Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A Gyovai nővérek nem tudták, mit tesznek

Csongrád - A csongrádi rendőrség befejezte a nyomozást az állatkínzás ügyében, és vádemelést javasol a városi ügyészségnek. A gyanúsítottakat közben elmeszakértő is vizsgálta, és megállapította: nem voltak tisztában azzal, mit tesznek az állatokkal.
Korábban többször írtunk arról, hogy egy Csongrádhoz közeli tanyán 47 szarvasmarha ellátásáról nem gondoskodtak megfelelően a tulajdonosok. Az ügyben büntetőeljárás indult, a Csongrádi Rendőrkapitányság befejezte a nyomozást, és az ügy iratait tegnap vádemelési javaslattal küldte el a városi ügyészségnek – tájékoztatta lapunkat Tuczakov Szilvána szóvivő. Az állatkínzás vétségével gyanúsított nővéreket időközben a szentesi kórház pszichiátriai osztályán megvizsgálták. Az igazságügyi pszichiátriai orvos szakértő véleménye szerint „az adott cselekmény társadalmi veszélyességének felismerésében mindketten súlyos fokban korlátozottak". Vagyis: a Gyovai nővérek nem voltak tisztában azzal, mi a következménye annak, ha nem adnak enni, inni az állatoknak.

A melléjük kirendelt ügyvéd szerint nem büntetőeljárást kellett volna indítani velük szemben. Dr. Nagymihály Gábor szerint polgári eljárás előnyösebb lett volna védencei számára. Szerinte az önkormányzatnak előbb kellett volna gondnokot kijelölnie, aki nyilatkozott volna helyettük, például abban a kérdésben is, beleegyeznek-e abba, hogy eladják az állatokat, a költségeken túl fennmaradó részt így megtarthatták volna. Mivel a rendőrség az állatok elkobzására tett javaslatot, erre kevés esély látszik, de az ügyvéd ezt még most sem tartja elképzelhetetlennek. Nagymihály Gábor kérte a büntetőeljárás megszüntetését, a szakértői véleményre hivatkozva úgy véli, a nővérek nem büntethetőek.

A két asszony számára a polgármesteri hivatal gyámügyi osztálya a napokban eseti gondnokot jelölt ki, aki a legfontosabb kérdésekben nyilatkozik helyettük. Megpróbáltuk őt elérni, ez azonban lapzártánkig nem sikerült. Jogi szakértők szerint nem kizárt, büntetésük korlátlanul enyhíthető, szóba kerülhet a próbára bocsátás vagy az egyszerű figyelmeztetés. Állatkínzásért egyébként három év szabadságvesztés is kiszabható.

Olvasóink írták

  • 2. bizakodo 2008. január 15. 06:40
    „Bizom benne,hogy a biróság nagy körültekintéssel a szociális helyzetükre való tekintettel a legenyhébb büntetést szabja ki,még azt is eltudnám képzelni,hogy ejti az ügyet.”
  • 1. skorpio21 2008. január 15. 05:37
    „Ebből világosan látszik,mennyire nem figyelünk ember társainkra!
    Ha nem lettek volna az állatok....rossz bele gondolni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádemelési javaslat a csográdi állatkínzás ügyében

Csongrád - Állatkínzás miatt vádemelési javaslattal zárta le a csongrádi rendőrkapitányság a… Tovább olvasom