Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

A Körös-torok és Erdély a szíve csücske

Csongrád - A csongrádi Körös-torok lakója a Happy Day Hotel-, és a Tiszavirág Retro Klub tulajdonosa, Szigeti Szabolcs és családja.
A csongrádi Körös-torok területén ilyen korra már igen-igen lelassult az élet. A turisták már csak elvétve látogatnak ide, és az üdülő tulajdonosok is elvégezték már a feladataikat. A területet lassan átmenetileg újra birtokba veszik a madarak. Azonban - mint már egy korábbi alkalommal írtunk róla-, a hely télen sem teljesen lakatlan.

A Körös-torok és Erdély a szíve csücske - GALÉRIA

Máté Lászlón kívül egész évben a terület lakói még a Happy Day Hotel-, és a Tiszavirág Retro Klub tulajdonosa, Szigeti Szabolcs és családja is. – Két helyi is a szívem csücske: az egyik a Körös-torok, a másik pedig Erdély - ahol 6 évig éltünk. Gyermekkorom óta imádom ezt a helyet. Gyakran volt, hogy egy sátorral felszerelkezve az egész nyarat lenn töltöttük a barátaimmal, és csoda jól éreztük magunkat. Már 22 év vásároltuk meg a Happy Day-t. Azelőtt is, hogy leköltöztünk volna, rengeted időt töltöttem a torokban a DJ-s munka-, és a hotel miatt, de életvitel szerűen a 2000-es nagy árvíz óta lakunk idelenn. Közvetlen utána költöztünk le. Két dolog inspirálta a döntésünket. Az egyik, hogy azelőtt minden évben betörtek ide, vagy csak vandalizmusból betörték az üvegeket. Így legalább mindig szemmel tudjuk tartani a tulajdonunkat. A másik pedig a természet közelsége és szépsége - magyarázta a lemezlovas.

Szabolcs nemrégen múlt 61 éves, így élete harmadát töltötte eddig a Körös-torok vonzásában. Párjával, Zsuzsával – aki világbajnok vízilabdázó -, és Szabolcs nevű fiával élnek hármasban az itt kialakított lakásukban. Mindenük megvan, amire szükségük lehet. – A vezetékes vizet, ami az üdülő területen nemigen volt, ’93-ban, a Kereskedelmi Bank üdülővel együtt hoztuk át a gát túloldaláról. Ez akkoriban nagy beruházásnak számított. Egy ideje már ezt a vezetéket használja a Büfé udvar, és a Kemping is. Az itteni életet egy dolog nehezíti meg igazán, az pedig az áradás. Olyankor a víz az úr, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell, így mi is csónakkal közlekedünk. Árvíz idején, amikor a természet megmutatja az erejét egy teljesen más életformát élünk mi is. Érdekes megfigyelni, hogy a madarak is sokkal közelebb merészkednek az emberhez. Nem ritkán leereszkednek a csónak elejébe és csak nézegetnek bennünket, vagy közvetlen a mellettünk levő ágakon pihennek meg. Nem látnak minket ellenségnek, inkább sorstársnak. Volt olyan eset is, hogy egy ragadozó madár két méterre tőlem csapott le egy énekes madárra – mesélte mosolyogva Szabolcs.

A Körös-torok és Erdély a szíve csücske - GALÉRIA

– Nagyon szeretem a Tiszát, és a Körös-torkot, ezért aggódva figyelem, hogy vészesen fogy a homokpart. Amióta megépítették a folyó szabályozása miatt a sarkantyút a strand felett, közel 2 méterrel kisebb lett a homokföveny szélessége. Sőt, a part csak mínusz 1 méteres vízállásnál bukkan elő, a korábbi nullához képest. Félek, hogy ez a folyamat egyre csak gyorsul, és visszafordíthatatlanná válik, aminek az lehet a következménye, hogy elveszhet Csongrád legnagyobb értéke, és vonzereje, ha sürgősen nem teszünk ellene. Ígéret van a megállítására, de cselekvés ez eddig sajnos nem sok volt – fejezte ki aggodalmát Szigeti Szabolcs.

A kilencvenes évek elején lemezlovasként kezdte csongrádi ténykedését az akkori Flamingó Klubban, és a Körös-torokban. Manapság is gyakran hívják bulikat tartani sokfelé. Ráérő idejében pedig a Hotel, és a Klub környékét szépítgeti, virágokkal ülteti be a nyárfasor fáinak tövét. – Igaz a szép környezet csak szezonon kívül csendes, és nyugodt, de minden reggel, amikor felkelek, és kinézek az ablakon, a Tiszát, és a páratlan homokfövenyt látom, és még szeretnék ebben a szívet melengető látványban gyönyörködni nagyon sokáig.

Olvasóink írták

 • 19. Hidegen 2012. december 07. 21:23
  „Erröl van szó pisztolyos.:)”
 • 18. pisztolyos 2012. december 07. 16:03
  „Szabolcsot lehet szeretni, és lehet nem egy biztos érdekes személyiség.Próbál meg élni úgy mint mindenki,és aki tisztában van az éjszakai élettel az tudja hogy az nem olyan HEPPY.Egy biztos a régi csukai diszkói megye szerte híresek voltak!Aki akarja csinálja utána. Ennek ellenére tiszteletben tartom mindenki véleményét.”
 • 17. Hidegen 2012. december 07. 14:55
  „Hát ne kövesd Öszintenő. Énnekem viszont az "égegyadta világon" semmi bajom vele, a személyével, a múltjával, a jövöjével... Egyszerüen nem vagyok írígy, és nem vagyok álszent sem. Ennyi. Nem kell ezt feltétlenül túlragozni...”
 • 16. Öszintenő 2012. december 07. 07:42
  „Én nem tekinteném követendő példának szigeti személyét.”
 • 15. Hidegen 2012. december 05. 23:54
  „Ugyan Péter! Ha nem Pán akkor R mint Ravasz? Esetleg Róka?:) Ha már humorérzéked nincs, én is adok egy nevet, G.Sándor. Ha komolyabb lenne a "vitám" Veled, esetleg a címemet is megadnám.;):D”
 • 14. keletaru 2012. december 05. 16:58
  „hank:-( Vedd észre ez a hajó tatig elvan süllyedve , és még mindég csak egy ember meri vödörrel a vizet kifelé, s a rajta lévők közt még így is van aki vissza felé meri . A többi meg totyorog várja csodát . Félig süllyedt elv alapján mindegyik kapitányt játszik , matróz egyik sem akar lenni . Még hogy vizet merni csak úgy ingyen .....úgy hogy nem én vagyok a kapitány ! Ezek azt sem veszik észre csak azért nem süllyednek tovább mert zátonyon vannak ! Üdv Kuci”
 • 13. R.Péter 2012. december 04. 22:27
  „Javasold ! De névvel, ne csak Hidegen és had röhögjön rajtatok a város, meg a testületen is ha megszavazza!”
 • 12. Hidegen 2012. december 04. 21:38
  „Nem is rossz az ötlet R.Péter.”
 • 11. R.Péter 2012. december 04. 17:10
  „Pro Urbe díjat neki ! (Tegyél javaslatot, Hidegen)”
 • 10. Hidegen 2012. december 04. 14:36
  „Robinho, meg hlajos58, mi a baj, rátok fajadt az epe??? Gondoltam mikor olvastam a cikket, hogy lesz egy-két írigy aki felhozza ezt is. Magukat minösítik ezzel természetesen, szót se többet róluk... A másik észrevétel Csabának (cikk író) szól.
  Szabolcs nem a 90-es, hanem a 80-as évek elején kezdte a discizást a Csuka Csárda alagsorában. :) Tehát jó tíz évvel korábban. :) Ettöl függetlenül, örülök hogy megírtad a cikket.”
 • 9. hank 2012. december 03. 20:29
  „Pár elírás:
  "Két helyi is a szívem csücske" -> Két hely is a....
  "Már 22 év vásároltuk meg a Happy Day-t" -> Már 22 éve... (ez olyan google magyarosan hangzik az eredeti szövegben...)

  A Körös-torokkal kapcsolatosan még nem tudta megmondani senki sem, hogy a képviselő testületnek miért volt olyan sürgős hoznia egy rendeletet és kihirdetni szeptember 1-jével, amikor már a buli meg volt hirdetve.

  Bizonyára a képviselők tudják, hogy miről szavaztak, mert szerintem rajtuk kívül senki sem érti ezt a kapkodást, hogy mire is volt jó, miért nem várhatott volna 3 napot az egész és főleg: HOL VAN ITT A VÁLLALKOZÓ BARÁTSÁG?”
 • 8. natessek 2012. december 03. 17:49
  „Szerintem Erdély mindig szép. A Körös-torok is csodálatos és az is marad, főleg, ha az egymásba kapaszkodó csongrádi "fideszes-szoci" politikusok jövőre nem nyúlják le az egészet. Az előkészületekről az öreg dj. sokat tudhat, mint talán arról a vállalkozói udvarban pusztított tűzről is, amire nem ébredt fel hajnalban :D / A fideszes bérkommentelőnek egy megjegyzés: az "itthon" mifelénk két t-vel írandó ;) /”
 • 7. hlajos58 2012. december 03. 16:04
  „Erdély föleg akkor szép, ha ithon körözik az embert :-)”
 • 6. Nadim 2012. december 03. 15:06
  „Mert nem érdekel senkit hogy miért élt Erdélyben ha valakit igen kérdezze meg maga!!!”
 • 5. R.Péter 2012. december 03. 14:40
  „Az egész egy zsibvásár....”
 • 4. Robinho 2012. december 03. 14:25
  „Azt miért nem kérdezték meg tőle, hogy miért élt 6 évet Erdélyben...?”
 • 3. macilacika17 2012. december 03. 13:50
  „Életünk boldogsága parányi töredékekbôl áll össze - az apró, elfeledett csókokból és mosolyokból, egy kedves pillantásból, avagy egy szívbôl jövő jókívánságból. Éltessen sokáig az isten! Öreg rocker.....”
 • 2. keletaru 2012. december 03. 13:22
  „Isten éltesse sokáig ........Üdv Kuci”
 • 1. Margit6 2012. december 03. 10:50
  „Gratulálok!! A természetben is van vonzó élet ,is meg nehézség is !!! Biztos nyugalmas családi élet , télen tavasszal áradáskor nehéz lehet !!! Az év többi szakában gyönyörű , csak egészség legyen, ami a fő!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád városa is a karácsonyra készül

Az elmúlt 3 évhez hasonló módon öltözött ünnepi díszbe a csongrádi Kossuth tér az elmúlt napokban. A több méter magas fenyőfát a szokott helyén állították fel. Tovább olvasom