Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

A csongrádi vörösbor megint aranyat ér

Hetvenegy nedű mintája érkezett be a tavaszi csongrádi borversenyre, amelyet tegnap rendeztek. A csongrádi vörös vezeti a mezőnyt most is, a legtöbb aranyérmet ennek a fajtának ítélte oda a zsűri.
A bor kóstolva jó. Fotó: Bálint Gyula György
A csongrádi borvidék által szervezett tavaszi verseny a május 25-i borünnep szerves része. A városi művelődési központban tegnap délelőtt három bírálóbizottságban értékelték a versenyző nedűket. Az idén a korábbi évekhez képest kevesebben vállalkoztak arra, hogy borai-
kat benevezzék. Ungerbauer György, a Csongrádi Hegyközség elnöke úgy véli, a jó minőségű borok megérkeztek, s ez önmagáért beszél.

Takács Ferenc, a vásárhely-sóshalmi borászat vezetője is részt vett az egyik bírálóbizottságban és ekképp summázta véleményét: szinte alig volt hibás bor, ez valóban a jó italok versenye volt. Kalmár István, a Csongrádi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára szerint a fehér borok ugyan kisebbségben voltak, de több kiválóval találkozott az értékelés során. A vörösborok közül a régebbi évjáratúak nyerték el tetszését.

A Keresztes József, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára által vezetett zsűri megállapította: a vörösborok szerezték a legtöbb arany minősítést, sőt két „nagyaranyat" is kiosztottak. Pálfi György, a verseny szervezője elmondta: 24 fehér, 8 rosé és 39 vörösbor vett részt a versenyben. A kisebb szőlőterülettel rendelkező gazdák távol maradtak a megméretésről, ami a szigorú jövedéki törvénnyel is magyarázható, nemcsak a fagykárral. A borok mintegy 25 százaléka arany minősítést, 35-40 százaléka pedig ezüstöt érdemelt ki. Az eredményt az Orbán-napi borünnepen hirdetik ki, és akkor adják át a borászoknak az okleveleket is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetemrehívásra készül az ellenzék

Tetemrehívásra készül a csongrádi jobboldal, mert szerinte nem teljesíthető a város idei… Tovább olvasom