Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A ferences lelkiséget bemutató előadássorozat indul

Csongrád - A ferences lelkiséget bemutató előadássorozat indul kedd este Csongrádon, a piroskavárosi Szent József-plébániatemplom melletti kolostorépületben.
A májusig tartó programsorozat résztvevői megismerhetik majd a ferences lelkiség alapjait, azt, hogy milyen példát adott Szent Ferenc, s miként aktualizálható ez napjainkban. Az öt eladáson szó esik a szegénység, tisztaság és engedelmesség hármas fogadalmáról, az evangéliumhoz való hűségről és a bűnbánattartásról is - mondta el az MTI-nek az előadásokat tartó Kiss Didák szegedi ferences házfőnök.

Csongrád Piroskaváros nevű negyedében 1936-tól működtek a ferencesek. A rendek feloszlatásakor, 1950-ben Faddy Ottmár volt a csongrádi rendház vezetője. Mint visszaemlékezésében leírja, akkor öt ferences lakta a rendházat. Innen nem internálták a szerzeteseket, de az ÁVO internálótábornak használta a kolostort. Sátoraljaújhelyről 38 irgalmas nővért szállítottak hozzájuk 1950-ben, egy júniusi napon. A szerzetesnőket éjjel hurcolták el, és zárt teherautóban utaztatták őket. Mikor másnap délben megérkeztek a csongrádi rendház elé, azt hitték, hogy a Szovjetunióba vitték őket.

"Nyugtatgattam őket, a kolostor tagjai pedig leköltöztek az emeletről, hogy ott elhelyezkedhessenek az apácák" - írja Faddy Ottmár visszaemlékezésében. Az egyik idős apáca, aki valamit szorongatott a kezében, odalépett a ferences szerzeteshez. "Hoztuk a Jézuskát is" - mondta, és átnyújtotta a cibóriumban őrzött Oltáriszentséget. Egy másik nővér pedig a sátoraljaújhelyi zárda pincéjének a kulcsát hozta magával, mint mondta, neki a pince őrzése volt a feladata. A ferencesek viccelődtek vele, mondván, hogy legalább egy kanna bort hozott volna.

A csongárdi hívek, amikor tudomást szereztek a nővérek érkezéséről, az akkori lehetőségek szerint mindennel ellátták őket. Az apácák sem tétlenkedtek: az éppen festés alatt lévő templomot mindennap gyönyörűen kitakarították, így a szentmisék a festés idején is szép környezetben zajlottak.

Néhány hónapig tartott a "társbérlet". Az ávósok éjjelenként vallatták és fenyegették az apácákat, hogy lépjenek ki a rendből. Végül megállapodás született, hogy a nővérek leteszik a rendi ruhát, és akkor szabadon távozhatnak. A ferencesek varrattak nekik civil ruhát. Többüket meg kellett tanítani a "polgári" életben való viselkedésre, mert civil ruhában is állandóan imára összekulcsolt kézzel jártak" - írja Faddy Ottmár.

A ferenceseknek is - kettő kivételével - hamarosan távozniuk kellett, és akik maradhattak mint plébános és káplán, azoknak is meg kellett válniuk rendi ruhájuktól és világi papként tevékenykedhettek tovább.

Olvasóink írták

 • 4. triniti 2010. január 22. 07:43
  „De örülök, hogy írt valaki!
  Várom a februári - márciusi ajánlatokat.
  Sajnos én dolgozom délután így a csongrád rádiót nem hallhatom, a tv-t pedig vagy el tudom csípni vagy nem.
  A szuperinfo pedig csak szentesi programot közöl.
  Tavaly onnét (szentesről) tudtam meg hogy a születés hete rendezvény csongrádon is van, de csak 1 csoport megy szentesre, így csak ott tudtam beíratkozni. Babakocsival meg nem tudtam a művházas előadásokra felmenni..(de ott voltam) így elmentünk a játszó térre.
  De majd az idén!”
 • 3. surjana 2010. január 21. 14:45
  „Kedves Triniti!
  Vannak ilyen programok, amilyenről írsz. A Csongrádi Versmondók Köre is szervez ilyeneket, de sajnos, a szervező intézmények a megfelelő reklámra keveset fordítanak, és ezeken a rendezvényeken nagyon kevesen vesznek részt. Volt eset, amikor a könyvtárban többen voltak az előadók, mint a közönség. Ebben a városban valami nem stimmel. A helyi TV is legtöbbször gagyi művelődési felvételeket közöl. Ezek a versmondók, színvonalas műsorokat adnak elő, ám a helyi média (TV, rádió, újság?) tudomást sem vesz róluk. Pedig Csongrádon kívül kedvelik őket, sokszor telt házas bemutatójuk van (100-130 néző). Ugyanígy a városban fekete bárányok a kajakosok is. Ők is termelik a városnak a sikereket, de senki sem ír róluk...furcsa világ van Csongrádon...”
 • 2. mamus 2010. január 20. 23:23
  „Triniti,
  vannak ilyen programok is. És meg is lepődöm időnként, amikor elmegyünk egy-egy rendezvényre és azt tapasztalom, hogy a város nagyságához mérten, nem nagy a létszám.”
 • 1. triniti 2010. január 20. 15:51
  „Én nagyon örülök minden programnak, ami csongrádon van, de sajnos az utobbi időben mintha csak ilyen világvége rendezvények, hitéleti és egyebek lennének a porondon. többnyire olyanok, amit csak egy "szélsőséges", vagy egyedi csoport érdeklődését fogják meg. Szeretnék sokkal több populárisabb témát, és szorakoztató családi rendezvényt. Sportos, mozgalmas összejöveteleket, politika, ideológia menteset. Köszönöm hogy elmondhattam...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistraktor borult a férfi lábára

Kistraktor borult egy férfi lábára Csongrádon még szombat délben. Mentőt hívott, de sem a nevét, sem a helyet nem árulta el. Rendőrök találták meg. Tovább olvasom