Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

A polgárőrök is nehezen jutnak be a csongrádi tanyára

Csongrád - Elutasították a budapesti állatvédők segítségét tegnap azok a csongrádi tanyatulajdonosok, akiknél 47 lesoványodott szarvasmarhát találtak a hatóságok.
Állatvédők utaztak tegnap Budapestről arra a csongrádi tanyára, ahol 47 csontsoványra fogyott szarvasmarhát találtak a napokban a polgárőrök és a rendőrök. Az állatvédők nem csupán azt szerették volna felmérni, milyen körülmények között élnek a jószágok, de elszármazott csongrádiak anyagi támogatását is felajánlották a marhák gazdáinak, akik ezt elutasították.

Kálmán József, a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület ügyvezető elnöke elmondta: nekik sem egyszerű az önkormányzat felkérésének eleget tenni, azaz naponta megetetni és megitatni az állatokat. A tanyán élő testvérpár tegnap ahhoz sem járult hozzá, hogy a tűzoltók vizet vegyenek az autó tartályából. Az állatok ellátásában segíteni próbáló polgárőrök nagy nehézségek árán juttattak be valamennyi takarmányt a 47 marhának. A polgárőrök egyébként december 24-e óta naponta háromszor látogatnak el a tanyára ellátni az állatokat. Ezt szilveszterkor és újévkor is megteszik.

Olvasóink írták

 • 15. Szabó Péter 2008. január 03. 19:32
  „Kedves István!

  A hatóságoknál hosszú ideje tudnak arról, hogy nagy létszámban vannak papírok nélküli haszonállatok a tanyán, sőt a menet közbeni elhullásokról is tudtak.
  Az állatokat egyébként holnap áthajtják egy közeli üres istállóba, ahol elkezdik az állategészségügyi vizsgálatukat.
  Sokaknak nem tetszik ez a felhajtás, ami az ügy körül folyik.
  De..., az illetékesek miért csak akkor kezdenek érdemben foglalkozni jelen állapot felszámolásával, amikor a nagyvilág elé tárul a történet, és egy-két túlbuzgó ember minden nap cseszegeti Őket?
  Tisztában vagyok vele, hogy jelen esetben ezeknek az állatoknak a vágó megváltást jelentene, mi addig is próbálunk nekik szénát, alomként pedig trágyalé helyett szalmát biztosítani.

  Általánosságban pedig az állatok minimális igényeit sem kielégítő állattartás helyett sokkal inkább vágóhídpárti vagyok.
  Gondolatmenetére reagálva, úgy vélem, hogy egy állatvédőnek, állatbarátnak nem feltétlenül kell meggyőződéses vegetariánusnak lennie, mint ahogy ezt megfordítva az sem helyénvaló, hogy aki húst eszik, hogy gondolhatná magát állatbarátnak.”
 • 14. Szebeni István 2008. január 03. 10:06
  „Kedves Péter!

  Megnéztem az önök oldalát. Szép és jó, amit a barátnőjével véghezvittek, de sajnos kiviláglik, hogy fogalmuk sincs az állategészségügyi következményekről ebben az esetben.
  Ha az állatoknak nincsenek rendben a papírjaik, akkor természetesen állategészségügyi szempontból sem lehetnek rendben, így nem fogadhatja őket egy állattartó telep sem.
  Esetleg egy magángazdálkodó aki rendelkezik ekkora kapacitással és karanténba tudja helyezni őket.
  Bármelyik telep, ami a megfelelő származási háttér nélkül befogadná ezeket az állatokat, jelentős büntetést kockáztatna, és veszélyeztetné a meglévő állományt állategészségügyi, járványügyi szempontból.
  A jelenlegi elhanyagolt tartási körülmények miatt legyengültek ezek az állatok, az oltások elmaradása miatt pedig fennáll a veszélye a legyengült állományban lappangó betegségeknek.
  Az önök felelőssége abban áll, hogy a buzgó, de meggondolatlan segítő szándék jegyében, a szélrózsa minden irányából összetrombitált lelkes felmentő sereggel esetleg egy lappangó járványt terítenek szét, nem bízva a helyi hatóságok hozzáértésében és az elrendelt hatósági zárban.
  Jóllehet teljesen feleslegesen is, mert itt egyedül az állatvédelmi törvény rendelkezései sérülnek, amit megfelelő hatósági eljárás keretében orvosolnak az illetékesek. Ugyanakkor ennyiben meg is áll az eljárás, mert haszonállatokról van szó, ami az állatok vágóhídra kerülését jelenti végső soron. Megfelelő papírok hiányában pedig az illetékesek is elrendelhetik a megsemmisítésüket járványveszély esetén.
  Véleményem szerint önök csak siettetik ezeknek az állatoknak a vágóhídra kerülését az akcióikkal, és ez kicsit fonák oldalát mutatja az állatvédelmi törekvéseiknek.
  Mentális értelemben viszont hasznos lehet az önök számára, hogy miután jól bereggeliztek szarvasmarhából készült felvágottakból, elmennek szarvasmarhákat menteni.
  De legalább utána a ruhájukat és az eszközöket fertőtlenítsék le mielőtt saját állataikhoz nyúlnak.”
 • 13. Szabó Péter 2008. január 02. 19:13
  „Az állatok jelentős részének hiányoznak a hatósági állatorvos által kiállított származási és egészségügyi papírjai, így nincs füljelzésük sem. Lenne magánember, aki megvásárolná az egész állományt, ám ezen papírok hiányában eladni, megvenni, szállítani nem lehet. Az állatvédelmi törvény értelmében a jegyző elszállíttathatná, de erre az önkormányzatnak nincs kapacitása(és a ünnepek közti időszak nem is szerencsés az efféle szervezkedésre), ezért az állatok etetését preferálták, ám ez a készlet is kimerülőben van.”
 • 12. Lutetia 2008. január 02. 17:14
  „Kedves Szabó Péter,
  Elmagyaráznád, mit jelent az, hogy "papírformai akadálya annak, hogy elszállítsák az állatokat"? Ki dönt ebben?”
 • 11. Szabó Péter 2008. január 02. 15:10
  „Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy a média mit mutatott az egészből, nem nagyon vagyok TV közelben, de talán jobb is így. Mi (egyelőre hivatalos forma híján) elsősorban állatbarát magánemberként mentünk oda. Tegnapelőtt össz-vissz négyen voltunk (ebből ketten Csongrád megyeiek), szombaton remélhetőleg többen leszünk, kivéve, ha addig vesz egy szerencsés fordulatot a dolog, és elhárul a papírformai akadálya annak, hogy elszállítsák az állatokat.
  Az állatokon kívül a két nő is komoly segítségre szorul, ám ezt mereven elutasítják. Úgy gondolják, milyen alapon szólunk bele az életükbe, amit el is kell fogadjak, csakhogy az állatok közben hullanak. Természetesen nincs jogunk ítélkezni az életvitelük/életminőségük felett de a fenenagy makacsságukba szó szerint beledöglenek.

  Hogy hogy alakulhatott ki ez a helyzet, arról inkább a főállatorvost kéne kérdezni.

  Azoknak, akik segíteni szeretnének, ajánlom figyelmébe az alábbi oldalt:
  http://www.zakuszkatanya.hu/?l=hu&cikk=262

  Sz.P.”
 • 10. skorpio21 2008. január 02. 12:03
  „Kedves Szabó Péter!
  Nem vitatom,hogy szörnyű körülmények uralkodnak azon a tanyán!
  Csak azt nem értem,hogy miért kell Bp.-ről állatvédőknek oda utazni?
  (költséget nem kímélve)A helyi állatvédők nem képesek meg szervezni a segítséget?
  Ha két éve zárlat alatt van a tanya,miért csak most kezdtek el intézkedni?(már két állat elpusztult,és kis híján ember életbe is került?)
  Nem a dolgos segítő szándékú állat védőket kritizálom,hanem azokat akik csak azért utaznak oda,hogy többen legyenek!
  Arról nem is beszélve(igaz nem is az állat védőkre tartozik)az ott élő embereknek is vannak érzéseik,nem jószántukból élnek úgy,ahogy.Napok óta az összes média róluk szól, hogy élnek mérhetetlen nyomorukba,koszba elvadultan.Lehet,hogy sokkal hamarabb és értük kellett volna tenni az illetékeseknek valamit,akkor most nem ez volna a média egyik fő híre!
  Üdvözlettel: skorpio21”
 • 9. Szabó Péter 2008. január 02. 11:20
  „Hmm... ez is egy vélemény.
  Skorpio21, miért kritizálod azokat az embereket, akik pénzüket, szabadidejüket, energiájukat áldozva kimentek segíteni?
  Én ott voltam.
  Nem azért mentünk, hogy a lelkiismeretünket nyugtassuk, nem azért, mert ,,trendi", hanem azért, hogy tudásunknak, lehetőségeinknek megfelelően elviselhetőbb körülményeket teremtsünk az állatoknak. A körülmények sokkal rosszabbak, mint amire számítottunk, a tehenek alól ÉVEK ÓTA nincs kialmolva, így a magunkkal vitt kéziszerszámokat, talicskát, stb..., nem is tudtuk használni. Viszont a kutyákat sikerült megetetnünk, beszéltünk a Jegyzővel, felmértük a terepet, első körben ez is valami.
  Hétvégén feltehetőleg újra kimegyünk, valamilyen úton-módon megpróbáljuk megszervezni a többéves mocsok eltávolítását.
  Bár a tegnapelőtti akciónk szervezője valóban budapesti, azonban kis csapatunk fele Csongrád megyei, úgyhogy ha valaki segíteni akar (nyugodtan írhat nekem mail-t), emiatt ne érezze magát feszélyezve, minden segítséget örömmel fogadunk.

  Üdv.
  Szabó Péter”
 • 8. skorpio21 2008. január 01. 14:22
  „Mert ez olyan "trendi" így karácsony előtt!”
 • 7. Anonimus 2008. január 01. 11:07
  „Már évek óta így élnek. Miér csak most figyelnek fel rá?”
 • 6. Barbapapa 2008. január 01. 10:52
  „Kedves papus és PAPOS remélem hogy legalább egymással beszélőviszonyba vagytok mert hogy a jószággal nem az biztos mert én nem kritizáltam hanem elmondtam hogy a marha hogy érzi jól magát ha te ezt kritikának érzed akkor kérdezd meg a libát hogyérzi megát mikor tömik (DE NE A SZŐKÉT)”
 • 5. PAPOS 2007. december 31. 19:25
  „DE VAN CSAK NAGYON BONYOLULT”
 • 4. Lutetia 2007. december 31. 17:59
  „Én azt nem értem, hogy nem lehet ettől a testvérpártól "elkobozni" a teheneket? Nekik jogukban áll megtiltani az állatok etetését-itatását? Hát nincs valami idevonatkozó jogszabály, amit alkalmazni lehetne?”
 • 3. papus 2007. december 31. 16:59
  „NEM KRITIZÁLNI KELLENE HANEM SEGITTENI”
 • 2. Barbapapa 2007. december 31. 11:33
  „Nemtudom mennyire értenek hozzá azok a bizonyos "SZAKÉRTŐK" az biztos hogy szarvasmarhámat semmijen körülmények között nem bíznám rájuk egyetlen hétvégére sem pl. reggel 04.30 trágyázás,etetés,fejés abrak+szálas,itatás pihenő,09től-16ig és kezdődik minden elölröl,eközben pedig kérödzés emésztés enélkül beledagad, tehát nemtudom elképzelni hogy ki az a nagytudású (DÍSZPARASZT VAGY POLGÁRŐÚR)aki ezt az utasítást kiadta hogy háromszor kijárjanak etetni.”
 • 1. skorpio21 2007. december 31. 06:19
  „A nemzetközi állatvédő delegáció majd a jövö héten érkezik?
  Talán a budapesti állatvédők többet tudnak,mint a vidékiek,vagy csak a reklám kedvéért kellett ekkorát utazniuk?Nem lett volna egyszerűbb a segítségül ajánlott pénzt átutalni az itteni kollégáknak,talán még az utazás költségét is "hozzácsapva"?
  Bízva abban,hogy az itteniek is el tudják költeni azt az adományt
  ésszerűen,mert talán jobban ismerik a helyi körülményeket,mint azok,akik pár percet ott töltve,-megnyugtatva a saját lelkiismeretüket-megpróbálnak segíteni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bedő Tamás: Folytatódnak a fejlesztések

Csongrád - Bedő Tamás csongrádi polgármester évértékelő sajtótájékoztatóján azt ígérte: jövőre újabb… Tovább olvasom