Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

A filmkészítés Magyarországon is drága mulatság

Mi kerül kétszázmillió forintba egy filmen? – tehetnénk fel a kérdést akkor, amikor ennyi pénzből kacsalábon forgó palotát, vagy tucatnyi luxusautót vásárolhatnánk. Balogh Györgyöt, a Csongrádon készülő Tüskevár rendezőjét arra kértük, avasson be a filmkészítés anyagi hátterébe. A forgatás egyébként szünetel, méghozzá épp a pénzhiány miatt.
A csongrádi forgatáson csak 17 fős stáb dolgozott, ahhoz, hogy a film a mozikba kerüljön, további ötven szakember munkája szükséges Fotó: Tésik Attila
Bár vannak rendhagyó példák, a hozzáértők szerint mintegy 200 millió forint egy magyar játékfilm átlagos költségvetése. E statisztikai adatnál maradva Balogh Györgyöt arra kértük, vázolja föl, ebből az összegből mennyit és mire fordít egy hazai produkció.

– A színészek díjazása a teljes költségvetés tizedét teszi ki, általában – kezdte a felsorolást a Tüskevár csongrádi rendezője. – A kamera, a felszerelés biztosítása úgy 15 százalékot emészt föl. A mi esetünkben egy roppant kedvezményes bérlésről van szó, amit egy baráti szívesség viszonzásaként lehet felfogni. Pár évvel ezelőtt ugyanis operatőrünk, Gulyás Ákos egy kilátástalannak tűnő helyzetben segítségére sietett egy ma már németországi céget tulajdonló filmesnek, aki – mindezt nem feledve – a napi 200 ezer forint helyett heti 250 ezer forintért adta bérbe számunkra a drága készüléket. Ugyancsak 15 százaléka a teljes költségvetésnek a fénytechnika beszerzése – tette hozzá.

Ez utóbbival kapcsolatban a rendező elmondta: a filmkészítés valójában fényfestészet, ahol minden egyes jelenet, beállítás különböző
Még egy-két hét kellene

Mint megírtuk, a Tüskevár forgatását felfüggesztették, mert elfogyott a pénz. Balogh György rendezőnek még 6-10 napra lenne szüksége ahhoz, hogy az összes tervezett jelenet filmszalagra kerüljön. Hátravan még a Tüskevár állat-, madár- és növényvilágának rögzítése, néhány utcai és iskolai jelenet, illetve a Kis-Balaton lefényképezése. A rendező szívesen készítene légi és víz alatti felvételeket is, de azok költségére – pláne – nincsen fedezet. A munka akkor folytatódhat, ha sikerül további támogatást szerezni a produkcióhoz.  
teljesítményű és fényű világítóberendezést igényel, ezért más és más égőket és reflektorokat kell használni egy belső tér megjelenítésénél, egy éjszakai képsornál, vagy egy nappali, külső felvételnél. Újabb 15 százaléka az összes költségnek a nyersanyag ára.

– Huszonnégy képkocka, ami a filmen egy másodpercnek felel meg, ezer forintba kerül – szemléltette a celluloid drágaságát Balogh György. Mivel egy játékfilm elkészítéséhez hozzávetőleg tízszer annyi képi anyag kell, mint az elkészült mű terjedelme, kiszámítható, milyen hatalmas pénzt emészt fel a 25-30 ezer méter filmszalag beszerzése.

– Még nem említettük az építészeti és díszletmunkákat, a helyszínek bérlését, a jelmeztervezést és -készítést, a stábon belül a hangmérnöki feladatokat, a fodrászt, a sminkest és a kellékeseket – sorolta tovább a nélkülözhetetlen elemeket és személyeket. – Mindezek szintén 15 százalékot tesznek ki, és a fennmaradó 30 százalékból kell elvégezni az utómunkálatokat, ilyen például a megzenésítés és a vágás. Ha ez megvan, a 200 millión túl következhet a reklámkampány, majd a mozikba kerülő kópiák legyártatása – fogalmazott a rendező, aki szerint a tehetősebb produkciók büdzséjében 30-40 százalékot is felölel a marketingre elkülönített pénz. És nem esett még szó az étkezési és szállásköltségekről, valamint a stáb kiszolgálásáról gondoskodó személyzet költségéről, holott ezek is jelentős összeget emésztenek fel.

Egy rendező hiába szűkíti stábjának létszámát a minimumra – a Tüskevár esetében 17 főre –, további ötven szakember közreműködése szükséges ahhoz, hogy a leforgatott film a mozikba kerüljön.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon zárult a fürdőpartytúra

Jól szórakoztak, és számtalan nyereménnyel gazdagodtak lapunk olvasói, akik részt vettek a nyár… Tovább olvasom