Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

A jó szakma most is aranyat ér Csongrádon

Akinek jó szakmája van, és valóban ért is hozzá, azt most is tárt karokkal várják a cégek – derült ki Csongrádon. A Sághy Mihály szakképző iskola szoros kapcsolatban áll azokkal a munkahelyekkel, ahol tanulóként – szerződéssel és fizetéssel – is fogadják a leendő szakmunkásokat.
Az iskola tankonyhájában: Lázár László, Nagy Ferenc igazgatóhelyettes és Szögi Katalin. Fotó: Bálint Gyula György
Szögi Katalin úgy látja, jól választott, amikor vas-műszaki kereskedőnek jelentkezett, mert az iskolapadból kilépve lesz munkája Csongrádon; ráadásul ugyanott, ahol a szakmát tanulta. Az iskola is segített neki abban, hogy a Kereszt utcai üzletben szerezhesse meg a gyakorlati tudást, és már közölték vele, hogy számítanak rá. Katalin – aki az egyik csongrádi tanyáról járt be a szakképző iskolába – optimista, vendéglátásból is szakvizsgázott.

Lázár László egyike azoknak a szentesi fiataloknak, akik a csongrádi iskolát választották. Itt kínálkozott ugyanis lehetőség arra, hogy vendéglátásból szakmunkás-bizonyítványt szerezzen. Úgy gondolta, hogy a falusi vendéglátásban nagy lehetőségek vannak, és nem csak Szentesen vagy Csongrádon. Abban biztos, hogy lesz munkája, de célja az, hogy egy jó helyen fekvő tanyát szerezzen, legyenek a közelben látnivalók és programok. A tervezett tanyán olyan állatokat tartana, amelyek egy városi gyerek számára különlegesek. Ebben számít családja segítségére is. A gyakorlati tudást egyrészt Szentesen szerezte meg – szakácsként és az iskola tankonyháján –, ahol szerinte nagyon jó oktatók vannak.

A rendszerváltást követően alaposan átrendeződött a gazdaság Csongrádon és vonzáskörzetében – emlékeztet Nagy Ferenc igazgatóhelyettes. Szerinte az iskola időben ráeszmélt arra, hogy a megváltozott igényhez kell igazítani a képzést. Új szakmákra toboroztak jelentkezőket, megszervezték a gazdaasszonyképzést, majd a falusi vendéglátást, az érettségizetteknek a kereskedelem–marketing szakot, az informatikát, s eközben megmaradt a faipari képzés is: évente egy osztályt indítanak, átlagosan 30 fővel. Diákjaik főleg a kisebb vállalkozásoknál tudnak elhelyezkedni. Gond csak a gépészképzés terén tapasztalható, nincs elég jelentkező, pedig ez igen keresett szakma lenne. A hagyományos és korszerű ismereteket kombinálva oktatják, remélve, ez növeli majd a jelentkezők számát.

Egyelőre nagyobb a cégek igénye, mint a jelentkezők száma. Csongrádi vállalkozások a fémipari szakmát tanuló diákokkal szívesen kötnének tanulószerződést, ami a minimálbér felének megfelelő „fizetéssel" jár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon nincs nyereség az idegenforgalomban?

Tavaly is veszteséges volt, és várhatóan idén is az lesz a Csongrádi Idegenforgalmi és Szolgáltató… Tovább olvasom