Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

A helyi politika támogatja a csongrádi vízlépcsőépítést

Csongrád - Még idén elkészül a csongrádi vízlépcső megépítésének hatásait vizsgáló tanulmány, amelyet a megyei közgyűlés rendelt meg. Ha a beruházás szakmailag indokolt, vitára bocsátanák az elképzelést, amit egyébként a helyi politika, a két nagy párt is támogat.
A polgármester szerint kedvező fogadtatás mellett reális esély van rá, hogy 2014 és 2020 között el is kezdődjön az előkészítés.

Hatmillió forintot fordít a megyei önkormányzat a csongrádi duzzasztómű megépítésének lehetőségét vizsgáló tanulmányra. Arról, hogy egy szakmai anyag készüljön ebben a témában, még az előző ciklusban döntött a baloldali többségű közgyűlés, a fideszes Vincze László javaslatára. A tanulmányt a Magyar Mérnöki Kamara vízügyi tagozatának szakemberei jegyzik, a dokumentum még ebben az évben elkészül – tudtuk meg Sándor Attilától. A megyei közgyűlés alelnöke elmondta, akár egy minden részletre kiterjedő vizsgálati anyagot is rendelhettek volna, de az az elfogadott költségek sokszorosát emésztette volna föl. – Arra keressük a választ, hogy érdemes ebbe az irányba elindulni? Ha igen, akkor egy vízlépcsőnek, vagy egy más duzzasztóműnek lenne inkább létjogosultsága? Amennyiben a beruházás szakmailag indokolt, társadalmi vitára bocsátanánk a kérdést, hiszen fontos a civilek és a környezetvédők véleménye is. Ami megnyugtató, hogy helyi, illetve regionális politikai szinten is támogatják a Tisza csongrádi duzzasztásának ügyét. A közgyűlési munkacsoportban mindkét oldal képviselteti magát – nyilatkozta lapunknak Sándor Attila.

Úgy tűnik, a csongrádi vízlépcső ügyében a Tisza képes összetartani a máskor egymással szemben álló politikai erőket. Fotó: Tésik Attila

Néhány hete hét megye képviselői találkoztak Csongrádon, a Tisza Vízgyűjtő Programrégió Önkormányzati Társulásának soros ülésén. A tanácskozók elfogadták, hogy decemberi összejövetelükön napirendre tűzik a csongrádi vízlépcső ügyét is. A téma körüljárása önmagában is időigényes folyamat, de azzal kapcsolatban is vizsgálni kell a duzzasztás lehetőségeit, hogy a Bács-Kiskun megyei vezetők egyre többször emlegetik a Duna–Tisza-csatorna tervet, ami megoldást jelenthet az elsivatagosodó terület egyre súlyosbodó vízháztartási problémáira. Az is felvetődött, hogy hajózhatóvá váljon a Tisza.

A magyar kormányzat eddig fenntartásokkal kezelte a csongrádi vízlépcső kérdését: Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter legutóbb úgy fogalmazott lapunknak, hogy nem duzzasztópárti, de ha a helyi közösségek támogatását élvezné az ügy, a minisztériumban és a parlamentben is napirendre kerülne a Tisza duzzasztásának kérdése. Vincze László országgyűlési képviselő korábban azt nyilatkozta, e tárgyban nincs szükség helyi népszavazásra, a lakosság egyöntetűen támogatja a beruházást. Hasonlóan vélekedik a vízlépcső fogadtatásáról Bedő Tamás szocialista polgármester is. Szerinte ha szakmailag megalapozott javaslat készül, reális esély van arra, hogy a következő uniós pénzügyi ciklusban – 2014 és 2020 között – megkezdődjön a projekt előkészítése, megvalósítása.

Olvasóink írták

  • 1. Fajka 2007. november 29. 21:43
    „Ne pusztuly szm?rk?m minj?rt jön a tavasz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forró nyomon fogtak rablót Csongrádon

Csongrád - Egy 92 esztendős asszony kirablásával gyanúsít a Csongrádi Rendőrkapitányság egy… Tovább olvasom