Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

A kamara tárgyalna Csongrádon

A megemelt helyi adók ugyan növelik Csongrád bevételeit, de megnehezítik a cégek dolgát. A háziipar épületében nem folyik termelés, nem hoz hasznot, mégis fizetni kell utána az építményadót. Justin Imre vállalkozó, a kereskedelmi és iparkamara térségi elnöke úgy véli, kedvezményekkel meg lehetett volna akadályozni a könnyűipar pusztulását.
Justin Imre, a háziipar üres üzemépületénél, mely hasznot nem hoz, mégis egyre jobban adóztatják. Fotó: Bálint Gyula György
A '90-es évekig Csongrádon túlsúlyban volt a könnyűipar, mely aztán országosan nehéz helyzetbe került, az élőmunkát az állam drasztikusan megadóztatta. Justin Imrének ez fájó történet mindmáig, mivel a csongrádi háziipar ellehetetlenülését nem tudta megakadályozni, s egy jól összeszokott dolgozói kollektíva került utcára. A megye többi településén is sorra zártak be a háziipari szövetkezetek és kft.-k, varrodák, textilüzemek és cipőkészítő műhelyek. Olyan szakmunkások, betanított munkások vesztették el a munkahelyüket, akik nemigen tudtak máshol elhelyezkedni. A csongrádi bútorgyár egytizedére zsugorodott. Ezt a folyamatot több mint ezer csongrádi ember – főleg nő – a mai napig nem tudta kiheverni. Arra a kérdésre, hogy a helyi adók mérséklésével, kedvezményekkel fékezhető lett volna-e a könnyűipar összeomlása, azt válaszolta Justin Imre, hogy ez lett volna a helyes döntés.

– Lehet, hogy javul a városlakók közérzete, ha díszköveken járkálhat a főtéren, s egy vagy két utcával több új aszfaltszőnyeget kapott, de ez azoknak a családoknak nem sokat jelent, amelyek létbizonytalanságban élnek – mondja a Kereskedelmi és Iparkamara térségi elnöke. – A legutóbbi veszteség a csongrádi divatkötöttáru-gyár, mely tönkrement, és a helyén egy kis varroda van most.

Ha megkérdezték volna Justin Imrét, nem ajánlotta volna az építményadó harmincszázalékos emelését. Azt mondja, elsősorban azért, mert sok olyan üres épület, üzemcsarnok van Csongrádon, mely nem a cég hibájából néptelenedett el. Az önkormányzat – hogy bevételeit növelje – adóval sújtja az épületek gazdáit. Ezzel pedig nem lehet arra ösztönözni egyiket sem, hogy újabb munkahelyeket teremtsen. Az iparűzési adót lehet, hogy egy vagy két cég könnyen kifizeti, de a többség nem.

Mindezt elmondta volna az önkormányzat városgazdasági bizottságában, vagy akár az önkormányzati képviselő-testület ülésén is, ha meghívták volna. A tisztviselő abban, bízik, hogy a helyzet mégis változik, és a vállalkozókat érintő döntések előtt kíváncsi lesz az önkormányzat az érintettek véleményére is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új próbateremre vár az Alföld

Nemzetközi és hazai sikerekkel büszkélkedhet a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes, de a… Tovább olvasom