Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

A nincsből senki sem adhat többet Felgyőn

Az ezerötszáz lelkes Felgyőn öt jelölt verseng a polgármesteri címért. Hárman közülük négy éve is megmérették magukat a választáson, a megkérdezett falubeliek mégsem ismernek minden aspiránst közelről. A felgyőiek nem tudják mire vélni a nagy választékot, de abban egyetértenek, hogy nem változhat sok minden a falu életében. Szerintük ugyanis „a nincsből senki sem adhat többet".
Kovács István: Senki sem hisz senkinek. Fotó: Bíró Dániel
– Azt hiszem, hat, de öt biztos – feleli Máté József, mikor a felgyői polgármesterjelöltek számáról faggatjuk. A 67 éves nyugdíjas az aspiránsok nevét illetően is bizonytalan marad, és még abban sem igazán biztos, hogy Ábel István, aki közel húsz éve megszakítás nélkül vezeti a falut, indul-e újra a választáson. Az idős férfi vagánykodásnak tartja, hogy szűk pátriájából ennyi ember alkalmasnak találja magát a polgármesterségre. – Nevetségesek mindannyian. Semmi elhivatottság nincs bennük, és végül arra a megállapításra jut, hogy valójában édes mindegy, ki nyer Felgyőn, úgyis az Országházban meghozott döntésekhez kell alkalmazkodnia, falun ugyanis nemigen lesz nagyobb a mozgástér.

Egy nő, négy férfi

Ábel István, Ádori Attila, Holló Lászlóné, Horváth Lajos és Szemerédi Lajos indul polgármesterjelöltként Felgyőn. A jelenlegi vezető, Ábel István 1987 óta irányítja a falut, akkor még tanácselnökként került a közösség élére. A rendszerváltozás óta lezajlott négy helyhatósági választás közül kettőn egyedül indult a tisztségért. Négy éve négyen indultak a posztért, ketten közülük – Holló Lászlóné és Szemerédi Lajos – most is megmérettetik magukat. Horváth Lajos 2002 és 2006 között képviselőként, az oktatási bizottság elnökeként dolgozott az önkormányzatban. Ádori Attilát sikeres vállalkozóként ismerik a faluban.

– A nincsből senki sem adhat többet – bölcselkedik portékája mögött Kovács István, aki viszont név szerint sorolja a polgármesterjelölteket. A piacon paprikát áruló idős ember nem tudja, mit látnak az aspiránsok a polgármesterségben, de ő maga üzletet sejt. – Az a baj, hogy érdektelen az egész, senki sem hisz senkinek – teszi hozzá. Azt, hogy öt helybeli mégis élvez valamiféle támogatottságot – hiszen összeszedték a szükséges ajánló szelvényt –, nem tartja egyértelműnek. Szerinte az még nem sokat mond, hogy valaki jelöltté vált, az igazi döntés a szavazás napján születik.

– Öten vannak, de többet nem tudok, mert csak a boltba járok, ott meg nem mondanak semmit – mondja a polgármesterjelöltekről Justin Katalin. Az asszony hét éve él Felgyőn, biztonságosnak és rendezettnek ismerte meg lakhelyét, ezért számára teljesen lényegtelen, ki vezeti a települést.

– Nem megyek szavazni, úgy sem rajtam múlik, mi lesz ezután a községben – szögezi le. László Rókusnéban is csak a jelöltek száma maradt meg, az aspiránsok nevét nem tudja felidézni. Két dologban biztos csupán: ő személy szerint nem szerepel a névsorban. Illetve abban, hogy aki eddig mindig tarolt Felgyőn, az október elsején is tarolni fog.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állattartók a csatornahálózatba ürítik a disznótrágyát

A szennyvíztisztító fejlesztését tervezi a csongrádi önkormányzat. A beruházásra az egyre növekvő… Tovább olvasom