Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

A milliomos csongrádi lövészedző, Sutús úr

Harminc év alatt ezerötszáz érmet gyűjtöttek a csongrádi sportlövők, vezetőjük most átvehette az Év Edzője kitüntetést a Magyar Királyban. Sutús József a családjával is megszerettette a lövészetet, s büszke arra, hogy versenyzőiből kiváló szakemberek lettek, mérnökök, orvosok, jogászok, pedagógusok.
Háttérben a serlegek. Sutús József a katonaságnál szerette meg a lövészetet Fotó: Bálint Gyula György
Sutús József 1952-ben érettségizett a Batsányi János Gimnáziumban. Osztálytársa volt a rádióriporter Eke Károlynak, s a családtól is jó útravalót kapott az élethez.

– Amikor lehetőséget kaptam arra, hogy egy lövészklubot irányítsak, a gyerekeket versenyre fölkészítsem, mindig az a cél lebegett előttem, hogy Csongrád város nevét megismerjék az országban – mondta szenvedélyéről. – Amit ebbe a munkába befektettem, az eredményekben vált sokak számára láthatóvá. Legalább 30 városban és községben versenyeztünk harminc év alatt, s ezerötszáz érmet gyűjtöttünk.

Sutús Józsefet támogatta a családja, felesége és fiai is megszerették a lövészetet. A csongrádi ÁFÉSZ-nek, egykori munkahelyének ugyancsak sokat köszönhet.

– A szülők az eredmények láttán szintén a támogatóink lettek, nem egyszer ők fuvaroztak bennünket a versenyekre. Biztos háttér alakult ki, hét-nyolc felnőttre mindig számíthattam, mert éltek-haltak ezért a sportért. A legjobb dopping az volt, hogy általában dobogós helyezéssel tértünk haza mindenhonnan. Egyszer az történt Kiskőrösön, hogy tizenketten vettünk részt a versenyen, s 25 érmet nyertünk, meg hat serleget. Gratuláltak az ottaniak, de megjegyezték „nem a csongrádiaknak rendeztük ezt a versenyt"! Igazat adtam nekik, de hát azé a díj, aki egy-két körrel többet lő.

Beletalálni a kör közepébe, nem szerencse dolga. A kérdés helyénvaló: mit ad ez a sport a versenyzőknek? Mire vitték az életben a tanítványok?

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy a legjobb versenyzőim kiváló szakemberek, jó mérnökök, orvosok, jogászok vagy pedagógusok lettek, vagyis az a plusz, amit a fegyelmezett koncentrálást és sok gyakorlást kívánó lövészet adhat, életük részévé vált. Például Berta Andrea Bács-Kiskun megyében osztályvezető egy rendőrkapitányságon, Bogyó Mártiból – ő néhány éve végzett – ügyvéd lett. Ők tizenkettő-tizennégy éves korukban már kiváló eredményeket értel el. Népszerű volt ez a sport, fölszínre kerültek a tehetségek, akik a kispuskával, légpuskával és légpisztollyal megtanultak jól célozni.

Az egyesület létszáma változó, jelenleg 25-en járnak edzésre. Sutúson kívül Nagy László és a nyugdíjas Berényi Béla foglalkozik az ifjú lövészekkel. A gimnázium egykori igazgatói – Havas Gyula és Vallyon Aladár – pártolták ezt a sportot. Sutús 1982-től tizenöt éven át egykori alma materében oktatta a lövészetet.

Elégedett-e, ha visszagondol edzői sikereire, gazdagabb lett-e? A kérdésre a mosoly az első válasz. A második: – Bevallom, élményekben milliomosnak érzem magam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagymihály 16 év után vonul vissza

Az új csongrádi képviselő-testület ülésein már nem ül ott az első sorban, középen az SZDSZ-es… Tovább olvasom