Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

A hollandokkal kell megküzdeni a piacért

Tavaly szeptember óta mostanáig több mint 70 millió palántát neveltek a Grow Group Kft. felgyői üzemében. A cég partnereinek tábora nő, ezt a nemrég megtartott találkozón is kiderült, ahová 860-an jöttek el. A kft. elsősorban magyar piacra termel, de a környező államokba is szállít, s Ausztriában holland cégekkel kelt versenyre, eddig jó eredménnyel.
A vevőket jó minőségű palántákkal tartják meg. Fotó: Bálint Gyula György
– Tavaly 740-en, az idén 860-an vettek részt a szeptember utolsó előtti szombatján megrendezett partnertalálkozónkon – mondta Dobos Ferenc, a kft. vezetője.

A palántaértékesítés új feltételeiről tájékozódva megtudták az ország minden részéből idesereglett kertészek, hogy a jövőben drágulnak a palánták. Tavaly nem emelt árat a kft., mivel gyengébb szezon volt. A paprikásokat kivéve a termelők többsége jó gazdasági évet zárt, de nem erre alapozódik az áremelés, hanem arra, hogy a tőzeg, a fuvar, a gáz ára nőtt, s a bérek is nagyobbak, vagyis a termelés költségei drágultak. A másik szempont: a palánta árában benne kell lennie a fejlesztés lehetőségének is.

A cég zömmel paprika- illetve a káposztafélék palántáját gyártja, de nevelnek salátát és a karalábét is.
Az újdonságokról és a fejlesztésekről Dobos Ferenc elmondta, a Grow Group folyamatosan fejleszt, ez nem csak a gazdálkodásra használt terület növekedését jelenti, hanem a technológiák fejlesztését is.

– Kevés a területünk, emiatt sok termelőnek kell nemet mondanunk, mert a technológiai fejlesztésre, a minőség fokozására sok pénzt kellett költenünk – mondja a kft. vezetője. – Megvalósítottuk az árapály-rendszerű öntözést, mely ebben az évben minden blokkban működik. Ez egyrészt víztakarékos, másrészt környezetkímélő, semmilyen szer nem mosódik be az altalajba. Ez zárt rendszerű öntözés, a vízből és műtrágyából csak annyi fogy el, amit a növények fölszívnak magukba. Ez nem olcsó, mert többe kerül, mint az üvegház vázszerkezete, de ha jól elkészül, akkor sokáig jól működik.

A palántagyárban az edzőterületet is kiépítették: a szabadföldi kiültetésre szánt palántákat szoktatják itt az alacsonyabb páratartalomhoz és a közvetlen napfényhez. Megszűnt az üvegházakban a sár, jobbak a munkakörülmények, és a növények egészségesebbek lettek. Az edzőterülettel szembeni félhektáros területen újabb üvegház építését tervezik, ezzel az üzemrész kiépítése befejeződik, a bővítés ezután csak új üzemrészben történhet.

A cég zömmel a magyar piacra termel, bár a környező országokba is szállítanak. Szlovákiába és Csehországba utazik a palánták 10 százaléka, a szerbiai kertészek is visznek innen valamennyit, sőt, jönnek már Horvátországból is. A kft. Ausztriában versenyre kel a hollandokkal, s Romániát és Bulgáriát is számításba vették.

– Mi kezdettől fogva úgy építettük fel üzemünket, hogy az uniós elvárásoknak megfeleljünk, bár 1997-ben az unió még „messze volt". Igazi konkurenciánk se volt, mégis úgy gondoltuk, a magyar kertész is megérdemli azt a minőséget, amit nyugaton előállítanak. Mostanra az uniós országokba bárhova tudunk szállítani olyan minőséget, mint a hollandok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsótér Antal lesz Csongrád díszpolgára

Zárt ülésen döntött a csongrádi képviselő-testület az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából átadandó… Tovább olvasom