Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

A második otthon Csanyteleken

A csanyteleki községháza melletti üres épületben egy második otthont szeretne berendezni az önkormányzat. Az első bentlakásos intézményben 23-an élnek, de még 13-an várnak arra, hogy bekerülhessenek. Csanytelek – bár forráshiányos – anyagi erejéhez mérten mindent megtesz a magányosan élő idősekért.
A nemrégiben megtartott közmeghallgatáson a község polgármestere, Forgó Henrik arról számolt be, hogy egyelőre 23 idős személyről tudnak gondoskodni a bentlakásos otthonban, de remélik, hogy a fóti Károlyi Gyermekközpont által fenntartott otthont – mely a múlt év végére megürült – a község az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumtól megkapja, és bentlakásos szociális otthonná alakíthatja át.

A község betegszállító autót kapott ajándékba humanitárius segítségként az Esseni Püspökség Caritas-szövetségétől Hans Rosenkranz, a St. Clemes Kórház igazgatójának közreműködésével. A járművet egyelőre anyagiak hiányában nem tudják használni, noha a nappali, jelzőrendszeres ellátásban máris örömmel vennék a rászorultak. A község polgármestere szerint az ellátási központ tervezett bővítésével egy időben, leghamarabb szeptemberben vagy októberben kerülhet sor a jármű használatára.

A Remény Szociális Alapszolgáltató Központ vezetője, dr. Forgóné Magyar Marianna és Bucsiné Mészáros Tímea főnővér adatokkal és tényekkel erősítette meg, szükség van az otthon bővítésére, mert a 13 várakozó a jelenlegi körülmények között csak évek múlva költözhet be, ha más településen nem fogadják be őket.

A jelzőrendszeres szolgálatot ketten szeretnék igénybe venni. Az idősek klubjába 40-en járnak, szociális étkeztetésben 35-en részesülnek – két kivétellel házhoz viszik az ebédet – 27 személynek otthoni teendőikben segítenek. A felsorolt szolgáltatások arányban vannak az igényekkel.
A csanyteleki idősek otthona eredetileg darálónak épült. Ebből téesz-központ lett, majd annak megszűnése után szociális intézmény. A fő és a melléképület közti hely beépítésével kilenccel több idős ember kapna helyet. A bentlakók – két tömörkényi kivételével – helybeliek, akik jól érzik magukat itt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internetfieszta lesz Csongrádon

Internetfiesztát rendez március 20-ától 31-éig a Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ: a… Tovább olvasom