Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A Holt-Tisza, a nádtetős házak és a gát ihlette Vincze Lászlót

Csongrád - A csongrádi Tari László múzeumban emlékkiállítás nyílt az egykori csongrádi fényképész, Vincze László születésének 60. és halálának első évfordulója alkalmából.
Vincze László 1959. január 29-én látta meg a napvilágot Szentesen. Faesztergályos édesapja hatására, már gyermekként a fa vonzásába került. A Tisza Bútoripari Vállalat ösztöndíjasaként az újpesti Technikumban tanult, majd a soproni Faipari Egyetemen szerzett diplomát. Már kamasz korában érdekelte a fotózás is.

Vincze László emlékkiállítás - GALÉRIA

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

 
A csongrádi Tisza Bútoripari Vállalat megbecsült munkatársa volt hosszú éveken keresztül, a dolgozók kulturális életének szervezője lett. 1976-ban feleségül vette Kis Teréziát, és három gyermekük született, Róbert, Viktória és László. A kultúra folyamatos vonzásában él, ezért Művészeti Oktatói Működési engedélyt szerzett, majd fotóművészeti kört szervezett.

Aktív tagja volt a csongrádi-, és szentesi fotókörnek is. – Édesapám Magyarországon az első férfiak között volt, akik otthon maradtak GYES-en. Eközben fejezte be tanulmányait, fényképész lett. 1984-től ’93-ig főállású fényképészként dolgozott Csongrádon. Emlékszem sokszor vitt minket magával, amikor a kedvenc helyeire ment fotózni. Gyermekként nagy élmény volt ez. Kedvence volt a Holt-Tisza, a belváros nádtetős házai és a gát – mesélt csillogó szemekkel édesapjáról Vincze Viktória.

Vincze László emlékkiállítás - GALÉRIA

-  Sokszor volt, hogy leült kedvenc fája alá és faragott. Ezt is nagyon szerette csinálni, akárcsak a fotózást. Sok csodás képet készített. Szerette a fákat fényképezni és a portrékat készíteni – folytatta Viktória.

Vincze László természetfotói, és Csongrádról készült fényképei többször jelentek meg nyomtatásban, és különféle képeslapokon. Külsős munkatársa volt a Délvilágnak, a Csongrád Megyei Hírlapnak, és a Csongrád újságnak. Később családjával Szentendrére költöztek. Családjukban nem csak az apa foglalkozott a fotózás rejtelmeivel, hanem idősebb fia, Róbert is. – Apa hatására alakult ki bennem a vizuális gondolkodás. Sok könyvünk, és újságunk volt a témáról és én előszeretettel olvasgattam ezeket. Kis koromban mindig bementem a laborba, ahol láttam, hogy a vörös fényben hogyan történnek a csodák. Fantasztikus dolgokat láttam és tanultam ott. Az elhivatottsága példát mutatott nekem. Az ő hatása, hogy magam is a fotózást tanulom, bár engem a dokumentarista műfaj érdekel jobban és belekóstoltam a videózásba is. Sok negatív és digitális felvétel őrzi apa munkáit – mondta Vincze Róbert.

Vincze László emlékkiállítás - GALÉRIA

László 1993-tól Németországban dolgozott a faipar különféle területein. Sokat utazott, és amerre járt mindig fényképezett. 2004-ben Csongrádon nyílt fotókiállítása, Tiszán innen, Határon túl címmel. 2009-ben az általa faragott betlehemi jászol, a Mezőgazdasági Múzeum karácsonyi kiállításán különdíjat nyert. Ugyancsak különdíjas lett a szentendrei Adventi Fotópályázatra, Szentendre főteréről készített képe is. Vincze László 2012. január 29-én, 59. születésnapján tragikus körülmények között hunyt el.

Az emlékkiállítás megnyitójára teljesen megteltek a Tari László Múzeum kiállító termei. A család barátain kívül sok érdeklődő akarta megnézni a kiállított faragott tárgyakat, újságkivágásokból készült albumokat, és művészi fotókat. A kiállítást Nagy István, a Szentesi Fotókör vezetőjének emlékező, méltató szavai nyitották meg, majd Varga Zsuzsanna, Csák László és fia dalokat adott elő, melyekkel könnyeket csaltak a családtagok, és a hallgatóság egy részének szemébe. A megható megemlékezés után a család állófogadással kedveskedett a közönségnek.

A kiállítás 2013. április 13-ig tekinthető meg a Tari László Múzeumban.

Olvasóink írták

 • 4. keletaru 2013. február 20. 18:52
  „A régi rendszerben legalább voltak ETIKA határok és ERKÖLCSI tartások !!!! Üdv Lévai Attila”
 • 3. natessek 2013. február 20. 15:30
  „Nah, sikerült kijavítani a címet. Éljen! Éljen! Éljen! :D”
 • 2. natessek 2013. február 20. 10:06
  „1. berkabela@freemail.hu 2013.02.20. 09:36
  Mert két Lászlót megkülönböztetni manapság nem egyszerű! :D A Vincze és a Tari vezetéknév meg könnyen összetéveszthető, hiszen nagyon hasonlóak! :D”
 • 1. berkabela@freemail.hu 2013. február 20. 09:36
  „Miért éppen Tari Lászlót ihlette volna a nádtetős ház,-mikor Vincze László nem tudott betelni velük ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a kereszteződésben - két sérült

Két személygépkocsi ütközött Csongrádon a Nyíl és a Bethlen Gábor utca kereszteződésében. Ketten megsérültek. Tovább olvasom