Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

A gátfelújítás helyi látványosság lett Csongrádon

Csongrád - A csongrádi Tisza szakaszon hetek óta zajlanak, a védtöltés felújításának és a meder helyreállításának munkálatai. Szinte látványosság számba megy Csongrád lakóinak körében a hatalmas munkagépek sürgésének látványa földön és vízen.
Sokan napi programként látogatnak ki a Tiszához, hogy megnézzék, hogyan megy a munka. A legtöbbször azonban mégis a gát mellett, vagy annak közelében élők figyelik az eseményeket. A gátépítés és a mederkorrekció szükségességét szinte mindenki megérti, a feladat végrehajtásának idejét illetően azonban már erősen megoszlanak a vélemények.

A gátfelújítás helyi látványosság lett Csongrádon - GALÉRIA

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

 
Mivel az évszaknak megfelelően az időjárás enyhülése következtében a Tisza vízgyűjtő területein levő nagy mennyiségű hó lassan olvadni kezd, így megkezdődik a tavaszi áradás. Több kérdés is felmerül ilyen helyzetben, az emberekben: vajon milyen mértékeket ölt az áradás az idén, gyors vagy lassú lesz? Túri István az Iskola utca végén lakik, a gáttól 50 méterre. – Minden nap többször is kijövök megnézni, hogy mennek a dolgok. 83 éves vagyok, így már sokat láttam, megéltem az árvizet is. Nem aggódom az áradás miatt, mert gondolom, csak tudják mit, miért csinálnak, csak beépítsenek a gátba minden anyagot, amit be kell! Bár én láttam annak idején, hogyan építették az előző szakaszt. Na, ott aztán voltak furcsa dolgok. Azt most sem igen értem, hogy miért bontották ki a téglaburkolatot? Nem lenne erősebb, ha benne hagynák? – fogalmazta meg gondolatait az idős úr.

Két rokkantnyugdíjas hölgy egészségügyi sétaként jött el az építési területhez. – Mindketten itt lakunk a közelben, így gyakran sétálunk erre. Látjuk, hogy szépen haladnak a munkával. Szívvel, lélekkel végzik a dolgukat, és reméljük, hogy minden rendben fog menni továbbra is. Abba nem is szeretnénk belegondolni, hogy mi történhetne, ha jönne egy hatalmas áradás a munkálatok befejezése előtt. Nem lesz baj, mert be fogják fejezni a munkát időben – mondták a hölgyek.

Sok sportoló, kerékpáros és futó halad el naponta a gát e szakaszán is. Egy idős házaspár, kerékpározás közben állt meg, hogy lássák mennyire jutottak a munkások. – Gyakran kerékpározunk a gáton, és most is azért álltunk meg, hogy megnézzük őket. Szerintünk nem jó időpontban kezdték el ezt a nagy munkát. A tv szerint elég sok hó gyűlt össze a hegyekben, ami ugye el fog olvadni. Azt is előre jelezték, hogy igen csapadékos időszak elé nézünk, ami nem biztat sok jóval. Nagyon gyorsan meg tud emelkedni a Tisza vízszintje, ez pedig komoly bajt is okozhat. Ha feljönne a víz, akkor hogyan fognak betonozni? A víz alatt? – adtak hangot véleményüknek.

Olvasóink írták

 • 6. KamuNeni 2013. március 09. 17:49
  „Akkor ez az uj mozi??”
 • 5. NTK 2013. március 08. 12:28
  „Szerintem a 28-as kép láttán a munkavédelmi felügyelőségnél is elkerekedik egyeseknek a szeme. Az a jóember nem fél ott a munkagödörben? Bármikor megcsúszhatna ebben a formában a töltés...”
 • 4. Szercsi 2013. március 08. 08:26
  „Azt hittem, rosszul hallok, mikor kiderült, hogy a huzavona után, még a télen hozzákezdenek. Óriási felelőtlenségnek tartom! Horgászként, egész télen azért fohászkodtam, hogy jöjjön ki a Tisza és legyen egy sikeres ívás (ezzel szerintem nem vagyok egyedül...) Most, hogy látom a képeket, nem tudom mit gondoljak, csak azt tudom mondani, amit az Öregúr mondott, "Csak tudják, mit csinálnak..." Minden esetre, egy magasabb vízszint - ami szerintem elkerülhetetlen lesz idén - jelentős többlet költséget fog okozni a kivitelezőnek. Az ilyen katasztrófa védelemhez szorosan kapcsolódó beruházások esetén az állam helyében biztosan nem adnék teret mindenféle közbeszerzési támadásoknak, időhúzásnak, mert ez így nem más szerintem, mint gondatlan veszélyeztetés....”
 • 3. ljro 2013. március 07. 20:15
  „kellett a tégla mert valaki építkezik!
  láttam hétvégén, sok ember a lezárt területen családjával sétált... hmmm... olyat is láttam aki eltépte a szalagot, mert biztos útban volt...
  a hatóság nyugodtan kimehetne büntit osztogatni!”
 • 2. daffy 2013. március 07. 20:05
  „Hát ez nem semmi,inkább kikotornák,mert az elmúlt évtizedek hordalékaival számolva,annyival magasabb lesz a vízállás.Ez cúúúúúúúúúúc!Tiszta south park,de ott a pogármester,asszony.”
 • 1. xenopus 2013. március 07. 18:39
  „Én is amikor megláttam hogy a régi téglákat kitermeli a markoló, egyből feltettem a kérdést magamban, hogy miért?
  Ott a gátoldal már összetömörült a sok évtized alatt, nem hiszem hogy megsüllyedt volna. Igy hogy kitermelték a téglát és elplanírozták a töltésoldalt, szerintem jelentősen fellazult a gátoldal. Erre rájön a beton, ami ha megköt, sose tud alatta a föld tömörödni. És ha enged valahol jajj nekünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polcokon maradnak a könyvek

A csongrádi könyvnyomtatás helyzete manapság nem túl rózsás. Két nyomdában készülnek a kiadványok,… Tovább olvasom