Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

A gyerekekről vitáztak Csongrádon

Egyre több család él segélyből Csongrádon is, s a munkanélküliséggel együtt járó bajok hatnak a gyerekek életére. Ám az is elhangzott a gyermekvédelmi koncepció vitájakor a városházán, hogy több mint ezer diák veszi igénybe a napközis ellátást. Az egyik képviselő szerint ez sok, többet kellene otthon lenniük a gyerekeknek. A polgármester – akiről kiderült: szintén napközis volt – arra emlékeztetett, hogy ez az ellátás negyven pedagógusnak ad munkát.
Csongrádi gyerekek a Kossuth-iskola ünnepségén. Fotó: Bálint Gyula György
Terjedelmes a csongrádi önkormányzat gyermekvédelmi koncepciója, melyet legutóbbi ülésén elfogadott a képviselő-testület. Az anyagból kiolvasható, hogy az egészség védelmét nem lehet csak az orvosokra hárítani, s a munkanélküliség károsan hat a gyermekekre is. A gyermekjóléti szolgálat 2004-ben 151 családból 332 gyereket részesített alapellátásban, s 29 családból 57-et gondozott „védelembe vétel mellett".

Növekszik az olyan családok száma, ahol a fő bevétel a segély. Az óvodákban jelenleg 570 gyereket nevelnek-gondoznak, 565-en ott is étkeznek. Nem egyszer azt tapasztalják, a szülők otthon szinte semmit nem tesznek gyermekük testi-szellemi fejlődése érdekében. Pedig az óvoda, az iskola nem képes a szülői feladat teljes mértékű pótlására. Rendszeresek a szülői értekezletek, a fogadóórák, de egyre csökken az érdeklődés a szülők részéről.

Az általános iskolás csongrádi tanulók 83 százaléka, 1175 gyerek étkezik a menzán, ahol jól főznek. Több mint ezren veszik igénybe a napközi otthont. Ezt az arányt Murányi László önkormányzati képviselő aggályosan nagynak tartja, úgy vélte, a családi körben több időt kellene töltenie minden gyereknek. Nem értett egyet ezzel Havasi Jánosné, aki védelmébe vette a napközi intézményét. Bedő Tamás polgármester maga is volt napközis, de ennek hátrányát nem érezte soha. S mint mondta: negyven pedagógusnak ad munkát ez az ellátás. A jövő évi költségvetést előkészítő vitában Tarr Ágnes is védelmébe vette az iskolákat, mondván: nem érheti semmiféle anyagi hátrány ezeket az intézményeket, mert minden megszorításnak a gyerekek látják kárát. Ne csak a hátrányos helyzetűekkel törődjenek, a tehetséggondozás legalább olyan fontos.

Az is elhangzott, hogy szinte tehetetlenek a tanárok a cigarettázás terjedésével szemben, sok diák már tízévesen rongálja a tüdejét. A másik gond: egyre nő a testnevelés alól felmentett tanulók száma, egynémelyik osztályban, a gyerekek fele nem mozog. S ez ugyan nem hangzott el a plénum előtt Csongrádon, de pedagógus mondta: ha több szeretetet érezne a diák, a drog, a dohány és az alkohol örömeibe kevesebben menekülnének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád ezer szállal kötődik Erdélyhez

Bár eddig hivatalos testvérkapcsolat nem jött létre, a csongrádiakat szoros szálak kötik Erdélyhez.… Tovább olvasom