Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

A doktornő folytatja Csanyteleken

Csanyteleken eddig 230-an jelentkeztek Csehpál Etelka doktornőnél vérvételre, szűrővizsgálatra. A program az év elején kezdődött, s eredménye is van: jó néhány betegséget olyan stádiumban sikerült fölfedezni, hogy a kúra révén teljes eredménnyel zárult a gyógyítás. A doktornő, aki legutóbb az iskolában tartott egészségnapot, elhatározta: jövőre akkor is folytatja a szűrést, ha nem nyer rá pályázati támogatást.
Folyamatosan jelentkeznek a szűrővizsgálatokra Csehpál Etelka doktornőnél Csanyteleken. Fotó: Bálint Gyula György
Pályázott és nyert dr. Csehpál Etelka csanyteleki háziorvos, és úgy gondolta, az általános iskolában is rendez szűrővizsgálatokat, egészségnapot. Bali József iskolaigazgató fölajánlott a tantestület közreműködését, a község polgármestere és egy helybeli vállalkozó anyagilag is támogatta a rendezvényt.

A doktornő szerint ez azért volt jó lehetőség, mert ezek a gyerekek még hallgatnak a felnőttekre, kiváltképp, ha őszintén és érdekesen beszélnek velük. Számára is meglepő volt, hogy a drogról, a fogyasztás veszélyekről tartott előadáson – melyet egy pszichológus végzettségű rendőr tartott – milyen nagy volt az érdeklődés, és mennyire tájékozottak. Az is kiderült, hogy az egészséges táplálkozásról, a dohányzás ártalmairól és a testedzés hasznáról mennyi mindent tudnak.

Lehet reménykedni abban, hogy ők talán nem állnak szóba dílerekkel, és nem szoknak rá olyan nagy számban a cigarettára, mint az idősebbek.
Csehpál Etelka elmondta, hogy ma már vannak olyan gyógyszerek, gyógymódok, melyek révén a szív és érrendszeri betegségben szenvedők 35-40 százaléka megmenthető – ha a páciens időben megy el az orvoshoz. Felmérést végzett, s kiderítette: az orvoshoz járók 67 százaléka túlsúlyos, ebben az állapotban pedig könnyebben kialakulhat a magas vérnyomás.

A doktornő az év eleje óta folyamatosan végzi a megelőző munkát: minden hétfőn vért vesz, amit a szentesi laborban megvizsgálnak.. Eddig 226-an jöttek el, s közöttük 101 férfi van, ami nagyon jó arány. Túlsúlyos volt 26 százalék, 17 új cukorbeteget talált, fény derült 47 magas vérnyomásra, s ami legjobban meglepte: a koleszterin, a triglicerinértéke
65 személynél a megengedettnél magasabb volt.
A páciensek megkapták a gyógyszereket, és a kontrollszűréskor kiderült, hogy sokan a veszélyeztetettek csoportjából visszakerültek a normálisba. Csehpál Etelka nem titkolt örömmel mondta: ezt érdemes csinálni. Jövőre, ha lesz pályázat, ha nem, folytatja a szűrést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölajánlja peres földjét az államnak Bátki Ferenc

Fölajánlotta az államnak a földjét a pénteki csongrádi közmeghallgatáson Bátki Ferenc. A… Tovább olvasom