Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

A Kung-fu nemcsak erőfitogtatás

Csongrád - Mozduljunk ki Csongrádon! sorozatunkban sportolási lehetőségeket, klubokat ajánlunk és mutatunk be olvasóinknak. Elsőként egy harcművészetet, a Wing Tsun Kung-Fut mutatjuk be.
Baktai Sándor, a csongrádi BS Wing Tsun Kung-Fu Klub alapítója és vezetőinstruktora a Leung Ting féle kung-fut kezdte el tanulni 1994-ben, először csak hobbi szinten. 1996-ban beiratkozott sifu Máday Norbert iskolájába, ahol 10 évig tökéletesítette tudását, eközben megszerezte 2. mesterfokozatát is. 2002-ben sportoktatói bizonyítványt is szerzett. 2009 őszén indította el első önálló csoportját Csongrádon, ahol már saját elképzelései és tapasztalatai alkalmazásával oktatja a harcművészetet diákjainak.

Csongrádi BS Wing Tsun Kung-Fu Klub - GALÉRIA

- Az edzések nem csak arról szólnak, hogy erősebbek, magabiztosabbak legyünk és megtanuljuk megvédeni magunkat, hanem arról is, hogy a harcművészetet, és annak szellemiségét jó társaságban, otthont adó légkörben, barátokkal körülvéve sajátítsuk el - magyarázta Baktai Sándor.

A kung-fu tanulása hozzásegít mindenkit ahhoz, hogy jobb emberré váljon, hiszen segít megismerni önmagunkat, lelki egyensúlyt teremt, megtanít a tiszteletre, embertársaink megbecsülésére, és az önfegyelemre minden körülmények között.

Csongrádi BS Wing Tsun Kung-Fu Klub - GALÉRIA

A Wing Tsun története

Körülbelül 300 éve a kínai Shaolin templom falain belül Ng Mui apácanő egy sajátságos kung-fu stílust hozott létre, amit később tanítványáról elneveztek Wing Tsun-nak. Ez a stílus évszázadokon át mesterről-tanítványra szállt és változott. Minden mester valami újat tanított növendékének, akik később a saját tudásukat adták tovább az ő tanítványaiknak. Európába az 1980-as években jutott el a Yip Man Nagymester által továbbfejlesztett Wing Tsun kung-fu, ami hazánkban jelent meg először sifu Máday Norbert által alapított iskolában. Yip Man Nagymester halála után, legtehetségesebb tanítványa sijo Leung Ting vette át a Wing Tsun kung-fu oktatás irányítását.

 
A csoportban tizenöt, 5 és 54 éves kor közötti ember vesz részt aktívan a foglalkozásokon. Az utcán használatos önvédelmet, a technikák dinamikus alkalmazását tanulhatják meg a tanítványok a saját erejük és a megszerzett tudás segítségével. Edzések hetente háromszor 2 órában vannak a Kozmutza Flóra Általános Iskolában, ahol időközönként a tanítványok vizsgát is tehetnek és fokozatokat szerezhetnek, amik a tudásukat jelzik. 2010-ben és 2011-ben a Kozmutza Flóra Általánis Iskola és az önkormányzat támogatta a klub létezését.

Az edzéseket bárki bátran meglátogathatja akkor is, ha csupán kíváncsi, vagy éppen komolyan szeretne a kung-fu-val foglalkozni.

„Én egy olyan mester vagyok, aki szereti azt, amit tanít és szeretettel tanítja azt "- nyilatkozta Baktai Sándor BSWT harci kung-fu mester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

70 évesen is maratont akar futni a csongrádi Kis Ferenc

Nyugdíjasként lett élsportoló a csongrádi Kis Ferenc. Több téren is kipróbálta magát. Tovább olvasom