Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

A feltaláló már nem győzi a gyártást

Díjat kapott az a budapesti magánház, amelybe a világon először építették be a fényáteresztő betont. A találmány gazdája, a csongrádi Losonczi Áron most már annyi megrendelést kap, hogy nem győzi mindegyiket kielégíteni. Ám ami az iparszerű termelés ígéretét illeti, a helyzet változatlan: még egy befektetővel sem sikerült megállapodni.
Egy budapesti építész beépítette saját házába - díjat kapott érte. DM-fotó
Egy budapesti építész lakásába építették be a világon elsőként a fényáteresztő betont. A Szent György-telepi ház, amely Földes Lászlóé, most elnyerte a Média Építészeti Díjat – a hírről tegnap számolt be egy országos napilap. A fényáteresztő beton – LiTraCon – a csongrádi Losonczi Áron találmánya, már számos díjat nyert. A Time magazin a 2004-es év egyik legjelentősebb találmányának minősítette, a lap szerint a fiatal magyar szakember olyan építőanyagot alkotott, mely alapjában változtathatja meg az építészetet. Ebben a betonban sok ezer optikai üvegszál fut egymással párhuzamosan, és továbbítja a fényt az építőblokk két oldala között.

A díjjal kapcsolatban megkérdeztük Losonczi Áront is, aki elmondta: ez a ház több mint egy éve készült, s valóban ebbe épült be elsőként a fényáteresztő beton.

Az üvegbeton varázsa sokakat megragadott. Fotó: DM/DV
Azóta azonban több megrendelése is volt a vállalkozásának.
– Készítettünk egy fürdőszoba-elválasztó falat egy német házba, egy magyar építész saját logóját rendelte meg ebből az anyagból – sorolta Áron. – A jövő év elején egy párizsi magánházhoz elválasztó falakat készítünk, szintén jövőre Pécsett, egy ókeresztény romra épülő múzeum főkapuja is ebből a fényáteresztő betonból épül fel. Budapesten egy másik magánházépítés kapcsán is kaptunk megrendelést. Washingtonban pedig készítünk egy járható burkolatot, amelyet alulról fognak megvilágítani. Emellett olyan megrendeléseink is vannak, amelyek nem építészetiek.

Áron azt mondja, vállalkozása mostanában egyre több munkát kapott, és ennek nyilván örülni kellene. Ám sajnos ott tartanak, hogy nem elég nagy a kapacitásuk, az összes igényt már nem tudják kielégíteni. Ugyanakkor az iparszerű termelésről még egy befektetővel sem sikerült megállapodni, hiába tárgyalt, és tárgyal többel is.

A fiatal mérnök szavai szerint azok, akik eddig a támogatásukról biztosították, nem nagyon jelentkeznek. Ezért is döntött úgy, hogy nem vacillál sokat, ha végül egy külföldi befektető kínál jó ajánlatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervek a gazdaság átalakítására Csongrád térségében

Tizenötmilliárd forintra lenne szükség a csongrádi kistérség gazdasági szerkezetének átalakításához.… Tovább olvasom