Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A pápa egyetlen magyar diplomatája

Csongrád - Csongrádra nyúlnak vissza a gyökerei a Vatikán egyetlen magyar diplomatájának. Pintér Gábor 44 éves, pap, három diplomája, két doktorátusa van, 7 nyelven beszél. Haiti, Bolívia és Stockholm után jelenleg Párizsban szolgál. A hazai ízek, így a levesek és a főzelékek hiányoznak neki leginkább.
Pintér Gábor Csongrád megye északi határához közeli Csépáról származik. Apai ágon gyökerei Csongrád városához fűzik, ahol sok-sok gyerekkori vakációját töltötte. A szentesi Horváth Mihály gimnáziumban tanult, a kollégiumban önállósodott, ám két év után elkanyarodott a pályája a kecskeméti piarista gimnáziumba. Érettségi előtt döntötte el, hogy pap lesz. Elvégezte a szemináriumot, Bécsbe és Bajorországba került. Tanított, intézményeket vezetett, és mindvégig tanult. Valláspedagógiából és pszichológiából diplomázott, teológiából doktorált. Tizenöt éve hívta meg a Vatikán a világ legrégebbi diplomáciai akadémiájára, Rómába. Jogi doktorátust szerzett, majd szakmai gyakorlatra küldték Libanonba.

Első kinevezését 1996-ban kapta a pápától Haitibe, ahonnan 2000-ben továbbvezényelték Bolíviába, később pedig vissza Európába, Stockholmba. Jelenleg Párizsban állomásozik. Noha Pintér Gábor angolul, németül, oroszul, spanyolul, kreolul és franciául is beszél, mégis legtöbbet az olaszt használja, az a munkanyelve. Telefonon elmesélte, munkahelye és szállása a Párizs belvárosában található vatikáni nagykövetségen – apostoli nunciatúrán – található. A Szajna-parti diplomáciai negyedben kell elképzelni, a palotát eredetileg a monacói herceg építtette, és 1922-ben ajánlotta fel megvételre a Szentszéknek. Szűk a hivatali stáb. Hárman diplomaták az élén: ketten tanácsosai a nagykövetnek. Mellettük három francia pap, négy francia apáca és a személyzet dolgozik főállásban.

XVI. Benedek pápa áldást oszt az éjféli mise végén a római Szent Péter bazilikában. Archív fotó: DM/DV
XVI. Benedek pápa áldást oszt az éjféli mise végén a római Szent Péter bazilikában.
Archív fotó: DM/DV

A 44 éves Pintér Gábor megszólítása olaszul Monsignore, magyarul az egyházi rangja szerint prelátus, a diplomáciában pedig követségi tanácsos. – Nem specializálódunk, a vatikáni diplomatáknak mindenhez érteniük kell. Fontos a globális látásmód, hiszen az egyház univerzális – avat be a prelátus mindennapjaiba. – Hogy bármelyikünk helyettesíthető legyen, a napi teendőinkről tájékoztatjuk a társainkat, és időről időre feladatot is cserélünk. Két sínen fut a munkánk: a helyi egyház munkáját és működésének szabadságát segítjük. Párhuzamosan tartjuk a kapcsolatot a helyi kormánnyal és a hatóságokkal. Tárgyalunk állam- és kormányfőkkel, miniszterekkel és hivatalokkal, de diplomataként természetesen elsődleges csatornánk a külügyminisztérium.

A Szentszék diplomáciai testülete, így Pintér Gábor is szorosan kötődik Rómához. Tanulmányai során alaposan megismerte az intézményi szerkezetét, ügymenetét, és kiépítette személyes kapcsolatait. Külügyéri kötelezettsége, hogy évente egy hetet Rómában töltsön. Ilyenkor feltöltődik, beszámol, felkeresi a minisztériumokat. Rendszeresen találkozik XVI. Benedek pápával, hiszen őt képviseli. A Szentatyával mint gondos főnökkel értékelik az évet, beszélgetnek. Amúgy egy hónap szabadságot kap a magyar diplomata is, emellett egyhetes kötelező lelkigyakorlatot tart. Zenével, irodalommal és úszással kapcsolódik ki. A nemzeti konyhák közül az olaszt kedveli, ám hiányoznak neki a hazai ízek. A leveseket és főzelékeket évente Csépán élő édesanyjánál és bátyjáéknál pótolja.

Pintér Gábor papi civilben a nagykövetség egyik szalonjában. Fotó: DM/DV
Pintér Gábor papi civilben a nagykövetség egyik szalonjában.
Fotó: DM/DV

Vatikániak

Különleges állam a pápai, ott senki nem születik, oda mindenki kerül valahonnan. 120 nagykövetsége van világszerte a Vatikánnak, és több mint 180 országgal ápol diplomáciai kapcsolatot. A Szentatya diplomatáinak több mint fele olasz, és nagyon sok közöttük a francia, spanyol és amerikai. Ezért kuriózum Pintér Gábor, mert jelenleg ő az egyedüli magyar. Ugyanakkor nem ő az első; Kada Lajos érsek nyomdokain jár, aki costa ricai, berlini és madridi nunciusként dolgozott. A missziós állás is életfogytig tart, akár a papi hivatás, de ők korábban, már 70 évesen visszavonulhatnak.

Karácsony Bolíviától Stockholmig

– Karácsonyoztam már Haitiben, az Egyesült Államokban, Rómában, Stockholmban és Párizsban, vagyis plusz 30 fokos kánikulában és mínusz 30 fokos fagyban is – elevenítette fel élményeit a Monsignore. – Dél-Amerikában a műanyag fenyőfa a divat vagy fehérre meszelt száraz ágakat kötnek össze, de így is érződik a belső béke és az ünnep keresztény üzenete. Svédországban éreztem a legmeghittebbnek, ahol hidegben, napsütés híján rengeteg fénydekorációba öltöztetik a várost.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskolafelújítások éve 2009

Csongrád - A Széchenyi úti mellett a piroskavárosi iskola felújítása is megkezdődhet jövőre… Tovább olvasom