Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

A legkisebb homokbánya a legrosszabb helyen

Csongrád - A kormány dönthet a csongrádi szőlőhegyen nyílt homokbánya ügyében, de hogy mikor, és miként foglal állást, egyelőre nem tudni. Ha nem változnak a jogszabályok, 2011-ig folytatódhat a kitermelés az ország egyik legkisebb bányájában.
A szőlőtermelők azért tiltakoznak a bánya működése ellen, mert felborította a szőlőhegy vízháztartását, elszívta a tőkék alól a nedvességet.

A bányakapitányság adatai szerint az ország egyik legkihasználatlanabb bányája a csongrádi. Fotó: Bíró Dániel

A csongrádi homokbánya törvényesen nyílt, és a jogszabályoknak megfelelően működik – állítja az érintett hatóság. Ahhoz, hogy a szőlőtermelők elérjék céljukat, el kell érniük, hogy megváltozzon a jogszabály. Megérkeztek a címzettekhez azok a kormányrendelet-módosítási javaslatok, amelyek megoldást jelenthetnének. Mint arról legutóbb beszámoltunk, a Magyar Agrárkamara olyan jogszabálytervezeteket dolgozott ki, amelyek garantálnák, hogy a hegyközségeknek beleszólásuk legyen a művelésből kivont szőlőterületek hasznosításába. Emellett az érdekképviselet azt szeretné, hogy a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak hozzájárulása is feltétele legyen a bányanyitás engedélyezésének.

Kártalanítás itt és ott

A GKM válasza arra is kitért, hogy „a körülmények lényeges megváltozása miatt, vagy erre vonatkozó társadalmi igény esetén a bányatelek utólagosan is ún. kivett hellyé nyilvánítható, ekkor a jóhiszeműen jogot gyakorló bányavállalkozót kártalanítás illeti meg. A bányatörvény egyébként rendelkezik a bányakár intézményéről, benne a vízelvonással okozott kárról, és annak rendezéséről is. Bármilyen felmerülő bányakár esetén e jogszabály alapján kell eljárni."

Megkérdeztük a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, mennyi időt vesz igénybe a döntéshozatal, és visszamenőleges hatálya lehet-e a módosításnak. A tárca sajtóosztályától azt a választ kaptuk, hogy nem lehet megjósolni sem, mikor kerül a kormány elé a javaslat, a módosított jogszabály hatályáról is dönteni kell.

Felvettük a kapcsolatot a bányászati tevékenységet felügyelő Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal (GKM) is. Azt írták vissza az üggyel kapcsolatban, hogy „a bányafelügyeletnek szubjektív mérlegelési lehetősége nincs, köteles az engedélyt megadni, ha a kérelmező az előírt feltételeknek megfelel. Természetesen minden esetben jogszabály alapján ki kell kérnie az illetékes szakhatóságok hozzájárulását. A bányafelügyelet a konkrét esetben is ezek birtokában adta ki az engedélyt. A jelenlegi jogszabályok alapján bányatelek megállapításnál a szomszédot csak értesíteni kell, a termelés megkezdéséhez azonban már a hozzájárulása is szükséges."

Az ország egyik legkisebb bányája a csongrádi gödör, ahonnan idén mindössze 4-500 köbméter homokot termeltek ki. Fotó: Bíró Dániel

Mivel a homokbánya szomszédai többször is jelezték, hogy nem járultak hozzá a kitermeléshez, a szolnoki bányakapitányság vezetőjéhez fordultunk: hogyan működhet így a bánya? Molnár József érdeklődésünkre elmondta, a csongrádi bányanyitás után került be a jogszabályba a hatásterület fogalma, amely hozzájárulási jogkörrel ruházza fel a szomszédokat. A szigorítás pedig csak az új eljárásokra érvényes. A szőlőhegyen 2011-ig kapott kitermelési engedélyt a bányavállalkozó, addig tehát a szőlőtermelőknek nincs beleszólásuk az ügybe. A bányakapitányság adatai szerint az ország egyik legkihasználatlanabb, mondhatni legkisebb bányája a vitatott csongrádi gödör, ahonnan idén mindössze 4-500 köbméter homokot termeltek ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búfelejtő aranykapu Csongrádon

Csongrád - Igényes karácsonyi vásárral feledtetnék Csongrádon a tavalyi advent sok vitát kavart… Tovább olvasom