érzi: egyes környezetvédelmi hatóságok is nyitottabbá váltak a korábban kényesnek tekintett témában.

– Önmagában már az is pozitív fejlemény, hogy az október végi csongrádi konferencián felszólaló természetvédelmi szervezetek elképzelhetőnek tartották a mederduzzasztást, de mi inkább a tározói duzzasztást szorgalmazzuk – hangsúlyozta Bedő. – Ezzel a megoldással Csongrádtól Lakitelekig több kistérséget helyzetbe lehetne hozni, megindulhatna a turizmusfejlesztés. Biztos vagyok benne, hogy dűlőre lehetne jutni a zöldek képviselőivel, hiszen a Tisza-tó mindenki előtt pozitív példával szolgál, csupán kompromisszumkészségre van szükség – tette hozzá.

A polgármester elmondta, a városvezetés regionális szinten júniusban vetette fel először a duzzasztó témáját, Gyurcsány Ferenc legutóbbi szegedi látogatásakor pedig a miniszterelnöknek is kifejtették a vízlépcsőügy fontosságát. Úgy tűnik, megkeresésük nem volt hasztalan, hiszen az országgyűlés mezőgazdasági bizottsága múlt héten napirendjére tűzte a vízlépcsőkérdést, sőt egyértelműen támogatta a tervet. A csongrádi önkormányzat legközelebb abban a reményben konzultál a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárával, Veres Józseffel a duzzasztóról, hogy a második Nemzeti fejlesztési tervről szóló parlamenti vitában szó esik a harmadik magyar tiszai vízlépcsőről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marketing és faipar

Országos gond, hogy leértékelődött több szakma, jó néhány pedig nagyon is divatba jött. Az iskolák… Tovább olvasom